'Politieke aarzeling’ weerhield ministerie van ingrijpen in Ter Apel
Groningse bestuurders trokken meermaals tevergeefs aan de bel in Den Haag over de noodsituatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid wilden eind oktober meer doen om de noodsituatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel te beëindigen. Maar ‘politieke aarzeling’ werkte hard ingrijpen tegen, meldt RTV Noord op basis van documenten opgevraagd in samenwerking met de NOS.
Vergeefs
De spanning in Ter Apel liep destijds flink op, toen het landelijke aanmeldcentrum met grote drukte te maken kreeg. Groningse bestuurders trokken meermaals tevergeefs aan de bel in Den Haag en voerden de druk op door de media te benaderen toen duidelijk werd dat men niet snel op hulp kon rekenen, blijkt uit de reconstructie.
Rutte
In een uiterste poging betrok de Veiligheidsregio Groningen het kabinet, inclusief minister-president Mark Rutte, bij de crisis, maar dat besloot om niet direct hard in te grijpen, terwijl daar in Groningen wel om werd gevraagd. ‘Vanuit het ministerie wil men meer doen, maar politiek wordt er geaarzeld’, meldde iemand destijds in een interne groepsapp van de gemeente Westerwolde.
Sluiten
De Groningse bestuurders werkten daarom zelf aan mogelijkheden om Ter Apel te sluiten als de situatie verder uit de hand zou lopen. Duizenden nieuwe crisisnoodopvangplekken in de stad Groningen, Pekela en Leek zouden dan worden ingericht om asielzoekers onder te brengen.
Onwaardig
‘Het is een beschaafd land onwaardig’, zegt Gronings burgemeester Koen Schuiling dit weekend in Binnenlands Bestuur over de situatie in Ter Apel. ‘Sinds afgelopen zomer trek ik al aan de bel', vertelt Schuiling. Hij kreeg echter weinig respons: 'Maar er is geen ruimte, we hebben geen plaatsen, zeiden de collega’s in het land. Er was woningnood en we moesten niet polariseren. Dat moest ik toch begrijpen?'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.