Advertentie
sociaal / Column

Stel ouders onder toezicht

Kinderen mogen er op rekenen dat grote mensen hen beschermen. Zeker hun eigen ouders. De meeste ouders doen dat ook. Maar niet alle ouders. Neem in gedachten die ouders die van de scheiding een vechtscheiding maken.

05 oktober 2011

Een vechtscheiding brengt ernstige schade toe aan kinderen. Geen mooiere illustratie daarvan dan de SIRE reclame met getatoeëerde armen. Kinderen zijn voor de rest van hun leven letterlijk en figuurlijk getekend. Met de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer “Herziening van de maatregelen van Kinderbescherming” wordt de mogelijkheid gecreëerd om eerder in te grijpen in gezinnen waar het met de opvoeding mis dreigt te gaan. Een goede zaak.

Vroegsignalering en effectief ingrijpen, we roepen het al jaren. Straks kunnen daar handen en voeten aan worden gegeven. In vaktermen is er behoefte aan het inzetten van drangmaatregelen, het benutten van de transitie van de jeugdzorgmiddelen en het verruimen van de positie van het kind. Waarom zouden we kinderen verplicht willen laten omgaan met beide ouders als er in het huis van een van beide ouders geen rust, veiligheid, liefde en warmte is? Is dat echt beter voor de toekomst van het kind om in het nu ‘af te dwingen’ dat beide ouders het kind mogen zien, verzorgen en opvoeden?

Waarom moeten beide ouders überhaupt toestemming verlenen om een kind bijvoorbeeld naar een kiescoach te laten gaan? De ouders vechten hun onenigheid uit over de rug van kinderen. Het niet zetten van een handtekening geeft macht, verkeerde macht. Zodoende krijgen kinderen niet op tijd de juiste ondersteuning omdat een van beide ouders dat blokkeert, hulp en ondersteuning die kinderen zelf wel graag willen hebben.

 

Als ouders elkaar de tent uitvechten, maken ze meer kapot dan hun lief is, namelijk hun kinderen. Toch bestaat in 1 op de 3 gevallen waarin een ondertoezichtstelling wordt opgelegd een causaal verband met de (v)echtscheiding. Zo’n ondertoezichtstelling (OTS)krijgt een kind alleen maar als sprake is van een ernstige bedreiging in hun ontwikkeling.

Hebt u de setting nog in uw achterhoofd? Een vechtscheiding. Het gedrag van ouders is het probleem en niet het gedrag van kinderen. Dat deze kinderen vervolgens gedragsproblemen ontwikkelen, of zich in extreme gevallen van het leven willen beroven, was niet nodig geweest. Ik durf dat te stellen, ook al kan ik het niet bewijzen. Ik weet dat veel professionals dit ook vinden en dit niet met lede ogen blijvend willen aanzien.

Er gaan dan ook geluiden op in het veld om ouders onder toezicht te stellen. Een OTS voor ouders omdat zij hun kind ernstig in zijn ontwikkeling bedreigen. Het moment is daar. Als eerste profiteren kinderen hiervan. Dat zijn precies diegenen voor wie de wettelijke kinderbescherming ooit in het leven is geroepen. Het stoppen van vechtscheidingen is hardcore business. Zo hardcore dat ouders niet vrijblijvend van hun scheiding een ellendige bende mogen maken.

De OTS voor ouders heeft de bescherming van het kind tot doel omdat ouders verplicht ondersteund en geholpen worden. Of dat effect zal hebben? Ja, want de factor tijd is cruciaal. De tijd tussen de eerste signalen dat kinderen aan een vechtscheiding onderdoor gaan, moet het moment worden om in te grijpen. Dat is een staatsding, een publieke saeck.


Het op tijd interveniëren is van groter belang dan observeren, registreren, vrijwillige hulp aanbieden en doorverwijzen. We staan er bij en keken er naar, appelleert aan ons verantwoordelijkheidsgevoel. En dat is precies waar het hart geraakt moet worden.

De week van de Opvoeding komt er aan, een uitgelezen kans om te debatteren, te agenderen en bewustwording over de impact van vechtscheidingen te vergroten. In Breda en Oosterhout gebeurt dat. Stadsdebat: Uit elkaar, samen verder!

Reacties: 34

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sander
Nogmaals: wie zegt dat ik een vader ben en dat ik persoonlijk mijn kinder niet mag zien van BJAA? Als dat zo was zou ik waarschijnlijk niet zo vrijmoedig durven reageren, uit angst dat mijn zaak nog meer zou verergeren.

Misschien ben ik wel een medewerk(st)er van Erik Gerritsen die erg ontevreden is over de gang van zaken bij BJAA. Misschien lig ik wel wakker van kinderen die elke nacht huilen omdat ze hun vader zo missen, maar moeten kiezen voor hun moeder van hun moeder en daarmee van BJAA . En dat alleen maar omdat BJAA dan aan zo’n vechtscheiding verdient door middel van die OTS-en Zie ook de reactie van Arthur Ross hieronder. BJAA is er helemaal niet bij gediend dat die ouders weer door een deur kunnen of dat er een goede omgangsregeling komt. Want zo lang pa en ma vechten, verdient BJAA aan de OTS-en voor de kinderen, hoera!

Misschien ben ik wel een collega jeugdzorgbestuurder van Erik Gerritsen die zich er dood aan ergert dat ik me wél te pletter werk en wél verstand heb van kinderen, terwijl Gerritsen een Balkenendesalaris opstrijkt voor een baan die hij er even bij doet, zijn echte werkzaamheden betreffen werken aan zijn eigen carriére. Want naast zijn baantje bij BJAA promoveert Gerritsen in korte tijd (natuurlijk niet op kinderen maar op zijn eigen loopbaan), schrijft hij columns in Binnenlands Bestuur en op zijn eigen site, twittert hij continu en loopt voortdurend congressen en bijeenkomsten af die gunstig zijn voor zijn eigen carriére en netwerk.

Misschien ben ik wel een politicus die zijn hoed opvreet van irritatie over de brutaliteit van Erik Gerritsen. Omdat die zich naar buiten toe als de grote jeugdzorgdeskundige profileert maar ondertussen de wachtlijsten laat oplopen omdat hij in peperdure kantoren bivakkeert en dat dure salaris van belastinggeld eist. Maar dat kan ik hem niet weigeren want dan stapt Gerritsen naar de media om op te komen voor het belang van ‘kwetsbare kinderen’ en daar is mijn electoraat gevoelig voor. Dat weet Gerritsen heel goed en daarom permitteert hij zich brutaliteiten en daar erger ik me helemaal dood aan.

