Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: asielketen moet op orde vóór intrekken Spreidingswet

Ook andere asielplannen van het nieuwe kabinet zijn reden tot zorg voor de gemeentekoepel.

26 juni 2024
Jaarcongres van de VNG (juni 2024). Tijdens de algemene ledenvergadering komen gemeentebestuurders uit heel Nederland samen om besluiten te nemen die alle gemeenten aangaan. Foto: Remko de Waal (ANP)
Jaarcongres van de VNG (juni 2024). Tijdens de algemene ledenvergadering komen gemeentebestuurders uit heel Nederland samen om besluiten te nemen die alle gemeenten aangaanFoto: Remko de Waal (ANP)

Als de Spreidingswet wordt ingetrokken, moet eerst de asielketen op orde zijn. Dat vindt een (ruime) meerderheid van de gemeenten. Daarnaast willen lokale overheden de huisvestingsopgave voor statushouders blijven invullen op een manier die past binnen hun huisvestingsbeleid.

Omgevingsmanager | Publieke sector | Landelijk

BMC
Omgevingsmanager | Publieke sector | Landelijk

Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

BMC
Adviseur Ruimtelijke Economie | Publieke sector | Landelijk

Gemeentebestuurders stemden vandaag over deze resolutie tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar liefst 96 procent van de gemeenten stemde vóór.

Streng asielbeleid

In het hoofdlijnenakkoord wordt ingezet op forse inperking van de immigratie, met name door een streng asielbeleid. Ook is aangekondigd dat de Spreidingswet wordt ingetrokken. Dat terwijl het rijk en het COA voor de opvang van asielzoekers altijd zijn aangewezen op locaties in gemeenten, ongeacht of er een Spreidingswet is.

Ellende

‘Wij voorzien dat de stapeling van voorgenomen maatregelen rondom asiel en huisvesting negatieve effecten heeft in dorpen en steden’, schrijft het VNG-bestuur. Met name (de dreiging van) het nu al intrekken van de Spreidingswet leidt tot een ‘groter tekort aan asielopvangplekken’, verwacht de gemeentekoepel. ‘Wij willen niet dat we weer in de ellende komen’, zegt Liesbeth Spies (CDA), burgemeester van gastgemeente Alphen aan den Rijn en VNG-bestuurslid in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Dat we niet weten waar we aan toe zijn, dat er mensen op straat moeten slapen, dat we geen instrumenten hebben om asielzoekers of mensen met een status goed te kunnen huisvesten. Dat gaat ten koste van de veiligheid op straat.’

Crisis

Spies wijst erop dat er vorig jaar op het jaarcongres met een grote meerderheid door gemeenten werd ingestemd met de Spreidingswet. ‘Daarmee zagen wij perspectief om uit die crisis te komen omdat iedere gemeente zijn eigen bijdrage moest gaan leveren.’ Nu het voornemen is om de wet terug te draaien, rijst bij de gemeentekoepel de vraag: hoe moet het verder met de opvang van asielzoekers? ‘Ons pleidooi is om niet nu te beginnen met het afschaffen van die wet voordat we een alternatief hebben’, zegt Spies.

Huisvesting

Ook andere asielplannen van het nieuwe kabinet zijn reden tot zorg voor de VNG. Zo willen de coalitiepartijen dat er een verbod komt op het met voorrang huisvesten van statushouders. Op dit moment zitten er volgens Spies zo’n 19.000 statushouders op asielplekken. ‘Als we deze mensen niet meer met voorrang mogen huisvesten, dan leidt dat tot heel veel extra druk op de asielplekken’, aldus de burgemeester van Alphen aan den Rijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is evident dat de huidige instroom van asielzoekers, arbeidsmigranten en studiemigranten via stringentere maatregelen moet worden beperkt. Er gaat op allerlei vlakken teveel mis bij de maatschappelijk effecten van deze instroom (denk o.a. aan huisvesting, onderwijs , integratie, sociaal). Verder is een betere afstemming van de arbeidsmigratie en studiemigratie op de specifieke behoeften/vraag noodzakelijk.
De Spreidingswet moet helemaal niet worden ingetrokken en altijd, vooral ook als achtervang, in stand blijven om zich voordoende problemen in het asielsegment op te lossen. Wel behoeft deze wetgeving op onderdelen aanpassing (o.a. afschaffen van de bonusregeling).
Advertentie