Arnhem helpt asielzoekers aan werk na verruiming regels
Het gaat om nieuwkomers die langer dan zes maanden in Nederland verblijven.
De gemeente Arnhem lanceert een pakket maatregelen dat asielzoekers moet helpen om mee te doen op de arbeidsmarkt. Na het vervallen van de ‘24-weken-eis’ wil de Gelderse provinciehoofdstad werkgevers informeren en ondersteunen bij het in dienst nemen van nieuwkomers. De zogenoemde ‘Meedoenbalies’ zullen binnenkort ook betaald werk aanbieden.
De Raad van State oordeelde vorige maand dat het UWV niet langer een maximale werkduur van 24 weken per jaar kan opleggen aan asielzoekers. Deze beperking blokkeerde hun volwaardige toegang tot de arbeidsmarkt en strookte niet met het Europees recht, aldus de hoogste algemene bestuursrechter.
Krappe arbeidsmarkt
Het wegvallen van deze eis opent een nieuwe mogelijkheid, ziet de Arnhemse wethouder Mark Lauriks (Werk en Inkomen, PvdA). Gemeenten kunnen asielzoekers sneller laten participeren en werkgevers motiveren hen in dienst te nemen, meent hij. Zijn college is dan ook ‘heel verheugd’ met de opheffing van die ‘24-weken-eis’. ‘Niet alleen kunnen we de extra handen goed gebruiken in deze krappe arbeidsmarkt. Maar belangrijker: iedereen verdient een plek waar je het beste uit jezelf kunt halen’, zegt Lauriks.
Betaald werk
Daarom is het Arnhems college van plan om asielzoekers actief aan te moedigen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Het gaat om nieuwkomers die langer dan zes maanden in Nederland verblijven. De zogenoemde ‘Meedoenbalies’, die vluchtelingen in contact brengen met vrijwilligerswerk, zullen binnenkort ook betaald werk aanbieden. ‘Het uitgangspunt is dat asielzoekers dezelfde behandeling krijgen als anderen die een aanvraag doen. Hiervoor wordt gekeken wat de beste manier is om de balies te ondersteunen’, schrijft de gemeente. Op dit moment werkt Arnhem al met ervaringsdeskundigen die gevlucht zijn en ervaring hebben met inburgeren.
Taal op de werkvloer
Aan de werkgeverskant wil het stadbestuur eventuele drempels wegnemen en bewustwording creëren. In samenwerking met Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland gaat de gemeente bedrijven informeren en ondersteunen bij het in dienst nemen van asielzoekers. Hierbij wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden bij het begrijpen van de taal op de werkvloer.
Opvang
Arnhem is niet de eerste gemeente die kansen ziet. De gemeente Dordrecht werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan een pilot om meer asielzoekers naar werk te begeleiden. ‘Deze uitspraak vergroot onze mogelijkheden’, zei wethouder Chris van Benschop (Arbeidsmarkt en Economie, GroenLinks). De Dordtse bestuurder gaf begin dit jaar aan dat haar gemeente bereid is meer mensen op te vangen als zij meer betaald werk kunnen doen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.