Advertentie
sociaal / Nieuws

37,5 miljoen om statushouders aan werk te helpen

Naast proeven met startbanen wordt er ook geïnvesteerd in ‘regionale verbinders’.

13 juli 2023
Ministers Carola Schouten en Karien van Gennip  in de Tweede Kamer (22 februari 2022)
Ministers Carola Schouten (rechts) en Karien van Gennip in de Tweede KamerANP / Peter Hilz

Om meer statushouders aan werk te helpen trekt het demissionaire kabinet de komende drie jaar 37,5 miljoen euro uit. Dat schrijft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) mede namens haar collega Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie) in een brief aan de Tweede Kamer. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het bedrag onvoldoende om daadwerkelijk een verschil te kunnen maken.

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Regisseur wijkveiligheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Regisseur wijkveiligheid

Regionale verbinders

Dit bedrag is deels bestemd voor zogeheten ‘regionale verbinders’. Zij moeten goede voorbeelden binnen en tussen arbeidsmarktregio’s met elkaar samenbrengen. ‘Elke arbeidsmarkregio heeft al goede voorbeelden van initiatieven bij gemeenten, werkgevers en maatschappelijke organisaties, maar deze zijn vaak alleen lokaal bekend en tijdelijk van aard’, verklaart Van Gennip. Deze verbinders moeten extra mogelijkheden voor statushouders creëren. Ook dienen zij te verkennen welke projecten er al lopen, welke goed werken en hoe die opgeschaald kunnen worden. Om regionale verbinders aan te stellen krijgen gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s 12,25 miljoen euro.

Startbanen

Daarnaast is een gedeelte gereserveerd voor proeven met startbanen. Van Gennip: ‘Statushouders krijgen bij vestiging in de gemeente een betaalde baan aangeboden, waardoor ze direct kunnen participeren en de taal leren op de werkvloer. Door middel van vier proeven met een aantal gemeenten onderzoeken we samen met gemeenten, VNG en Divosa wat goed werkt om de arbeidsmarktpositie van statushouders te verbeteren’. In 2023 wordt 2 miljoen euro besteed aan de uitvoering van deze vier proeven. Een deel gaat naar begeleidend onderzoek. In de drie jaren daarna is er respectievelijk 4,1 miljoen, 4,1 miljoen en 4,5 miljoen euro beschikbaar om de resultaten van de experimenten ook in andere gemeenten te implementeren.

Re-integratiebudgetten zijn al jaren ontoereikend

VNG

Onvoldoende middelen

‘Een mooie stap’, vindt de VNG. ‘Maar onvoldoende om daadwerkelijk een verschil te kunnen maken’. Net als Van Gennip acht de gemeentekoepel het van belang om statushouders richting werk te begeleiden. Met de invoering van de Wet inburgering 2021 hebben gemeenten de instrumenten en taken gekregen om daar actief mee aan de slag te gaan.

Lokale overheden doen dit al, maar er is volgens de VNG op dit moment niet genoeg geld om inburgeraars te kunnen begeleiden richting werk. Dit omdat de budgetten niet een-op-een meegroeien met de hogere instroom van statushouders die emeenten moeten huisvesten. ‘Re-integratiebudgetten zijn al jaren ontoereikend’, stelt de VNG. Bovendien zijn reguliere participatietrajecten voor statushouders ‘niet effectief’. Deze trajecten moeten worden aangepast of ontwikkeld, waardoor ze doorgaans intensiever en duurder zijn dan die voor andere doelgroepen binnen de Participatiewet.

Niet alleen voor de inburgering ziet de VNG dat gemeenten middelen tekort komen, ook op het gebied van re-integratieondersteuning is er schaarste. Om een groeiende groep mensen te ondersteunen bij het vinden van werk hebben gemeenten meer geld nodig. Een bedrag dat in 2026 oploopt tot 1,5 miljard euro, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot. De gemeentekoepel roept de ministers dan ook op om meer middelen beschikbaar te stellen.

24-wekeneis

Tot slot wil de VNG asielzoekers de mogelijkheid geven om alvast aan een betaalde baan te beginnen. Het idee is dat deze nieuwkomers hierdoor sneller integreren. Nu mogen asielzoekers maximaal 24 weken per jaar werken. In april kwam onderzoeksbureau Regioplan al tot de conclusie dat de 24-wekeneis de grootste belemmering is voor toetreding van asielzoekers tot de arbeidsmarkt. Het ministerie van SZW liet in mei weten te kijken naar obstakels die asielzoekers ervaren bij het toetreden tot de arbeidsmarkt, waaronder de 24-wekeneis.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
En hup, weer een schep geld naar de buitenlanders.
Toine Goossens
TS, U kunt nog bijscholen:

Migranten opvangen is geen last. Het is een kans die het vergrijzende Westen niet mag missen, zegt Xavier Devictor

Xavier Devictor | Wereldbank Westerse samenlevingen kunnen het zich niet veroorloven om buitenlandse arbeidskrachten mis te lopen, zegt Xavier Devictor van de Wereldbank. „Een harmonieuze samenleving waar het evenwicht werd verstoord door de komst van migranten heeft nooit bestaan.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/01/migratie-is-niet-goed-of-slecht-het-is-noodzakelijk-voor-vergrijzende-arbeidsmarkten-a4166161
Bert Bakker
Nee want geen harmonieuze samenleving in het verleden was te verleiden tot zelfmoord. Meer dan de helft van de kids op de basisscholen is niet westers. En maar kinderen maken. Die bankier lacht zich rot.
Bert Bakker
Ik moet trouwens wel kwijt dat voor de conservatieveren onder ons de toekomst er heel goed uitziet. Dat geschreeuw van vrouwen en homos is binnen twintig jaar verleden tijd met deze volkssamenstelling. Democratie. Van mij mag je verder schreeuwen dat zal wel maar deze mensen wensen voorgetrokken te worden en dat is foute boel. Artike1 weetjewel.
Bert Bakker
Pardon Artikel 1
Hans Bakker
Het doel van asiel is primair veiligheid. Als we dat hebben bereikt voor de “echte” vluchtelingen dan is ons doel bereikt. Daarna kunnen we het over werk hebben. Het is zeer onlogisch om het, als het over vluchtelingen gaat, direct over werken te hebben. Het is ook zeer onlogisch om asiel direct te koppelen aan ons vergrijzingsvraagstuk. Doe dat dan ook niet. En als je het dan wel doet, denk dan eens goed na. De meeste immigranten, zowel vluchtelingen als arbeidsmigranten, zijn al wat ouder als ze naar Nederland komen. Voor zover deze mensen permanent in Nederland zullen blijven, worden de gevolgen van de vergrijzing versterkt. Een uitzondering is tijdelijke arbeidsmigratie.
Er zijn helaas mensen in onze samenleving die geen vluchtelingen willen opvangen omdat zij anders ruiken, anders eten, een andere cultuur hebben of niet werken. Wat een idiote redenering Degenen die een voorstander zijn van vluchtelingenhulp, nemen dat voor lief. De mensen zijn in veiligheid en daar zijn we tevreden mee, daar gaat het om.
Bert Bakker
Er zijn gerust mensen met bezwaren die op zichzelf bezwaarlijk zijn. Er zijn er veel meer die de eigenheid compleet zien verdwijnen. Daar hoef je het helemaal niet mee eens te zijn en dat mag in een democratie. Die mensen hebbeen ook een gefundeerde mening en die is net zoveel waard als de jouwe.
Advertentie