Het zou allemaal kunnen. Erik Gerritsen heeft veel macht maar ook veel vijanden die allemaal zo hun motieven te hebben waardoor ze graag zouden zien dat Gerritsen opstapt uit de jeugdzorg.
yvonne / moeder
een kind krijgt alleen een ots bij ernstige bedreiging mag ik vragen wanneer het een ernstige bedreiging is ? wat valt er onder ernstig? wordt er voor de ernst met kind en ouders gesproken? en bv de school en huisarts? of luisterd bjz naar een eenzeidig verhaal en doet geen controle en gooid het meteen onder ernstig? en als het nu zo ernstig is zou er toch hulpverlening moeten starten per direct? ik ben het er mee eens dat kinderen last kunnen hebben van een scheiding maar om dan direct kinderen bij de ouders weg te halen met politie zonder waarheidsvinding gaat mij echt veel te ver....
ouders onder toezicht ja maar door wie bureau jeugdzorg ouders vallen niet meer onder de jeugd.. de raad voor de kinderbescherming die raad moeten geven hoe je een kind beschermd? laat ze dan eerst opzoek gaan naar de waarheid ... en niet zelf niet aan waarheidsvinding te doen maar dit wel verwachten van de ouders...
Als er problemen zijn om het leven van een kind heen geef dan de juiste hulp ..... wat hebben we aan al die uithuisplaatsingen en een ots zonder dat er hulp wordt verleend..... want dat is wat nu in de regelmaat voorkomt . de juiste hulp verlenen dat is wat er heel vaak ontbreekt. kom met de juiste hulpverlening op de eerste plaats en dan pas met grof verzet.....
Drs. N.J.M.Mul / Ouder-ondersteuner in BJZ-zaken
Mw. van den Anker lijkt te schrijven vanuit een volledig theretisch kader: ze begrijpt niet dat het vechten tussen ouders juist voortkomt uit de houding van instanties en het weinige respect dta er bij wetgeving en wetshandhavers is op het rceht van beide ouders om contact met hun kinderen te hebben. Mijns inziens dient het KIND voorop te staan, dus bij het uiteengaan van relaties ook BEIDE ouders een zorg PLICHT geven, dus in principe het kind blijft waar het is en wordt verzorgd door beurtelings (50/50%) beide ouders. Dit voorkomt ook alle alimentatiestrijd, dit doet recht aan het kind: ongeacht de relatie die oduers hadden (getrouwd of niet samenwonend of niet erkend of niet): de OUDERS de zorgplicht.. alleen dit wettelijk vastleggen schijnt een probleem te zijn. De oplossing die de Tweede Kamer nu gekozen heeft om maar sneller te gaan uit huis plaatsen is mensonterend: het kind telt niet meer, alleen de macht van de jeugdzorg-industrie.

Veel problemen en inschattingsfouten door BJZ kunnen voorkomen worden door eens aan 'waarheidsvinding' te gaan doen in plaats van diagnostiek van 'horen zeggen', 'anonieme meldingen' en 'indrukken' te bedrijven door niet gekwalificeerde medewerkers. Het getuigt van gewoonweg amateuristisch bezig zijn over de ruggen van kinderen. BJZ heeft immers nog steeds géén opleidingseisen, beroepsregistratie en -rechtspraak voor zijn medewerkers. Amateurs dus, professionals zoals artsen, psychologen en advocaten hebben dit immers!
En meneer Geritsen: als u nu voor ALLE gevallen waarin duidelijk is dat u een UHP dan wel OTS bewerkt op grond van onjuiste gegevens direct corrigeert in plaats van ouders in een jarenlange juridische strijd te werpen om hun kinderen terug te krijgen, dan zou BJZ iets van de ruimschoots verloren goodwil terug kunnen winnen!
Ouders onder toezicht stellen? Gebeurt in de praktijk ruimschoots, maar als u dan hier voorstander van bent: graag dan met HULP THUIS op basis van NAAST ouders staan, liefst door ervaren vrijwilligers bij kleine probleempjes (als bij 'Home Start' voor kinderen tot 6 jr.)dan wel met échte deskundigen als (ortho)pedagoog of (kinder)psycholoog voor zwaardere problematiek!

Overigens mijn complimenten voor de berichten van A. Ross: getuigen van visie en inzicht!
Drs. N.J.M.Mul
N.J.M.Mul@gmail.com
Buren van het mishandelde kind
We hebben al vaker gereageerd. Ook ons buurmeisje - en nog een ander kind in de buurt - stonden onder OTS bij BJAA. Desondanks hield de zorg niets in, behalve dan dat BJAA er zo’n € 7.000,- per kind per jaar aan verdiende. Beide kinderen verkeerden in zeer gevaarlijke omstandigheden maar BJAA reageerde niet op meldingen daarover van ketenorganisaties, de school en zelfs van de zedenpolitie en dus ook niet op die van ons. Toen uiteindelijk de zaak helemaal uit de hand liep en BJAA er wel bij moest komen, verwachtte iedereen dat ze eindelijk goede zorg zouden gaan verlenen. Ook hebben wij onze hulp aangeboden d.m.v. een Eigen Kracht Conferentie. Zo zouden de ouders niet in hun hemd staan en dat is beter voor de kinderen en het gaat om een sociale Amsterdamse buurt, diverse buren hadden een steentje bij kunnen dragen terwijl BJAA dan door dat Eigen Kracht netwerk beter op de veiligheid van de kinderen kon letten. Zo zou iedereen erbij winnen.
Maar dat wilde BJAA helemaal niet. In plaats daarvan ging men de strijd met ons aan omdat wij erop wezen dat BJAA al zo lang niet reageerde, dat ze helemaal niet met die kinderen bezig waren. Dat was tegen het zere been en wat gebeurde er? Ons verhaal werd ontkend, dat doet Gerritsen nog steeds. Volgens BJAA is het niet waar dat de kinderen in gevaarlijke omstandigheden verkeerden, zaten zij er wel bovenop en bestonden er helemaal geen betrokken buren! Zo doen ze dat dus als ze erop worden betrapt dat de zorg via die OTS-en inderdaad vaak helemaal niets in houdt, zoals Yvonne ook schrijft. Of dat baas Gerritsen wel altijd zo mooi praat over EKC’s (want dat levert hem veel geld daarvoor op) maar dat BJAA in de praktijk helemaal niet aan Eigen Kracht Conferenties wil doen, zelfs al zijn daar de ideale omstandigheden voor en vragen buren er nota bene om!
En over verstoting gesproken, ze hebben aan de ouders duidelijk laten merken dat de buren bij hen hadden gemeld over onveilige omstandigheden.Gevolg bij een van de twee kinderen: moeder en vriend zetten het kind enorm onder druk om te zeggen dat ze niets meer met de buren te maken wilden hebben. En wat zegt BJAA dan: ‘Het kind wil niets meer met de buren te maken hebben, dus blijf uit de buurt van moeder en het kind.’ In plaats van dat BJAA zou zeggen: ‘Dit kind wordt duidelijk zwaar onder druk gezet en door moeder in een loyaliteitsconflict betrokken, daar gaan we dus extra op letten.’ Maar nee hoor, zo is BJAA van onze kritiek af en zijn wij op een afstand gezet. Ook een soort vechtscheiding dus waarbij het kind door moeder wordt gehersenspoeld om te kiezen.
Het zal geen verbazing wekken dat moeder zoiets al eerder heeft gedaan, ze heeft het kind gedwongen om tegen de vader te kiezen en tegen vader te zeggen: ‘Ik wil niets meer met je te maken hebben. ’Wat hebben wij daarom vaak een huilend kind opgevangen, dat helemaal klem zat. En nu doet deze situatie zich opnieuw voor met ons. En BJAA? Die is er makkelijk vanaf gekomen en vangt gewoon de OTS- gelden van zo’n €7.000,- per jaar per kind. En zo’n organisatie durft nu te praten over OTS-en voor volwassenen? Omdat ze het zogenaamd zo zielig vinden als kinderen in loyaliteitsconflicten komen? Hou toch op!
dobberpapa / vader en oudMW GemRo
Wat een griezelig kromme logica van deze mevrouw. Ik hoop dat er in het BB nog echte integere deskundigen zijn intussen (3 mrt 2014) want onze kinderen zijn onze toekomst, gescheiden of niet. Zou BB er niet beter aan doen om P.A.S. strafbaar te stellen, want het is aantoonbaar en dat is beter signaal aan aspirant- vechtscheiders, naast voor-informatie, dan wat mevrouw voorstelt. Te verkiezen boven dit soort te ver gaande bemoeizucht-voor-gewin.

