Advertentie
sociaal / Nieuws

Tientallen gemeenten moeten snel statushouders huisvesten

De komende maanden zullen gemeenten met achterstanden worden geselecteerd.

28 november 2023
In het NH Hotel op Kijkduin worden honderd tot honderdtwintig vluchtelingen opgevangen. De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is zo hoog dat Den Haag ruimte vrijmaakt voor spoedopvang. Foto: Owen O’Brien (ANP)
In het NH Hotel op Kijkduin worden honderd tot honderdtwintig vluchtelingen opgevangen. De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is zo hoog dat Den Haag ruimte vrijmaakt voor spoedopvang. Foto: Owen O’Brien (ANP)

Gemeenten die achterlopen op hun wettelijke taak om statushouders te huisvesten, worden komende periode benaderd met het verzoek om ‘op heel korte termijn’ statushouders onder te brengen. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Door het tekort aan opvangplekken loopt het vast in Ter Apel en zitten alle COA-locaties overvol.

Griffier

Gemeente Dronten via Geerts & Partners
Griffier

Senior beleidsadviseurs

Gemeente Alphen aan den Rijn
Senior beleidsadviseurs

Na een dringende oproep van het COA is door gemeenten, provincies en het rijk besloten dat zij ‘een extra stap gaan zetten’ om de huisvesting van statushouders te bevorderen. Van de 16.000 statushouders die momenteel in de asielopvang verblijven wachten ongeveer 10.000 langer dan veertien weken op een woning. Die wachttijd loopt soms op tot meer dan een jaar.

Telefoontjes

Dat moet veranderen, vinden de partijen. Gemeenten die achterlopen op de taakstelling en nog weinig tot niets doen aan asielopvang worden verzocht om snel statushouders op te nemen. Zij ontvangen telefoontjes van COA-bestuurders en ambtenaren en bewindspersonen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties. De 45 gemeenten die een heel grote achterstand hebben worden al benaderd. Om welke gemeenten het gaat, wil het COA niet zeggen.

Iedereen zit op elkaars lip. Dat zorgt voor spanningen, onrust en incidenten, zoals vechtpartijtjes en irritaties

Woordvoerster COA

Hotels

De komende maanden zullen steeds andere gemeenten met achterstanden worden geselecteerd. Het doel is om elke week 500 statushouders extra te laten uitstromen. Dat is een verdubbeling van de normale uitstroom. Indien gemeenten niet direct een woning beschikbaar hebben, kunnen statushouders in hotels of andere tijdelijke accommodaties worden geplaatst. Mocht er in de gemeente zelf geen accommodatie beschikbaar zijn, dan zullen de statushouders in de dichtstbijzijnde gemeente gevestigd worden. Op verzoek van gemeenten is het COA bereid hotels te regelen.

Niet genoeg bedden

Het actiever aansporen van gemeenten heeft alles te maken met een overvol Ter Apel. In het aanmeldcentrum voor asielzoekers slapen mensen al wekenlang op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sinds half oktober wordt volgens het COA de maximale opvangcapaciteit van 2000 plekken dagelijks overschreden. Het lukt vooralsnog om iedereen onderdak te geven, waardoor mensen niet buiten hoeven te slapen. Wel betekent het dat er al wekenlang niet genoeg bedden zijn om mensen ‘s nachts op te laten slapen.

Spanningen

De aanhoudende drukte leidt geregeld tot spanningen onder asielzoekers en medewerkers. ‘Iedereen zit op elkaars lip. Dat zorgt voor spanningen, onrust en incidenten, zoals vechtpartijtjes en irritaties’, zegt een COA-woordvoerster tegen ANP. Volgens haar komen medewerkers daardoor niet voldoende aan hun werk toe. Om de veiligheid in het aanmeldcentrum te garanderen, heeft het COA vrijdag gevraagd om extra beveiliging en personeel te werven. Of dat iets heeft opgeleverd, kan de woordvoerster nog niet zeggen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Voor Arabieren lopen we hard. Onze eigen jeugd kan de tering krijgen.
Hielco Wiersma
Het Rijk/het COA kan wel meer willen. Het asielbeleid is gelukkig nog niet zo geregeld dat het Rijk iedereen moet binnenlaten en Gemeenten de puinhoop maar moeten oplossen. In de praktijk is ook met geld niet alles op te lossen.
In de gegeven situatie is het snel vaststellen en zoveel mogelijk handhaven van quota -i.c. overleg met/binnen Europa- steeds belangrijker.
Advertentie