16-jarige Belgen mogen stemmen voor Europese verkiezingen
Ook in Nederland wordt er gediscussieerd over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd om jongeren meer bij de politiek te betrekken.
Belgische jongeren van 16 en 17 jaar mogen voor het eerst stemmen tijdens de Europese verkiezingen van juni 2024. De toegestane leeftijd om te stemmen wordt door een nieuwe wet verlaagd van 18 naar 16 jaar. Om te mogen stemmen moeten deze jongeren zich wel aanmelden, in tegenstelling tot personen ouder dan 18, die automatisch geregistreerd staan. Dit meldt de website Brusselse Nieuwe.
270.000 jongeren krijgen stemrecht
België is het vierde EU-land, na Malta, Oostenrijk en Duitsland, dat de kiesgerechtigde leeftijd verlaagt. Ongeveer 270.000 tieners krijgen door deze verandering van de stemregels de mogelijkheid om te stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Daarnaast kunnen nog eens 13.000 jonge Belgen die in het buitenland wonen hun stem uitbrengen. Er wordt al langer gediscussieerd over stemrecht voor jongeren. In de meeste landen krijgen jongeren stemrecht zodra ze als volwassenen gezien worden, meestal rond de 18 jaar. Echter, wetten hebben vaak een grote invloed op jongeren die nog niet de volwassen leeftijd hebben bereikt, zoals aan regels over studiefinanciering.
Discussie in Nederland
Ook in Nederland wordt gediscussieerd over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Voorstanders zien het als een manier om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Door jongeren al op jonge leeftijd te laten stemmen, zouden ze meer geneigd zijn om zich bezig te houden met politieke vraagstukken. Tegenstanders vinden dat jongeren nog te weinig kennis hebben over de politiek om een goede politieke afweging in het stemhokje te kunnen maken. Uit in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd onderzoek door I&O Research in februari vorig jaar bleek dat driekwart van de Nederlanders tegen een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar is. Zelfs onder de groep om wie het gaat, 16- en 17-jarigen, vindt ruim de helft (51 procent) dat de stemgerechtigde leeftijd niet omlaag moet, oordeelt 21 procent neutraal en weet 5 procent het niet.
Ook minister van Binnenlandse Zaken Bruins Slot past ervoor het voorbeeld van Duitsland, Oostenrijk, Malta en België te volgen en de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar. ‘De overgrote meerderheid in Nederland vindt 18 jaar een prima leeftijd', zo antwoordde zij begin vorig jaar op Kamervragen.
Nu moet ze haar woord nog gestand doen. We zullen zien.