Afbouw gesloten jeugdzorg stagneert
Alle instellingen werken toe naar nul gesloten plaatsingen in 2030, maar dat doel lijkt verder weg te raken.
Het afbouwen van het gebruik van gesloten jeugdhulp stagneert. Dat blijkt uit de nieuwste Monitor JeugdzorgPlus van de Jeugdautoriteit. Sinds begin 2023 is het aantal plaatsen in de gesloten jeugdzorgPlus-instellingen nauwelijks afgenomen, terwijl landelijk wordt gestreefd naar het verdwijnen van de gesloten jeugdzorg. Dat doel moet in 2030 bereikt zijn.
Nauwelijks afname
Op 30 juni 2024 waren er 564 plaatsen voor gesloten jeugdhulp in Nederland. Dat zijn er 5 minder dan op 31 maart van dit jaar; een daling van 0,9 procent. De bezetting bedroeg op 30 juni 462 jeugdigen; een afname van 1,1 procent ten opzichte van 31 maart. Uit de cijfers van afgelopen jaren blijkt dat het aantal plaatsen in de gesloten jeugdhulp en de bezetting hiervan sinds 2023 nauwelijks daalt.
Kostendekkend
De afname van de gesloten jeugdzorg brengt jeugdzorgaanbieders soms in een lastig parket. Door een lagere bezetting is de exploitatie niet meer kostendekkend. Die bezetting is nu ongeveer 82 procent. Betaalbare alternatieven zijn er nog onvoldoende.
Alternatieven
Uit de monitor blijkt dat 24-uursbegeleiding op 30 juni 2024 69 keer werd ingezet, tegenover 52 keer eerder dit jaar op 31 maart. Deze vorm van jeugdzorg legt echter een groot beslag op de beschikbare (financiële) middelen en vergt een grote inzet van schaars personeel.
Jongeren die 24-uurs zorg nodig hebben dienen dit ook te krijgen. Prioriteit voor dit onderdeel van de jeugdzorg is essentieel.