vader van KIND4 / vader
@ erik Gerritsen
En dan gaat u zich erin verdiepen? Mijn zaak is het prototype van hoe het kan lopen. Iedereen kijkt, iedreen verdiept zich erin. Maar vervolgens trekt men nog sneller zijn handen ervan af. Ga eens bij uw collega in Eindhoven, afdeling Roosendaal navraag doen en ga hier niet vertellen dat IEMAND van jeugdzorg aan waarheidsvinding doet. Mijn dochter gaat onderzocht worden, behandeld worden voor de beschuldigingen die door de rechter (!!!!!) faliekant onderuit gehaald zijn. Sterker nog de rechter heeft aangegeven dat de beschuldigingen het gevolg zijn van de gesprekken bij moeder thuis. En wat doet jeugdzorg dan ondanks de uitspraak van de rechter bij de OTS dat vader betrokken moet worden in het leven van zijn kind?
Inderdaad. NIETS.
Ze gaan vrolijk door de beschuldigingen op te schrijven. Als vader aangeeft dat dit smaad is, voelt de medewerkster zich bedreigd en neemt helemaal geen contact meer op met vader.
De advocaatkosten rijzen hier de pan uit, omdat ik zonder advocaat geen woord meer durf te zeggen.
Stel alsjeblieft dan maar de ouders onder OTS. Maar liever nog: ga aan waarheidsvinding doen.
En meneer Gerritsen, omdat het voor mij toch niets meer uitmaakt: Peter Hokke. Die naam moet u dan maar noemen in Eindhoven, afdeling Roosendaal.
Alle uitspraken van de rechter en de handelswijze van jeugdzorg vindt u op www.familie-hokke.nl terug. Dit is ook de site waar wij graag uw verontschuldigingen voor uw onjuiste beweringen wil plaatsen. Die kan dan mooi onder de brief met excuses van uw collega uit Eindhoven die ook geen verandering bracht in de opstelling van de jeugdzorg medewerkers.
Trouwens, mijn dochter staat al sinds december 2009 onder OTS en heeft al 5(sic) gesprekken gehad met de medewerkster van jeugdzorg die onder de Delta methodiek valt. Geen een ervan vond thuis plaats. Toen wij aangaven dat dit niet conform de deltamethodiek was hebben wij OOK niets meer gehoord.
Legt u ons dat dan ook even gelijk uit als u toch bezig bent.........
vader van KIND4 / vader
@ Erik Gerritsen
@ Erik.Gerritsen@bjaa.nl

We sturen je onze reactie voor de zekerheid ook via mail toe.

Voor de duideliijkheid: bureau Jeugdzorg kwam pas in beeld NA de volledige vrijspraak. Vader wilde de omgangsregeling met zijn jongste dochter laten opstarten omdat moeder aan de omgangsregeling nagenoeg geen gevolg had gegeven in de jaren VOOR de beschuldigingen. Na de vrijspraak weigerde moeder te reageren op de verzoeken van vader via zijn advocaat.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Stel jeugdzorg onder toezicht.
Jan
BJAA reageert niet volgens buren van 2 OTS-kinderen te Amsterdam. Ook niet volgens deze klacht op www.klacht.nl van feb. dit jaar:

Lezers van deze klacht: 1158

BJAA reageerd zeer naïef op klachten hier op QQLQ.
De meeste mensen hebben allang en meerdere malen geklaagd bij de instantie zelf alvorens zich tot sites als QQLQ te wenden.

Zelf heb ik de ervaring dat zowel BJAA, als het AMK en het AKJ gewoon niet reageren. En dan nu hier de vermoorde onschuld spelen?

Uit frustratie probeer ik nu zoveel mogelijk informatie, forums en mogelijke oplossingen omtrent misstanden in de jeugdzorg bij elkaar te brengen. Helaas luid mijn advies: “Neem zo snel mogelijk een advocaat in de hand!”

http://www.kinderblik.nl/php/any.php?id=1&name=zoekjijhulp

Gewenste oplossing
Waarheidsvinding en standaard juridische bijstand.
Jan
Nog een klacht over hoe BJAA niet reageert. Uitgezocht door Nationale Ombudsman:

Klacht tegen Jeugdzorg Amsterdam gegrond verklaard

De Nationale Ombudsman heeft de klacht van een moeder van een cliënt tegen Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA) gegrond verklaard. BJAA had haar besluiten beter moeten onderbouwen en het oordeel van haar eigen klachtencommissie niet zomaar opzij mogen schuiven.


Dit blijkt uit een recent onderzoeksrapport van de Nationale Ombudsman.

