Advertentie
sociaal / Nieuws

Rode Kruis ingezet voor opvang Ter Apel

De staatssecretaris probeert ‘gemeenten die niet aan hun opvangverplichtingen voldoen’ zover te krijgen dat ze toch mensen op gaan vangen.

ANP
03 december 2023
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).

Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden ‘s nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Het Rode Kruis gaat op aanvraag van Vluchtelingenwerk Nederland en onder regie van het COA een tent met douches plaatsen bij het aanmeldcentrum van de IND. Het levert ook extra dekens, luchtbedden, hygiënesets en douchespullen, die mensen die in de wachtkamers verblijven, kunnen gebruiken. Vrijwilligers helpen met onder meer het uitdelen van de spullen. ‘Mensen gaan niet in tenten verblijven’, benadrukte een IND-woordvoerster.

Wachtkamers

‘De inzet van het Rode Kruis is nodig, omdat de wachtkamers van de IND al bijna twee maanden iedere nacht worden ingezet voor opvang van asielzoekers. Sommige mensen brengen meerdere nachten achter elkaar de nacht door op stoelen of op de grond’, zegt de IND. ‘Ook overdag is het inmiddels noodzakelijk om enkele wachtkamers in te zetten voor opvang. De wachtkamers van de IND zijn niet geschikt om er langere tijd te verblijven, wat nu wel gebeurt.’

Basisbehoeften

Directeur-generaal van de IND Rhodia Maas noemt de situatie schrijnend. ‘Door het tekort aan opvangplekken loopt de hele asielketen vast. De medewerkers in Ter Apel doen wat ze kunnen om mensen te voorzien van basisbehoeften als onderdak, eten en basale hygiëne. Maar onze wachtkamers zijn niet geschikt voor opvang en onze organisatie is hier niet op gericht.’

Duurzame oplossing

Maas zegt dankbaar te zijn dat het Rode Kruis komt helpen. ‘Maar dit is geen duurzame oplossing. De IND is verantwoordelijk voor het aanmeldproces in Ter Apel en de verdere asielprocedure. Om dat niet verder vast te laten lopen moeten er nu echt snel extra opvanglocaties beschikbaar komen.’

Deze week zijn we opnieuw een grens gepasseerd

Beddentekort

Volgens Vluchtelingenwerk gaat het al weken niet goed in Ter Apel. ‘Maar deze week zijn we opnieuw een grens gepasseerd. Door een beddentekort hebben de afgelopen week tientallen asielzoekers op plastic stoelen en op de grond in wachtruimtes geslapen, zonder mogelijkheid om te douchen.’

Politieke oplossing

De organisatie doet opnieuw een oproep richting gemeenten en de politiek om extra opvang te creëren. ‘Het is van het grootste belang dat we als samenleving gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en deze mensen voorzien van veilige, humane omstandigheden waarin ze kunnen herstellen van hun vaak lange reis. De oplossing moet van de politiek komen.’

Bellijsten

Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

Opvangverplichtingen

De staatssecretaris probeert ‘gemeenten die niet aan hun opvangverplichtingen voldoen’ zover te krijgen dat ze toch mensen op gaan vangen. De bewindsman hoopt zo het overvolle aanmeldcentrum bij Ter Apel te ontlasten.

Wilders

Gemeenten die toezeggen om asielzoekers op te vangen, stuiten regelmatig op weerstand van buurtbewoners. Zij vinden een bondgenoot in Geert Wilders, wiens partij de PVV onlangs de grootste werd bij de verkiezingen. Afgelopen week liet de radicaal-rechtse politicus zich zien in het Haagse Kijkduin. Hier worden tot 15 januari maximaal 120 mensen opgevangen in een hotel. De politicus kwam de buurtbewoners die zich hier boos om maken een hart onder de riem steken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het draait vooral om de ongecontroleerde instroom van verschillende soorten migranten en de daaraan te koppelen procedures en opvang. Zolang voor deze instroom geen structurele oplossing is (nationaal of via Europa) en er in relatie daarmee nog steeds geen wetgeving is ingevoerd doen Gemeenten niets verkeerd. De hoofdverantwoordelijke voor dit falende migratiebeleid is al 13 jaar de Rijksoverheid.
Nu Duitsland ook al maatregelen tegen de instrooom treft zullen de Kamers en het Kabinet toch eens al de wiedeweerga structureel afdoende maatregelen moeten treffen. Zo niet dan worden de problemen nog véél groter en kan het Rode Kruis ook geen helpende oplossing meer bieden.

Advertentie