Advertentie
sociaal / Nieuws

Positieve reacties op uitbreiding werktijd asielzoekers

De Raad van State oordeelt dat zij meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dit kan leiden tot meer draagvlak voor opvang bij gemeenten.

29 november 2023
Asielzoeker aan het werk
Asielzoeker Shaban Restom uit Syrië aan het werk bij Deltapark Neeltje Jans, 13 oktober 2023ANP/Ramon van Flymen

Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken. Dat oordeelt de Raad van State vandaag, in een bevestiging van eerdere uitspraken van lagere rechters. Op dit moment moeten asielzoekers die willen werken een vergunning aanvragen, en mogen zij maximaal 24 weken per jaar werken. Die beperking is volgens de Raad van State in strijd met het Europees recht. Asielzoekers moeten effectieve toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

‘De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland’

UWV

Het UWV, dat de vergunningen verleent, vreesde eerder dat ruimere werkregels asielzoekers een signaal zouden geven dat het waarschijnlijk is dat zij in Nederland mogen blijven. Ook krijgen asielzoekers als ze meer mogen werken mogelijk recht op een uitkering. Toch is de organisatie blij dat er opheldering is gekomen: ‘De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland’. Inmiddels heeft het UWV de einddatum van de vergunning voor alle werkende asielzoekers gewijzigd. De vergunning geldt nu zolang een asielzoeker in Nederland mag blijven.

Integratie

De VNG drong eerder al bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan op aanpassing van de ‘belemmerende wet- en regelgeving’ rondom asielzoekers en werk. Volgens de belangenorganisatie zorgt werk voor een ‘soepelere inburgering’. Asielzoekers met een baan zitten beter in hun vel en kunnen écht meedoen in Nederland, aldus de VNG. Ook zou het goed zijn om het arbeidstekort terug te dringen. VluchtelingenWerk Nederland is het met de VNG eens: ‘Het bevordert de integratie, is goed voor het gevoel van eigenwaarde en door de krapte op de arbeidsmarkt zitten werkgevers om arbeidskrachten te springen’.

In de landelijke politiek zal met gemengde gevoelens naar de uitspraak worden gekeken. Verkiezingswinnaar PVV wil de mogelijkheden voor migranten om te werken juist beperken, en wil de tewerkstellingsvergunning uitbreiden naar Europese arbeidsmigranten. D66, CDA en GroenLinks-PvdA zijn uitgesproken voorstander van een snelle start op de arbeidsmarkt. Zij zijn het met de VNG eens dat dit goed is voor de integratie. GroenLinks-PvdA wil zelfs helemaal van de tewerkstellingsvergunning af.

Opvangbereidheid

De uitspraak van de Raad van State kan invloed hebben op de opvangbereidheid bij gemeenten. Daarop wordt, nu in Ter Apel opnieuw asielzoekers op stoelen moeten overnachten, een dringend beroep gedaan. De VNG gaf al eerder aan dat grotere arbeidsparticipatie onder asielzoekers ‘positief bijdraagt aan het maatschappelijk draagvlak om opvang te bieden aan asielzoekers’.

‘Als gemeente zien we graag dat de mogelijkheden om betaald werk te doen verruimd worden’

Chris van Benschop, wethouder Dordrecht

Wethouder Chris van Benschop (GroenLinks, Dordrecht) gaf begin dit jaar aan dat haar gemeente bereid is meer mensen op te vangen, als zij meer betaald werk kunnen doen. Van Benschop is blij met de uitspraak van de Raad van State: ‘Het ondersteunt ons pleidooi dat we als gemeente graag zien dat de mogelijkheden om betaald werk te doen verruimd worden.’

Betere situatie

In Dordrecht komt binnenkort een nieuw AZC. In de buurt daarvan zijn volgens Van Benschop veel ‘kansen op de arbeidsmarkt’.  De gemeente werkt samen met het COA, dat ook enthousiast is over de uitspraak, aan een pilot om meer asielzoekers naar werk te begeleiden. ‘Deze uitspraak vergroot onze mogelijkheden’, zegt Van Benschop.

Doordat er inmiddels een bestuursovereenkomst en een huurovereenkomst voor een AZC met 580 plaatsen zijn gesloten, kan het aantal opvangplekken niet omhoog. Toch is Van Benschop tevreden: ‘De uitspraak van de Raad van State leidt dus niet tot een groter aantal opvangplaatsen in Dordrecht, maar naar wij verwachten wel tot een betere situatie voor de toekomstige bewoners van het Dordtse AZC’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Heeeeelll erg dom om asielzoekers aan werk te koppelen. Daar komt men nog wel op terug. Asiel en arbeidsmarkt zijn twee totaal verschillende zaken. Heel Nederlands dit.
Hielco Wiersma
Op zichzlef niet tegen het werken door asielzoekers maar dit heeft in de uitvoering veel praktische consequenties die regeling behoeven (de betrokkenen beschikken niet over een burgerservicenummer) .
Praktische punten en vragen:
-wie mag er wel dan niet werken (denk aan veiligelanders)?
-hoe om te gaan met salarisuitbetaling en inhoudingen voor de Belastingdienst?
-welke rechten ontstaan er ten aanzien van sociale uitkeringen?
-welke situatie bestaat er -na te hebben gewerkt- bij werkloosheid?
-vindt er wel dan niet verrekening plaats met de bestaande daguitkeringen?
Kortom hieraan zit -naast aanpassing van wet- en regelgeving- ook de nodige administratieve romslomp. Eerst regelen, daarna (eventueel) toestaan.
Advertentie