Nieuwe verblijfplaats
De vrouw diende een klacht tegen BJAA in omdat zij vindt dat zij niet juist behandeld is door BJAA en de klachtencommissie. In eerste instantie diende de vrouw een klacht in, omdat zij niet geïnformeerd was over de nieuwe verblijfplaats van haar dochter. Van deze klacht heeft zij nooit het oordeel van de klachtencommissie van BJAA gehoord, waardoor zij wederom een klacht indiende.

Onder toezicht
De dochter van de klaagster stond sinds juni 2007 onder toezicht van BJAA. De instelling besloot het meisje in de gesloten justitiële inrichting DeVerhulst in Veenhuizen te plaatsen. Tot december 2007 verbleef zij daar, totdat werd besloten dat ze overgeplaatst werd naar een open instelling voor hulpverlening aan meisjes in Amsterdam. Een wachtlijst bij deze instelling zorgde ervoor dat de dochter eerst een tijd bij haar oma ging wonen, totdat zij in de instelling terecht kon. Bij haar oma liep ze weg, hierdoor verzocht BJAA de rechter om een spoedmachtiging voor het plaatsen in een gesloten instelling.

Op 9 juli 2008 gaf de rechter deze spoedmachtiging gesloten plaatsing af voor maximaal vier weken. De moeder kreeg van BJAA toestemming om op 11 juli 2008 het meisje op te halen uit de open instelling voor een afspraak voor kindertherapie. Op deze dag liet BJAA echter aan haar weten dat haar dochter zojuist was overgeplaatst naar justitiële jeugdinrichting de Doggershoek in Den Helder voor een gesloten plaatsing. Op de zitting van 17 juli 2008 gaf de rechter een machtiging tot uithuisplaatsing af voor verblijf in de open instelling De Verhulst.

Klachtencommissie
Het verzoek van BJAA om een vervolgmachtiging voor gesloten plaatsing wees de kinderrechter af. Het meisje zou in De Verhulst de behandeling kunnen krijgen die zij nodig had. Desondanks diende de vrouw een klacht in bij de klachtencommissie van BJAA. Ze vond dat BJAA slecht had onderbouwd waarom haar dochter gesloten moest worden geplaatst. De klachtencommissie van Bureau Jeugdzorg stelde haar in het gelijk. Vervolgens liet BJAA echter weten dat ze zich niet kon vinden in het oordeel van de klachtencommissie. BJAA zag dus daarom ‘geen aanleiding in het treffen van maatregelen’.

Uitzonderlijke gevallen
De Nationale Ombudsman schrijft in zijn rapport dat het bureau jeugdzorg slechts in uitzonderlijke gevallen kan afwijken van het oordeel van de klachtencommissie. Als dat gebeurt moet het bureau dat gemotiveerd aan de klager meedelen. Daarin is BJAA in gebreke gebleven, vindt de Nationale Ombudsman.

De Nationale Ombudsman doet de aanbevelingdat BJAA de uitspraak van de klachtencommissie zal moeten heroverwegen met inachtneming van hetgeen dat in het rapport van de Nationale Ombudsman is opgenomen.

Klik hier om het hele rapport van de Nationale Ombudsman te lezen.

Nadia Baza

Geplaatst: 08 juni, 2010
Jan
En ook de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam concludeerde eind 2009 al dat klachtenafhandeling van BJAA niet deugde. Kennelijk heeft die constatering weinig geholpen....

Bron: www.stadsregioamsterdam.nl

Rapport Gemeentelijke Ombudsman
Versterking klachtbehandeling
nodig en mogelijk
Stadsregio Amsterdam
Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam
16 december 2009
RA0945788
Samenvatting
In het kader van zijn jaarplan heeft de Gemeentelijke Ombudsman onderzoek gedaan naar de
infrastructuur van klachtbehandeling bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA). Het
onderzoek heeft het karakter van een quick scan en is hoofdzakelijk uitgevoerd via
dossieronderzoek en interviews met sleutelfiguren.
Het onderzoek heeft betrekking op de volgende beoordelingspunten:
- Klachtherkenning en –behandeling;
- Positie en werkwijze klachtencommissie;
- Informatieverstrekking over klachtbehandeling via website en folder;
- Interne voorlichting over klachtbehandeling;
- Terugkoppeling van klachten naar de werkvloer;
- Rapportage aan Raad van Bestuur en Raad van Toezicht.
Een voorname conclusie is dat de ruime klachtdefinitie die BJAA hanteert medewerkers
onvoldoende houvast biedt over wat zij als klacht dienen aan te merken. De status van de
informele klachtbehandeling via bemiddeling door de leidinggevende is onduidelijk. Dit betreft de
wijze van behandeling en de afwikkeling. De inschakeling van het Advies- en Klachtenbureau
Jeugdzorg is gebrekkig geregeld. Ook is het lerend effect van klachten door de geringe
verslaglegging van de informele klachtbehandeling onvoldoende. Klachten die door de
klachtencommissie worden afgedaan leiden nog niet tot een optimale verbetering van de
dienstverlening van BJAA. Een gemeenschappelijke klachtenregeling bestaat niet, waardoor
klachten die ook op zorgaanbieders betrekking hebben nu niet in samenhang worden behandeld.
De handvatten voor informatieverstrekking over klachtbehandeling, aan medewerkers en cliënten,
zijn grotendeels aanwezig maar kunnen beter worden benut.
Aan alle onderdelen van zijn onderzoek heeft de ombudsman aanbevelingen verbonden.
Rapportnummer: RA0945788
Datum : 16 december 2009
Jan
Nog een recente klacht uit 2010 over BJAA uitgezocht door de Nationale Ombudsman. Bureau Jeugdzorg kan zo slecht tegen kritiek dat men zelfs al boos wordt op de eigen klachtencommissie en die van ongeloofwaardigheid beticht. Erik Gerritsen dus, want die is eindverantwoordelijk.

http://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2010/128#
Jan
Dit is de samenvatting van onderstaande oordeel van de Nationale Ombudsman over de omgang van Erik Gerritsen met zijn eigen klachtencommissie.

Rapport 2010/128

Datum: 20-05-2010

Samenvatting
Volledige tekst
Samenvatting
Bureau Jeugdzorg verzocht de rechter om een spoedmachtiging gesloten plaatsing voor verzoeksters dochter. Verzoekster diende bij de klachtencommissie van het Bureau Jeugdzorg een klacht in over de onderbouwing van dit verzoek. De klachtencommissie oordeelde dat het verzoek niet zorgvuldig was onderbouwd en achtte de klacht gegrond. Bureau Jeugdzorg liet haar vervolgens weten dit oordeel niet te delen, omdat de klachtencommissie geen uitspraak kon doen over de onderbouwing van een verzoek tot gesloten plaatsing. Dit kon alleen de rechter.

