Jeugdzorgaanbieder vraagt miljoenen aan gemeenten
Zonder hulp kan het bedrijf omvallen.
Jeugdzorgbedrijf Pactum vraagt het rijk en de gemeenten waar ze actief is om miljoenensteun. Dat is nodig om het hoofd boven water te houden. De organisatie verkeert in financieel zwaar weer, schrijft de Stentor.
Steunverzoek
Pactum laat weten dat het tot mei aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Daarna verkeert de organisatie in onzekerheid. Daarom vraagt de jeugdzorgaanbieder nu al aan het rijk en gemeenten om bij te springen. Bij de rijksoverheid wordt een beroep gedaan op de subsidieregeling continuïteit cruciale jeugdhulp. ‘De omvang van het steunverzoek bedraagt vooralsnog minimaal 3,4 miljoen en maximaal 8,8 miljoen euro’, bericht de regionale krant. De hoogte is afhankelijk van ingrepen die Pactum zelf doet. Een daarvan is de verkoop van vastgoed.
Rapportages
De bedragen zijn gebaseerd op wat Pactum zelf het ‘downside scenario’ noemt: de situatie dat eigen ingrepen onvoldoende tijdig effect hebben of vertraging oplopen. ‘Zonder hulp kan het bedrijf omvallen’, aldus de Stentor. ‘Met tijdelijke hulp moet het volgens de directie lukken de boel op de rails te krijgen en een nieuwe toekomst op te bouwen. Aan de hand van maandelijkse rapportages houden het bedrijf, toezichthouders en gemeenten de financiële situatie en de ontwikkeling daarvan nauwgezet in de gaten.’
Tarieven
Volgens Pactum zijn de financiële problemen deels veroorzaakt door te lage tarieven die gemeenten betalen. Daarnaast wordt genoemd: toenemend ziekteverzuim, kosten voor personeel dat niet in loondienst is (hoger dan verwacht) en tegenvallende omzetcijfers. Een vierde reden is wat Pactum het ‘gebrek aan executiekracht’ noemt: het vermogen van de organisatie om slagvaardig te handelen.
Waarschuwingslabel
Eind mei concludeerden de Jeugdautoriteit en de betrokken regio’s al dat de financiële situatie van Pactum zorgelijk is. De liquiditeit staat onder druk. Daarom kreeg het bedrijf een waarschuwingslabel: trede 3 van het landelijk draaiboek continuïteit jeugdhulp.
Voldoende vertrouwen
Een van de verplichtingen daarvan is dat er een herstelplan moet komen. Eind oktober heeft Pactum het concept (Plan Pactum) gepresenteerd. Dat beschrijft hoe ze werken aan duurzaam, inhoudelijk en financieel herstel. ‘Het is aan de gemeenten of ze op grond van dit herstelplan voldoende vertrouwen hebben dat Pactum de problemen kan oplossen en dat de liquiditeit gewaarborgd kan blijven’, is te lezen in het dagblad.
Pactum heeft circa 1100 medewerkers (790 fte). Zij bieden zorg aan ruim 4000 cliënten in ongeveer 200 gemeenten. De jeugdzorgorganisatie heeft locaties in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Afhankelijk van de noodzaak om Pactum in stand te houden zijn er meerdere opties:
1. het jeugdzorgbedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf.
2. de Gemeenten en het Rijk springen o.a. via verhoging van de tarieven alsnog financieel bij (het betreft 1000 werknemers!).
3. het jeugdzorgbedrijf gaat -als dat nog mogelijk is- snel reorganiseren en afschalen door middel van gedeeltelijke ontslagverlening en vermindering van cliënten. Bovendien is optimale budgetbewaking dringend gewenst.