sociaal / Partnerbijdrage

Datalab of BI Competence Center?

Datalab of BI Competence Center? Doorgroeien naar volgende fase van data-volwassenheid

04 mei 2021

Bij veel organisaties vindt de laatste jaren een grootschalige verandering plaats naar meer data gedreven werken. Data gedreven werken heeft veel voordelen, waaronder niet in de minste plaats het vergroten van de efficiëntie. Om meer data-volwassen te worden moet niet alleen de focus liggen op de IT-applicaties: ook de organisatie en de mensen eromheen zullen mee moeten groeien. Om dit mogelijk te maken is het opzetten van een datalab en/of een Business Intelligence Competence Center (hierna te noemen: BICC) essentieel. Ze helpen organisaties door te groeien naar volgende fase van data-volwassenheid en zo nog meer voordeel te halen uit gebruik van data.

Op basis van een uitgebreide deskresearch en onze ervaring uit de praktijk beschrijven we in dit artikel de verschillen tussen een datalab en een BICC, en in welke fase van data volwassenheid ze het beste kunnen worden ingezet. In het stuk refereren we regelmatig naar het volwassenheidsmodel van Gartner. Voor meer informatie over dit model verwijzen we graag naar onze recent gepubliceerde whitepaper “Dashboard Sociaal Domein o.b.v. het volwassenheidsmodel”. Klik hier om deze whitepaper te downloaden.

 

Datalab

Voor organisaties die in de beginfase van data-volwassenheid zitten (eerste twee niveaus van het model van Gartner), is de implementatie van een datalab een goede stap. Kenmerkend voor de beginfase is dat business intelligence en data-analyses ad hoc worden uitgevoerd en er weinig of geen geformaliseerde processen zijn voor het doen van analyses. De organisatie is gefragmenteerd: elke afdeling heeft zijn eigen business intelligence. Er is nog geen standaard in gebruik van applicaties en systemen.  Om door te groeien naar een volgend niveau is het nodig dat de organisatie meer kennis en ervaring op doet over welke data en informatie relevant zijn voor het beantwoorden van de beleid- en stuurvragen. En dat de kennis breed binnen de organisatie wordt gedeeld. Ook moet het belang van standaardisatie onder de aandacht worden gebracht en waar mogelijk ook in uitvoering worden genomen.  Een datalab voorziet hierin.

 

Een datalab bestaat uit een mix van specialisten op gebied van informatiemanagement, data-analyse, data-architectuur én functionarissen uit het primair proces die met de data aan de slag gaan. Het doel van een datalab is om ervaring op te doen met nieuwe databronnen en nieuwe analysetechnieken, om kennis te delen over databeheer en data-analyse, en om nieuwe toepassingen de ontdekken. Hierbij staat het element van experimenteren centraal: de activiteiten van het datalab hoeven niet meteen resultaat te hebben. De succesvolle experimenten moeten actief worden uitgedragen naar de rest van de organisatie. De samenstellen en opzet legt het datalab de basis van verdere samenwerking en uiteindelijke standaardisatie binnen de organisatie.

 

BICC

Organisaties met meer ervaring rondom datagedreven werken en business intelligence, staan voor andere uitdagingen. Een Business Intelligence Competence Center (BICC) is dan nodig om de organisatie verder te laten groeien naar hogere niveaus in datavolwassenheid. Kenmerken van deze hogere niveaus zijn dat processen en technologie al meer gestandaardiseerd zijn en centraal worden gecoördineerd. Hoger management steunt de structurele inzet van business intelligence. De organisatie heeft een duidelijke strategische visie ontwikkeld. En op alle niveaus binnen de organisatie worden besluiten steeds meer en beter onderbouwd door data-analyses.

 

Een BICC initieert en bestendigt het structurele gebruik van business intelligence. Het is een team of afdeling van mensen met diverse vaardigheden, die de toegevoegde waarde van business intelligence maximaliseren. Het doel van een BICC is om als team te zorgen voor het aansturen, het ondersteunen en initiëren van BI projecten en bestaande implementaties. Hier vallen ook het ontwikkelen van BI- strategie, het geven van training, stimuleren van standaardisatie en het promoten van ‘best practices’ onder. Een BICC gaat hierin verder dan een datalab. Waar een datalab een op zichzelf staand team is dat zich vaak nog vooral met experimenteren bezighoudt, zal een kennis- en expertisecentrum BI uiteindelijk invloed uitoefenen op de gehele organisatie. Dit komt met name door de actieve rol in standaardisatie en project harmonisatie binnen de organisatie.

 

Ook een datalab of BICC opzetten?

Van Dam & Oosterbaan heeft vanuit haar specialisatie om maatschappelijke organisaties meer datagedreven te laten werken al verschillende organisaties ondersteund bij het opzetten van een datalab of een BICC. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Harm Nico Plomp via harmnico.plomp@vandamoosterbaan.nl of 06-42207330.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.