Verzoekster klaagde erover dat Bureau Jeugdzorg het oordeel van de klachtencommissie niet deelde en naar aanleiding van dit oordeel geen maatregelen nam.

De No overwoog dat met de motivering van Bureau Jeugdzorg echter niet inhoudelijk werd aangegeven waarom het oordeel niet werd gedeeld, maar dat de geloofwaardigheid van de klachtencommissie ter discussie werd gesteld. Dit was niet de bedoeling van de uitspraak op de klacht van Bureau Jeugdzorg en deed bovendien afbreuk aan het vertrouwen van verzoekster in de klachtprocedure. Indien Bureau Jeugdzorg van mening was dat de klachtencommissie zich over dit soort gedragingen niet behoorde uit te laten, had het dit standpunt intern met de klachtencommissie moeten bespreken. Door in plaats hiervan naar verzoekster toe de klachtencommissie in twijfel te trekken, schaadde Bureau Jeugdzorg het vertrouwen in behoorlijke klachtbehandeling.

Bureau Jeugdzorg handelde in strijd met het vereiste van rechtszekerheid. De No achtte de klacht gegrond.

No deed aanbeveling aan Bureau Jeugdzorg om uitspraak over oordeel klachtencommissie te heroverwegen.

Hyves
Facebook
Twitter
LinkedIn
Jan
En over de fouten in dossiers waar alle reacties bijna onder meer over gaan heeft Erik Gerritsen er nota bene persoonlijk van langs gekregen van de Nationale Ombudsman. En dan hier doen alsof het niet voorkomt, alsof het hooguit zou voorkomen dat achteraf eens blijkt van een foute inschatting, maar zoiets nou eenmaal 'inherent is aan het moeilijke werk'


13 juli 2010 Het betreft een klacht van een vrouw over fouten in dossiers op basis waarvan zij haar kinderen niet mocht zien;

http://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2010/202

Verzoekster klaagde er tevens over dat er BJAA een onjuist en vertekend beeld van haar schetste in de rapportages. De Nationale ombudsman oordeelde dat ook deze klacht gegrond was. Strijd met het vereiste van professionaliteit. Over de handelwijze van de bestuursvoorzitter van BJAA nadat de klachtencommissie uitspraak had gedaan oordeelde de Nationale ombudsman dat sprake was van schending van het redelijkheidsvereiste.
Jan
En Gerritsen heeft zelfs een veroordeling van de VARA-Ombudsman gekregen wegens onbehoorlijk gedrag:

bron: http://ombudsman.vara.nl/Fragment-detail.8315.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=35860&cHash=5d603c4238b17b3a59c2d8819c2e4b32

Carla Veldwachter (59) is pleegouder van haar kleinkind Abygail. Maar sinds april krijgt ze daarvoor geen pleegzorgvergoeding meer, waardoor oma en kleinkind van 900 euro in de maand moeten rondkomen. Volgens Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA) weigert Abygails oma mee te werken aan het opstellen van een veiligheidsplan. Zij voelt zich juist onheus bejegend door Jeugdzorg na al die jaren die ze voor Abygail heeft gezorgd.

Medewerking afdwingen
Volgens De Ombudsman gebruikt Jeugdzorg de pleegzorgvergoeding als middel om de medewerking van Carla Veldwachter af te dwingen en wordt daarbij het belang van het kind over het hoofd gezien. Een standpunt dat gedeeld wordt door Peter van den Bergh, onderzoeker pleegzorg verbonden aan de Universiteit van Leiden. De Ombudsman confronteert Eric Gerritsen, bestuursvoorzitter van BJAA, met de situatie en is op zoek gegaan naar een oplossing. Jeugdzorg start weer met de pleegzorgvergoeding. Oma Veldwachter zal mee gaan werken aan de hulpverlening, die niet gericht is op veiligheid, maar op hulp bij de opvoeding van een puberende kleindochter. Carla Veldwachter wordt dus gewoon weer pleegzorgmoeder zoals zij dat al was mét de bijbehorende pleegzorgvergoeding.
Jan
En als er dan zowaar eens een EKC is, waar Erik Gerritsen zo graag over opgeeft, dan doet BJAA daarna net alsof die EKC tot niets heeft geleid om zodoende de OTS weer te kunnen verlengen en dus geld te blijven verdienen.

http://onmacht.punt.nl/?id=461391&r=1&tbl_archief=1&
Jan
En dan nog bestaat Erik Gerritsen het om hier in Binnenlands Bestuur net te doen alsof hij er nog nooit van gehoord heeft, van al die klachten.... Terwijl hij er alles van af weet, al jarenlang. Honderden klachten heeft hij voorbij zien komen en genegeerd.

Zelfs als hij door een Amsterdamse politicus op klachten wordt aangesproken doet Gerritsen net alsof hij van niets weet. Hij houdt zich op de vlakte en vraagt: 'Heb je concrete voorbeelden?'

Afkomstig van het prikbord van zijn facebookpagina:

Henk Bakker Ik ben al een tijdje bezig met diverse zaken wat Jeugdzorg betreft maar elke keer zeggen medewerkers van Jeugdzorg bij de rechter dat zij niks kunnen doen vanwege geldgebrek.
06 augustus om 9:25

Henk Bakker Waar iets aan moet gebeuren is de bureaucratische inslag bij Jeugdzorg wat vaak klakkeloos wordt overgenomen door de rechter zonder daadwerkelijk van de juiste feiten op de hoogte te zijn en of het allemaal wel op waarheid berust..
06 augustus om 9:26

Erik Gerritsen Heb. Je concrete voorbeelden?
06 augustus om 9:46

Henk Bakker ja hoor genoeg dossiers hoeveel wil je er hebben ?
06 augustus om 11:58

Henk Bakker misschien moeten we maar eens een bakkie doen dat ik je ff bijpraat...
06 augustus om 12:00

