Advertentie
sociaal / Nieuws

Nederlander waardeert buurt minder

Algemene aannames dat mensen in volksbuurten en op het platteland meer naar elkaar omkijken blijken niet te kloppen.

18 oktober 2023
Boodschappen voor elkaar
Shutterstock

Nederlanders voelen zich minder thuis in hun buurt dan een jaar geleden. Het rapportcijfer dat we onze leefomgeving geven, is in twee derde van de gemeenten gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder 18.000 leden van burenplatform Nextdoor.

Beleidsadviseur grondzaken

Yacht
Beleidsadviseur grondzaken

Projectmanager Continue Verbeteren S14

JS Consultancy
Projectmanager Continue Verbeteren S14

Burendag lijkt niet uit te maken

Het aantal buurten dat op leefbaarheid een onvoldoende scoort, is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Bovendien daalt voor het eerst in drie jaar ook het landelijk gemiddelde. Heel licht weliswaar, van een 7,6 naar een 7,5, maar de trend is toch opvallend, omdat deelnemers aan het onderzoek vaak betrokken bewoners zijn, die al lang in dezelfde wijk wonen. Nog opvallender: het lijkt niet uit te maken dat evenementen zoals Burendag elk jaar populairder worden.

Aannames kloppen niet

Het onderzoek weerspreekt twee bekende aannames over sociale samenhang in de wijk: het beeld dat met name mensen in armere volksbuurten voor elkaar klaar staan, en het grote verschil tussen stad en platteland wat betreft burenhulp. Beide kloppen niet, stelt onderzoeker en socioloog Jasper Muis in het AD. Het is niet zo dat in buurten waar men elkaar vaker ziet mensen ook eerder voor elkaar klaar staan, blijkt uit het onderzoek. ‘Het gaat er niet om hoe vaak je elkaar ziet, maar om de kwaliteit van die ontmoetingen.’

En de kloof tussen stad en platteland wordt volgens de socioloog groter gemaakt dan hij daadwerkelijk is. ‘Mienskip’ en ‘noaberschap’ als recept voor leefbaarheid? ‘De verschillen binnen stedelijke wijken onderling, en tussen plattelandswijken onderling, zijn groter dan die tussen stad en platteland.’

Inkomen bepalend

Vooral inkomen is een bepalende factor. Mensen die meer verdienen, en dat zijn voornamelijk hoger opgeleiden, staan optimistischer in het leven en daardoor vaker voor elkaar klaar. Daardoor scoren gemeenten als De Bilt, Bloemendaal en Goirle hoog en plaatsen als Rotterdam, Oldambt, Eemsdelta en Kerkrade laag.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Kijken we echter niet naar gezelligheid maar naar agressie dan is het beeld heel anders. Deel een oorvijg uit aan een criminele winkeldief en 5 minuten later staat de hele buurt voor je neus :-).
Bert Bakker
Heel apart fotootje. Hier wordt zeer bewust het een en ander onder het tapijt gemoffeld. De realiteit laat zich niet verstoppen, dat lukte in de voormalige communistische heilstaten ook niet hoewel het complete staatsapparaat daartoe gericht was. Op een dag keert de wal het schip. Misschien niet vandaag maar die dag daar kun je op wachten.
Advertentie