Advertentie
sociaal / Nieuws

Eerste Kamer wil spreidingswet behandelen

Eerder riepen de VNG, het COA en VluchtelingenWerk de senatoren op om het wetsvoorstel wel te behandelen.

31 oktober 2023
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).

De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van de spreidingswet. Dat meldt het ANP. Een voorstel van SGP-senator Diederik van Dijk om de behandeling uit te stellen tot het aantreden van een nieuw kabinet, kon vandaag niet op een meerderheid in de Eerste Kamer rekenen.

Senior beleidsadviseurs

Gemeente Alphen aan den Rijn
Senior beleidsadviseurs

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

In totaal wilden 21 senatoren de spreidingswet controversieel verklaren, tegenover 54 senatoren die dat niet wilden. De BBB speelde hierbij een belangrijke rol: de fractie met zestien senatoren was eerst vóór het SGP-voorstel, maar bleek vandaag toch van mening veranderd. BBB-senator Ilona Lagas zei voorafgaand aan de stemming dat haar fractie ‘zeer kritisch’ is op de spreidingswet. ‘Maar controversieel verklaren lost de maatschappelijke impasse niet op’, aldus Lagas.  

Eenpitters

Ook de eenpitters 50PLUS en OPNL stemden tegen het voorstel. Van hen was eerder nog onbekend wat ze zouden doen. De 36 senatoren van GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt wilden sowieso al niet dat de wet controversieel verklaard zou worden. De 21 stemmen vóór het voorstel kwamen van senatoren van VVD, PVV, SGP, FvD en JA21.

Urgentie

Een opluchting voor de uitvoerders van de spreidingswet. Afgelopen vrijdag stuurden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en VluchtelingenWerk Nederland een gezamenlijke brief aan de Eerste Kamer. Daarin riepen de ondertekenaars de senatoren op om het wetsvoorstel wél te behandelen. ‘De urgentie is groot, dat hebben we ook de afgelopen week weer gezien bij de noodkreet van het COA. Het is goed dat de spreidingswet nu behandeld wordt’, zegt Rutger Groot Wassink, voorzitter van de Tijdelijke Adviescommissie Asiel & Migratie van de VNG.

‘Uitvoerbaar en juridisch kloppend’

Voor de behandeling in de Tweede Kamer kwamen de Adviesraad Migratie, de Raad van State en de Raad voor het Openbaar Bestuur met het advies om aansluiting te zoeken bij een systematiek zoals is opgenomen in de Huisvestingswet. ‘Door het aannemen van de amendementen in de Tweede Kamer is dit advies opgevolgd en is de Spreidingswet volgens ons uitvoerbaar, juridisch kloppend en te handhaven’, is te lezen in de brief. De uitvoeringspraktijk ziet de spreidingswet als ‘een eerste stap om ons land eindelijk uit de structurele crisisstand te halen’. ‘We rekenen als gemeenten op een goede afloop van de behandeling in de Eerste Kamer, zodat we snel aan de slag kunnen met de uitvoering van de wet’, aldus Groot Wassink.

Duidelijkheid

Volgens de drie partijen staat dit los van de discussie over een eventuele instroombeperking. De wet gaat enkel over ‘de verdeling van deze gezamenlijk opgave’, zoals tevens op andere beleidsterreinen gebeurt. Bovendien krijgen inwoners en gemeentebestuurders ‘op tijd duidelijkheid’. ‘Ook als het aantal asielaanvragen afneemt en daarmee ook de opvangopgave, zorgt de verdeelsleutel in de Spreidingswet ervoor dat wordt bepaald welke gemeenten hun opvanglocaties mogen afbouwen of flexibel mogen inzetten voor andere doelgroepen’, aldus de briefschrijvers.  

Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaf de spreidingswet op 10 oktober doorgang. Het plan voor de eerlijke verdeling van asielzoekers komt uit de koker van de momenteel zieke VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Omdat er constant een nijpend tekort is aan opvangplekken neemt demissionair VVD-staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de taken van Van der Burg over tot hij is hersteld van een zware voedselvergiftiging.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met een spreidingswet zonder het stellen van duidelijke quota voor asielzoekers, arbeidsimmigranten en studie-immigranten blijven de Gemeenten opgezadeld met een vorm van uitvoering die in sommige situaties helemaal niet haalbaar is. Het toch moeten handelen van een medeoverheid in een dergelijke omgeving moet als onverantwoordelijke wetgeving worden beschouwd.
Overigens kan/moet bij het stellen van quota altijd voldoende flexibiliteit worden ingebouwd en wel op een zodanige wijze dat met redenen omklede aanpassing van eerder vastgestelde quota, in overleg met de Kamer(s), altijd mogelijk blijft.
Advertentie