Op valreep slaapplek voor 360 asielzoekers Ter Apel
Nijmegen vangt dinsdagavond 100 mensen op die niet meer terechtkunnen in aanmeldcentrum Ter Apel, de 260 anderen gaan naar Amsterdam en Oss.

De 360 mensen die niet meer terechtkunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, worden sowieso de komende nacht opgevangen in Amsterdam, Nijmegen en Oss. In Nijmegen gaat het om honderd asielzoekers, ook gaan er 180 mensen uit Ter Apel naar Amsterdam, meldden de gemeenten. Oss vangt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tachtig mensen op.
Tragisch
In Amsterdam worden de mensen in ieder geval de komende dagen ondergebracht in een Holiday Inn-hotel, laat een gemeentewoordvoerder weten. In Nijmegen gebeurt dat in de Jan Massinkhal. Burgemeester Hubert Bruls noemt het 'buitengewoon tragisch' dat de opvang van vluchtelingen in Nederland dit soort acute noodoplossingen vraagt. 'Iedereen heeft de afgelopen dagen en weken kunnen zien dat de nood in Ter Apel meer dan hoog is. Ik beschouw het als onze plicht om bij te dragen aan een oplossing hiervoor.' Hoelang asielzoekers uit Ter Apel in de hal mogen blijven is onbekend, maar de noodopvang - stapelbedden in een sporthal - is in elk geval voor de komende nachten, meldt de gemeente Nijmegen.
Geen garantie
Sinds dinsdag mogen er niet meer dan 2000 asielzoekers verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De grote tenten waarin mensen werden opgevangen en sliepen, worden afgebroken. Daardoor moet voor driehonderd mensen een slaapplaats gezocht worden. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei eerder dinsdag nog niet te kunnen garanderen dat hij al die plekken zou vinden, maar dinsdagavond bleek dat toch gelukt.
Zorgelijk
De afgelopen tijd was het druk in Ter Apel en er verbleven meer mensen dan de 2000 voor wie er officieel plaats is. De Veiligheidsregio Groningen noemde de situatie bij het aanmeldcentrum eind maart zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc's. Die zitten vol, mede omdat zo'n 13.000 statushouders wachten op een woning.
'Taak volbracht'
Het kabinet wist al langer dat er vanaf deze dinsdag een groot aantal extra opvangplaatsen nodig is. De gemeente Westerwolde had al eerder aangegeven dat de vergunning voor de tenten waarin mensen werden opgevangen niet zou worden verlengd. Van der Burg begrijpt de opstelling van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. 'Hij zegt: ik heb onze taak meer dan volbracht, en extra gedaan. Nu is de rest van Nederland aan de beurt.'
Langdurig verblijf
Intussen zoekt Amsterdam zoekt opvanglocaties waar vluchtelingen langere tijd kunnen blijven. Gekeken wordt nu naar vijf locaties die onderdak kunnen bieden voor één tot drie jaar. Naast opvangplekken voor Oekraïners komen er ook extra plaatsen voor vluchtelingen uit andere regio's, vanwege de druk op locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Statushouders
In de hoofdstad zijn op dit moment 1660 plaatsen beschikbaar voor vluchtelingen in hotels en hostels, waarvan er 744 zijn bezet. Deze locaties zijn echter niet geschikt voor de lange termijn. Daarom kijkt de gemeente nu naar plekken waar mensen langer dan een jaar kunnen blijven. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink wordt daarbij naast de opvang voor Oekraïners ook gekeken naar mogelijkheden voor andere vluchtelingen en kwetsbare groepen, zoals statushouders die wachten op een woning.
Vijf locaties
De gemeente is al in gesprek met een woonzorgcentrum in stadsdeel Nieuw-West, waar mogelijk vanaf juni 250 tot 300 vluchtelingen terecht kunnen voor anderhalf jaar. Verder kijkt het stadsbestuur naar locaties in de binnenstad, op de Zuidas, in Noord en in de gemeente Ouder-Amstel. Over een maand wil het college van burgemeester en wethouders hier meer duidelijkheid over hebben. De afgelopen weken kwamen volgens Groot Wassink in de hoofdstad bijna 9000 vluchtelingen uit Oekraïne aan, van wie een groot deel is doorverwezen naar een opvangplek elders in het land. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.