Kamer: gemeenten moeten taaleis handhaven
Het kabinet moet van de Kamer ingrijpen als gemeenten geen gevolgen verbinden aan het niet voldoen aan de taaleis.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat gemeenten de taaleis voor bijstandsgerechtigden beter gaan handhaven. Ook moet het kabinet gemeenten gaan helpen om hun taalaanbod op orde te krijgen. Het merendeel van de gemeenten vindt de taaleis streng, nutteloos en ingewikkeld.
Amper gehandhaafd
Dat bleek medio april uit een rondvraag door NRC langs de 31 grootste gemeenten. Uit die rondvraag bleek ook dat die gemeenten de taaleis vrijwel nooit handhaven. In principe mogen gemeenten bijstandsgerechtigden die de taal niet goed spreken en zich ook niet inspannen dit te leren korten op de uitkering. Slechts twee van de ondervraagde gemeenten verlaagden de afgelopen twee jaar een uitkering.
Haaks op kabinetsbeleid
Zeven van de ondervraagde gemeenten zegt zelfs onomwonden dat ze zo’n verlaging van de uitkering nooit zullen doorvoeren. Dit terwijl het huidige kabinet juist ervoor heeft gekozen de taaleis te willen behouden in de Participatiewet. Dit nadat het vorige kabinet stappen had ondernomen om het beleid te schrappen.
'Niet handhaven geen optie'
Staatssecretaris Jurgen Nobel was dan ook niet te spreken over de bevindingen van de krant. Aan NRC liet hij weten dat niet handhaven voor hem ‘geen optie’ is. ‘Wanneer je een beroep doet op een uitkering, mogen we verwachten dat je je best doet om Nederlands te leren.’
Kamer achter kabinetslijn
Dinsdag vond de stemming plaats over het wetsvoorstel Participatiewet in Balans. Een poging van de SP en GroenLinks-PvdA om de taaleis toch te schrappen werd door de Kamer weggestemd. In plaats daarvan was er juist veel steun voor een motie van de VVD en de SGP om ervoor te gaan zorgen dat gemeenten de taaleis wel gaan handhaven. Ook wil de Kamer dat het kabinet ingrijpt wanneer gemeenten niet handhaven op de taaleis.
Taalonderwijs
Met de motie krijg de regering ook de opdracht om gemeenten te gaan helpen hun taalaanbod op orde te krijgen. In de praktijk betekent het halen van het inburgeringsexamen dat iemand aantoonbaar de Nederlandse taal voldoende beheerst om een uitkering te ontvangen. Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor het taalonderwijs aan nieuwkomers. Begin april stuurde de G4 nog een brandbrief naar het rijk over grote financiële tekorten bij de inburgering.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.