Advertentie
sociaal / Nieuws

Ruim 300.000 euro aan ‘daklozenboetes’ in 130 gemeenten

Rotterdam en Den Haag zijn koplopers, gevolgd door Amsterdam, Vlaardingen, Bergen op Zoom, Utrecht, Nijmegen, Venlo, Maastricht en Leiden.

18 februari 2025
ANP Dakloos Amsterdam
ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Vorig jaar werden in 130 gemeenten boetes uitgedeeld voor overtredingen die vaak dakloze mensen treffen, zoals bedelen, ‘wildkamperen’ en slapen op straat. In totaal werden er 2.170 ‘daklozenboetes’ opgelegd, goed voor een bedrag van meer dan 300.000 euro. Ook in kleinere gemeenten werden bekeuringen uitgeschreven.

Projectleider Regieteam Doorontwikkeling S14

JS Consultancy
Projectleider Regieteam Doorontwikkeling S14

Financieel adviseur

Waterschap Aa en Maas
Financieel adviseur

Dat blijkt uit een analyse van politiek econoom Merel van Rooy, fellow bij het Instituut voor Publieke Economie. Volgens haar berekeningen zijn er vorig jaar 2.170 ‘daklozenboetes’ uitgedeeld, gemiddeld zes per dag. ‘Dit is een fractie van wat er werkelijk gegeven wordt en waarmee gedreigd wordt’, schrijft Van Rooy. In haar onderzoek heeft ze boetes voor wildplassen, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, samenscholing en ‘rondhangen’ namelijk niet meegenomen.

Bedelen

Bij elkaar gaat het om meer dan 300.000 euro. Een boete voor slapen op straat bedraagt 170 euro; bedelen ‘kost’ 110 euro. Rotterdam en Den Haag zijn koplopers, met gemiddeld één ‘daklozenboete’ per dag. Deze gemeenten worden gevolgd door Amsterdam (241 boetes), Vlaardingen (112), Bergen op Zoom (61), Utrecht (55), Nijmegen (55), Venlo (54), Maastricht (51) en Leiden (45).

Arbeidsmigranten

Vooral enkele kleinere gemeenten vielen Van Rooy op. Bijvoorbeeld Vlaardingen en Bergen op Zoom (respectievelijk 76.409 en 69.694 inwoners in 2024). Deze gemeenten staan op plek 4 en 5, na Amsterdam en voor grote steden als Utrecht en Nijmegen. ‘Vlaardingen is als kleine gemeente een bijzondere vierde. De gemeente ‘kampt’ met arbeidsmigranten die na het verlies van hun werk in het Westland dakloos worden en in Vlaardingen op straat komen te staan’, licht Van Rooy in NRC toe.

Deurwaarder

Volgens Van Rooy denken mensen ten onrechte dat deze boetes niet worden geïnd: ‘De boetes gaan het CJIB-systeem in en worden bij niet-betalen verhoogd. Zodra iemand opkrabbelt, een huis vindt en zich inschrijft, activeert het inningssysteem weer en gaat de deurwaarder op pad.’

Extra belast

Overigens worden veel boetes door stichtingen met succes aangevochten, stelt Van Rooy. Maar hierdoor wordt de rechtspraak extra belast. Hetzelfde geldt voor deze stichtingen, die deels met subsidies in stand worden gehouden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Je kunt je beter laten oppakken voor een wat zwaarder vergrijp waar je voor moet zitten. De gevangenis kost je (ik dacht) 16,50 per dag maar je hebt een bed 3 maaltijden tv sportruimte en matties in de buurt. En ik meen ook dat je uitkering (welke je dan ook hebt) niet gestopt wordt als je onder een maand moet zitten.

Zonder gein. Regels zijn gewoon regels. Hard maar lex dura sed lex. Er zouden meer opties moeten zijn om terug te kunnen keren in de maatschappij maar de problematiek is meestal te groot om dat te kunnen overbruggen dus wat doe je. Hier en daar een bonnetje uitschrijven is het contact wat je met die mensen kunt leggen ongeveer meestal. Moeilijk.
Advertentie