NAVO-top heeft weinig invloed op evenementen in gemeenten
Ondanks het feit dat een groot deel van de politieacapaciteit nodig is bij de NAVO-top, gaan de meeste evenementen in gemeenten gewoon door.

De NAVO-top in Den Haag lijkt weinig invloed te hebben op evenementen in die periode in de rest van het land. In een rondgang van het ANP langs ruim tweehonderd gemeenten laten bijna 170 gemeenten weten dat geplande evenementen gewoon doorgaan of dat er rond de top geen activiteiten gepland waren. Wel zeggen sommige gemeenten dat ze de haalbaarheid van evenementen dit jaar kritischer hebben onderzocht.
Oproep voor evenementluwe periode
Voor de top in juni zijn ongeveer 27.000 van de 65.000 politiemensen nodig, waardoor de capaciteit elders beperkter is. De politie riep gemeenten vorig jaar op tot een ‘evenementluwe periode’. Enkele gemeenten zeggen dat ze nieuwe evenementen rond de NAVO-top strenger hebben beoordeeld. In onder meer Vlissingen en Zundert werden nieuwe evenementen waarvoor politie-inzet nodig zou zijn in principe niet toegestaan.
Zelf beveiliging organiseren
Meerdere gemeenten hebben intensief overlegd met de politie en organisatoren over de planning van evenementen in en rond juni. Zo heeft de gemeente Apeldoorn organisatoren van evenementen al in september geïnformeerd over de verminderde politiecapaciteit in de regio, niet alleen door de NAVO-top, maar ook vanwege Koningsdag in Doetinchem, in dezelfde veiligheidsregio. ‘Daarbij is het uitgangspunt dat, waar mogelijk, organisatoren zelf meer organiseren op het vlak van beveiliging en de inzet van politie beperkter is’, aldus een woordvoerder van Apeldoorn.
Gezond verstand gebruiken
Tientallen gemeenten zeggen tegen het ANP dat organisatoren van evenementen nu vaker particuliere beveiligers inschakelen. Dat gebeurt onder meer bij het Kersenfeest in Driel en het Pleinfeest in Herveld, beide in de Gelderse gemeente Overbetuwe. Die evenementen zijn even groot als in andere jaren, maar er is volgens de gemeente ‘sprake van minder politie-inzet vanwege de NAVO-top. Daarom worden daar extra beveiligers ingezet.’ Ook in gemeenten als Enschede, Leiden, Meierijstad, Schiedam, Sittard-Geleen, IJsselstein, Terneuzen en De Fryske Marren zijn meer particuliere beveiligers dan anders bij feesten.
Extra hekken en bezoekers tellen
In Kampen zijn andere veiligheidsmaatregelen geadviseerd, zoals het tellen van bezoekers of het plaatsen van extra hekken. Gemeenten als Culemborg, Laren en Eemnes proberen eventuele krapte op te vangen door boa's in te zetten. Hetzelfde gebeurt in Hof van Twente, zegt een woordvoerder, die feestvierders daarnaast oproept ‘om het gezonde verstand te blijven gebruiken’. Alphen aan den Rijn heeft organisatoren vorig jaar al duidelijk gemaakt ‘dat de evenementen in deze periode zelfregulerend moeten zijn.’ Culemborg eist van organisatoren ‘een goed veiligheidsplan en extra beveiliging wanneer dit nodig is’. Ook in Heerlen wordt ‘vanwege de beperkte politiecapaciteit’ meer particuliere beveiliging ingezet waar dit nodig is. ‘Hierbij geldt echter dat we minder capaciteit van politie nooit volledig kunnen compenseren’, aldus de Limburgse gemeente.
Minder politie bij evenementen niet nieuw
De inzet van beveiligers is niet helemaal nieuw. In de afgelopen jaren moeten organisatoren sowieso al vaker hun eigen beveiliging regelen, zeggen onder meer Den Helder, Woerden, Boxtel en Achtkarspelen. Oldambt vraagt organisatoren dit jaar ‘met wat meer nadruk’ om zelf beveiliging te regelen. Oostzaan in Noord-Holland laat weten: ‘De politie maakt al jaren een terugtrekkende beweging rondom de beveiliging van evenementen vanwege een gebrek aan capaciteit.’
Volgens de gemeente Kaag en Braassem krijgen organisatoren vaker van de politie het advies om meer beveiligers in te huren. ‘De politie geeft hierbij echter aan dat dit niet alleen door de NAVO-top komt maar dat hier meerdere oorzaken voor zijn, zoals de capaciteit van de politie in brede zin en de verruwing van de maatschappij.’
Ander moment compenseren
De NAVO-top is op 24 en 25 juni in Den Haag en geldt als een van de grootste bijeenkomsten die ooit in Nederland is georganiseerd. Een enkele gemeente laat weten ook voor de periode daarna bang te zijn voor verminderde politie-inzet. De extra ureninzet voor de NAVO-top moet op een ander moment gecompenseerd worden, vreest bijvoorbeeld de gemeente Súdwest-Fryslân. ‘Het zal veel moeite kosten om de roosters in de zomerperiode rond te krijgen.’
Dat dit NL € 90 miljoen had bespaard (is imho vast veel meer € (de overheid begroot altijd veel te laag) + alle extra inzet politie + gederfde inkomsten MKB + alle overlast voor Den Haag/Randstad)?
https://nl.wikipedia.org/wiki/NAVO-hoofdkwartier#/media/Bestand:Brussels_NATO_Headquarters_01.jpg