Erik Gerritsen Mail me de dossiers eerst even dan kan ik me inlezen Erik.Gerritsen@bjaa.nl
06 augustus om 12:07
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Gaan we dan ook de ondertoezichtsteller weer onder toezicht stellen? En die ook weer? Want die gedragen zich vaak ook heel vreemd.
Ik heb zelf als kind een tamelijk vervelende scheiding meegemaakt, maar als jeugdzorg zich daar ook nog eens mee was gaan bemoeien, was het machtsspel alleen maar erger en complexer geworden.
Als het gaat om het kind, moet je je maatregelen daarop richten, en niet denken dat je met wat extra dwangmaatregelen ook wel even de ouders in rechte banen kan leiden. Dat levert alleen maar extra bureaucratie en kosten op die niet of nauwelijks ten goede komen aan het leven van het kind.
Het komt een beetje totalitair over, wat mw. vanden Anker wil. Helemaal niet realistisch als het om de effectiviteit gaat (het lukt nu al niet om kinderen goede jeugdzorg te geven, maar nee hoor, niet getreurd, dan nemen we de ouders gewoon nog even erbij). Wel heel goed voor de werkgelegenheid voor jeugdambtenaren.
Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Debat is prima initiatief. Doch zoals u weet mevrouw van den Anker, zitten we met duizenden gezagstoewijzingen ook op valselijke gronden door rechters aan moeders met al dan niet ernstig borderline, kenmerk bedrog, liegenm, valse verklaringen, en manipulatie o.a. Geachte mevrouw kortgeleden deelde een vertrouwensarts Brunsting nog mede in artikel Kind en Adolescent 2009 dat die discussie open moet in belang van vele kinderen. En niet voor niks. In eerste plaats worden zonder reden en onder plu van rechters en al kinderen vervreemd onterecht van eigen vaders door zulke 'moeders' wat kindermishandeling IS in realiteit en dat kan en mag niet in dit land bovendien. Beschikkingen rechters is het grootste probleem met andere woorden daarvoor wordt al verzwegen door ook ggz c.q. anderen wat zo'n "vrouw" doet in dat beeld en daarna kijkt die rechter niet eens verder iun vele gevallen. Ja als het te laat is wel ja. Dan is het kindermoord. Bijvoorbeeld, of door een vaak stiefouder,of door zo'n moeder met borderlinesyndroom. Die dan nog gezag krijgt ook!! DAT zoudt u moeten bespreken mevrouw, het in de str.nt trappen van eigen vaders voor niks, het letterlijk mee blijven doen aan vervreemding (passsyndroom bij kinderen zie Gardner),
en het veel te laat ingrijpen als het kwaad allang is geschied. Kinderen gehersenspeld en later in de psychiatrie. DAARdoor dus. o.a.
Geval Savanna waren ze gauw vergeten. Geval Rikkers ook. Geval Bijenkorf ook. En vele anderen waarin gezag aan zulke dan daders werd gegeven over geborene of kinderen.....
Succes mevrouw. Ik geloof niet zo meer in deze zogenoemde rechtsstaat na de letterlijke ontvoering van mkijn dochtertje 2000 omdat niemand iets wenst te doen aan een criminele borderliner....vrouw dus!
En zo lopen er duizenden die rechters om de tuin leiden omdat rechters of niks weten van die geestesstoornis of niet WENSEN in te zien omdat het vrouwen zijn.
Walgelijke praktijken die behalve kinderen ook de burgers Nederland bedriegen al jaren. Dat is aan de orde.
Hypocrisie en dollartekens ook al omdat eer zat wordt verdiend aan dat leed. Ten koste van kinderen. Schande en afgang Nederland, en afgang van een zogenoemde "rechtsstaat" Dat was het al niet en het is het niet in duizenden van die zaken nu!
Sander
Een interessant idee maar misschien moet u dat eerst maar eens uitvechten met de huisbureaucraat van Binnenlands Bestuur: bestuurder Erik Gerritsen van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Die gaat u ongetwijfeld volledig gelijk geven en u complimenteren met uw goede idee en dat hij dat eigenlijk ook vindt. En dan zal hij het zo draaien dat zijn Bureau Jeugdzorg Amsterdam aan het plan geld gaat verdienen want nu verdient zijn organisatie verdient enorm aan al die vechtscheidingen en de OTS-en die daaruit voortkomen. Dus dat moet dan natuurlijk gecompenseerd worden.

Een ander probleem is dat voogden OTS-kinderen nou juist vaak dwingen tot een keuze voor de ene of de andere ouder. Alleen al bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam van huiscolumnist Gerritsen zijn daar tientallen klachten van met name vaders over in omloop, die zich zeer slecht behandeld voelen. Zij voeren exen aan die manipuleren door leugens over hen verspreiden, bijvoorbeeld over seksueel misbruik, mishandeling of dreiging. De voogd van BJAA heeft dan nauwelijks gepraat met vader maar baseert daar wel een verregaand oordeel op, vaak is de mening van de voogd dan sterk beïnvloed door moeder. De rechter neemt het oordeel van de voogd over en weg is vader en weg is de omgang met zijn kinderen. Het punt dat Juspol hier ook probeert te maken en in de reacties op de columns van Erik Gerritsen zijn het laatste jaar ook regelmatig zulke vaders naar voren gekomen, die aandacht vroegen voor de partijdige en onrechtvaardige behandeling door BJAA op basis waarvan zij hun kinderen niet meer mochten zien.

Dus u richt uw woede op ouders die hun kinderen dwingen om te kiezen maar voogden van bijvoorbeeld BJAA doen dat ook, over BJAA zijn er op dat punt vele klachten over in omloop. Die unt u vinden op de site van de Nationale Ombudsman en in reacties op de columns van Erik Gerritsen. U heeft dus echt een punt te pakken alleen kunt u daar om te beginnen het best eens een hartig woordje over wisselen met uw Binnenlands Bestuur-collega Gerritsen. Succes, laat u niet inpakken met mooie woorden.
erik gerritsen / wollige blogger
Ik ben het inderdaad van harte eens met Marianne van den Anker dat het vreemd is in situaties waarin ouders de oorzaak zijn van een onveilig opvoedklimaat (75% van de gevallen) dat dan het kind onder toezicht wordt gesteld. In die gevallen is het veel logischer dat de ouders onder toezicht worden gesteld. Ik heb eerder inderdaad ook zelf voor een wetswijziging gepleit. de OTS is een maatregel gericht op bescherming van kinderen, maar dat is niet wat het begrip "uitademt".
Als ouders elkaar de tent uitvechtenj over de rug van hun kind dan is het inderdaad een duivels dilemma aan wie je de kinderen toewijst en hoe je tot een door beide ouders geaccepteerde omgangsregeling komt. Simpelweg omdat daarvoor nodig is dat beide ouders over hun eigen schaduw heen springen en dat is nu juist het probleem bij vechtscheidingen.
In zulke onmogelijke situaties luisteren we altijd naar wat het kind zelf wil en kijken we ook naar wie van de ouders het meest beschikbaar is voor het kind.
En met het pistool op de borst als beide ouders blijven vechten wordt er inderdaad uiteindelijk vaker gekozen voor de moeder dan de vader, hoe frusterend dat ook is voor de vader en zeker ook voor de kinderen.
En dat dit soort beslissingen leidt tot klachten is bijna inherent aan het conflict en niet per definitie toe te rekenen aan de manier waarop Bureau Jeugdzorg heeft geacteerd.
De beste manier om alle ellende te voorkomen is wanneer ouders gewoon beiden verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen.
Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Als men weet dat moeders die klakkeloos gezag verkrijgen door rechters, zelfs als het ernstig borderliners zijn nota bene met alle gevaren, risico's, en kenmerken vandien, dan ben je gewoonweg door het zwijgen als instanties c.q. ggz of anderen medeplichtig aan kindermishandeling, door vrouwen.
Gezag (her)bezien in duizenden van die gevallen, dat is preventief werken. En geen gezag aan geestesgestoorden. Dat is borderline namelijk een van de ergste.
(www.bpdcentral.com, www.moeilijkemensen,nl, www.rgarfdner.com etc etc).
Wanneer worden jullie eens wakker en bedenken dat de valse rapportages over prima vaders nota bene van tafel moeten in belang van duizenden kinderen?
Er wordt gelogen als de pest over ruggen van diezelfde geborenen, en politici blijven aan de gang met rad voor ogen draaien van burgers en kompleet belazeren. Geval Savanna vergeten en de tientallen anderen? Daar hebben ze het maar liever niet over. Dat is gewoonweg HYPOCRIET en leugenachtig gedrag, verzwijgkultuur en verdraaien van realiteit en niet aanspreken van verantwoordelijke rechters die beschikken en gezag gaven aan zulk soort "moeders-vrouwen". Walgelijk.
Sander
Met een pistool op de borst een keuze maken, zegt Gerritsen? Wat een leugen, want volgens de ombudsman hebben de vaders die zich over zulke praktijken beklagen vaak gelijk. Bij BJAA gebeurt het heel vaak dat vaders verhaal nauwelijks aandacht krijgt, dat er fouten in de dossiers staan die nooit meer hersteld worden. Luisteren naar wat het kind wil? Zo’n kind is dan gehersenspoeld door de moeder en dat is totaal traumatisch voor een kind om in zo’n loyaliteitsconflict te komen. Dus als kinderen tegen de ene of de andere ouder kiezen, is er duidelijk iets heel goed mis. Maar daar denken de ‘professionals’ van organisaties als BJAA niet aan. Kunnen ze ook niet want ze hebben nauwelijks opleiding, zijn vaak piepjong en werken onder managers als Erik Gerritsen die nul verstand hebben van kinderen, en hier doodleuk schrijf dat het niet erg is dat een kind moet kiezen. Omdat het kind zélf mag kiezen. Verschrikkelijk, wat een kindersmishandeling is dat. En door organisaties die kinderen juist moeten beschermen. Vindt men het dan gek dat er ontzettend veel klachten van vaders hierover zijn? Kijk Marianne van den Anker, dat bedoel ik dus met mooie woorden. Trap er niet in.
Jan
Het forum van Dwaze Vaders staat vol met dagelijkse klachten van vaders over de interventies van jeugdzorg waardoor ze hun kinderen niet mogen zien, vaak niet eens een omgangsregeling. http://www.dwazevaders.nl/forum/search.php?search_id=active_topics
Moustafa
Voor de laatste der Mohikanen die nog geloven in wat jeugdzorgbaas Erik Gerritsen zegt enige linken:

www.nationaleombudsman.nl
Zoeken op 'vader'.


http://www.familie-hokke.nl/content/2011/01/13-01-2011-zware-kritiek-op-jeugdzorg

http://www.ouderverstoting.nl/content/Rechtbank-beleid-content.htm

http://chanelroqueontvadering.blogspot.com/2011/08/ouderverstoting-in-nederland-parental.html

http://www.youtube.com/watch?v=f11sF6ZllPc
Sylvester
Column van Alex Brenninkmeijer uit Telegraaf:

ma 13 jun 2011, 12:50
Ik wil mijn zoon zien
AMSTERDAM - De strijd over de omgang van ouders met kinderen na een echtscheiding kan leiden tot een heftige strijd, die soms over de rug van kinderen uitgevochten wordt. Onlangs heb ik mij beziggehouden met het geval van Marcel* en zijn zesjarige zoon Brent*.

Marcel scheidt in 2006 van de moeder van de toen tweejarige Brent. Om het weekend is Brent bij zijn vader. In 2007 wordt Brent onder toezicht gesteld en in een pleeggezin geplaatst. Na de uithuisplaatsing verandert de omgangsregeling tussen Marcel en Brent. Marcel mag Brent eens per maand een paar uur zien. Marcel wil vaker omgang met Brent, maar Bureau Jeugdzorg houdt dit tegen. In Brents dossier ligt een verklaring van Marcels ex dat er sprake is geweest van huiselijk geweld.

"Huiselijk geweld? Ik zou mijn gezinsleden nooit iets aandoen. Mijn ex kletst", zo schrijft Marcel in een brief die hij mij stuurt omdat hij het gevoel heeft dat hij vastloopt. Bureau Jeugdzorg heeft de bewering van zijn ex zonder nader onderzoek voor waar aangenomen omdat deze informatie door de Raad voor de Kinderbescherming is doorgespeeld. Er staat meer belastende informatie over Marcel in het dossier waarover hij zelf zegt dat deze niet klopt. De gezinsvoogd met wie hij hierover een gesprek heeft, schrijft dat ze zich door Marcel geïntimideerd voelt. Wat hij heeft gedaan om haar dat gevoel te geven, staat er niet bij. Volgens Marcel wordt hij onterecht afgeschilderd als een boeman; hij wilde alleen maar zorgen dat de informatie in het dossier van Brent klopt.
Hij schrijft de klachtencommissie van Bureau Jeugdzorg. De uitspraak van de klachtencommissie luidt: de informatie in het dossier is belastend voor de vader en is nooit gecontroleerd. Die uitspraak leidt echter niet tot aanpassing van het dossier. Dus blijven de belastende verklaringen gewoon in het dossier. Ik vraag Bureau Jeugdzorg om een toelichting. Jeugdzorg is met de Raad voor de Kinderbescherming van oordeel dat de informatie helder genoeg is. Het huiselijk geweld staat onder het kopje ’Mening moeder’. Bovendien stellen zij dat het niet de taak is van de Raad om de waarheid te achterhalen. Het gaat volgens hen om het vinden van de juiste oplossing.

Onaangenaam
"Niet de taak om de waarheid te achterhalen" is een zinnetje dat mij onaangenaam treft als ik alle stukken heb gelezen. Het is de taak van een overheidsinstantie om onpartijdig en niet vooringenomen te zijn. Bureau Jeugdzorg heeft naar Marcels idee een negatief beeld van hem en neemt beschuldigingen van zijn ex klakkeloos aan. Nooit is onderzocht of er bijvoorbeeld aangifte van huiselijk geweld is gedaan, en of Marcel hiervoor vervolgd is.

Ik vind dat Jeugdzorg zich actiever had moeten opstellen. Als ze een verklaring willen opnemen in een rapport, moet eerst de juistheid getoetst worden. Alleen over feiten kan een rechter immers een goed oordeel vormen. Ik ben dan ook tevreden om te horen dat Bureau Jeugdzorg op mijn advies met Marcel heeft gesproken en de belastende informatie alsnog uit het dossier heeft verwijderd.
* Om privacyredenen is de naam veranderd
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik vond het zelf destijds wel prettig dat ik mocht kiezen. Alleen hielp dat niet echt want daarna ging het weer een tijdje "beter" tussen mijn ouders.
Als OTS, zoals Gerritsen stelt, niet echt kindvriendlijkheid "uitademt", waarom dan niet gekeken of die OTS anders aangepakt kan worden. Hoe simpeler de hele constellatie blijft, hoe beter. Een kind heeft geen behoefte aan een driehoeks-vechtverhouding tussen twee ouders en jeugdzorg. Dat maakt de loyaliteitsproblemen alleen maar ingewikkelder.
Sander
Een positieve keuze waar het kind wil wonen is prima. Maar een negatieve keuze, dus dat het kind TEGEN een ouder moet kiezen, is heel erg slecht voor kinderen. En dat is wat er gebeurt, vooral bij BJAA van Erik Gerritsen.

Ze misbruiken een kind dat zwaar onder druk gezet wordt om te kiezen tegen een ouder (dat willen kinderen echt nooit, een van de twee ouders verliezen). En dan rechtvaardigen ze die beslissing door daarna zich achter het kind te verschuilen: 'Maar het kind wil het zelf'.

Zo gaat dat en dat is het smerige eraan. Daarom mogen jeugdzorgorganisaties die zich daar keer op keer schuldig aan maken niet meepraten in debatten over 'ouders onder OTS' zetten.

Mannen als Erik Gerritsen zouden zelf onder OTS gesteld moeten worden. Keer op keer vertelt hij verhalen die van geen kant kloppen, alleen maar voor een goed imago voor zijn organisatie en voor zichzelf.
erik gerritsen / wollige blogger
Beste Sander, als jouw zaak betrekking heeft op mijn bureau jeugdzorg ben ik gaarne bereid mij daarin persoonlijk te verdiepen. Je kun mij desgewenst mailen op Erik.Gerritsen@bjaa.nl
De geciteerde ombudsman zaak heeft voorzover ik kan overzien geen betrekking om mijn bureau jeugdzorg. Inhoudelijk weet ik er te weinig van om er een oordeel over te hebben.
Het komt inderdaad voor dat beschuldigingen van ex echtgenotes aan het adres van hun ex man (bijvoorbeeld over sexueel misbruik of andersoortige kindermishandeling) achteraf onjuist blijken, terwijl bureau jeugdzorg wel in eerste instantie heeft ingegrepen om het zekere voor het onzekere te nemen. Hoe triest ook, dit soort situaties zijn inherent aan het moeilijke werk in de jeugdzorg. Het inschatten wie van de twee ouders gelijk heeft is helaas geen exacte wetenschap.
Het thema dat wordt aangesneden "of er wellicht een bias is in de jeugdzorg in het voordeel van moeders" vind ik een serieus te nemen thema. Als een onafhankelijke wetenschappelijk onderzoeker hier onderzoek naar wil doen is die van harte welkom bij mijn Bureau Jeugdzorg.

Sander
Triest? Het komt gewoon door het totaal disfunctioneren van BJAA. En de verhalen dat je zo open staat voor klachten en onderzoek en dat je deur altijd zo voor iedereen open staat, kennen we nu wel. Ook jouw voorkeur voor bilateraaltjes om onder kritiek uit te komen weten we. Alle trucs zijn bekend, iedereen heeft het afgelopen jaar bij jouw columns mee gelezen hoe je ze keer op keer toepaste en hoe je telkens weer aantoonbaar onjuistheden sprak. Wie zegt dat ik een vader ben? Ik ben iemand die alleen maar heel graag wil dat jij een andere baan zoekt en verdwijnt uit de jeugdzorg. En aan alle reacties op jouw columns van het afgelopen jaar te lezen, sta ik daarin niet alleen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het valt me op dat niemand hier op mij reageert. Sander en Gerritsen gaan rollebollend met elkaar over straat. Zo was het vroeger ook.
Sander
@word al moe

Ach gosh, je hebt gelijk.

En ik vind ook dat je gelijk hebt dat een simpele constellatie altijd de voorkeur verdient en dat de loyaliteitsproblemen van een kind in een vechtscheiding alleen maar verergeren als jeugdzorg ook nog eens partij gaan kiezen. Ze moeten gewoon aan waarheidsvinding doen en eens ophouden met al die fouten en dat ze die dan ook gewoon niet herstellen in dossiers.

Zo goed? Kus erop?:-)
Arthur Ross / Secretaris St. OZO
"Vechtscheidingen" zijn een fenomeen dat alleen en uitsluitend aan de praktijk van het door deskundigen gestuurde familierecht is toe te schrijven. Het is niet afkomstig van God of van de evolutie, maar een resultaat van culturele armoe.
Ouders vechten niet om hun kinderen - zeker niet tegen elkaar, maar zij zijn wel doodsbang om hun kinderen een ouder te zien verliezen.
Deskundigen en rechtbanken kennen maar één methode om kwesties van echtscheiding te beslechten. Dat is door de ouders in een boksring op te sluiten en ze daar zo lang te laten verblijven dat de éen te langen leste van pure ellende de ander te lijf gaat. Ofwel: door de vechtscheiding uit te lokken.
De ouders worden dus gedwongen om de rationaliteit van het systeem te bewijzen - een zuivere perversie.
Vroegsignalering, ots, uithuisplaatsing etc. bieden geen oplossing maar zorgen voor verdere verpaupering en uitholling van het gezin. Deze maatregelen zijn daarmee de uitzaaiïngen van de kanker die door het systeem werd veroorzaakt.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Bweuh, echt niet, kleffe vent. Doe je dat ook met je eigen kinderen?
Advertentie