Arnhem lost schulden inwoners af
Het is het meest ingrijpende schuldenexperiment tot nu toe.
De gemeente Arnhem gaat met de hulp van vier lokale stichtingen de schulden van 40 tot 60 huishoudens afbetalen. Het gaat om inwoners van de buurt Immerloo II, de armste postcode van Nederland. De gemeente hoopt op die manier ook allerlei andere sociale problematiek op te lossen.
Opkoopfonds
In het experiment worden alle schulden in één keer opgekocht en afbetaald. Dat is dus anders dan een saneringskrediet, waarbij de gemeente nog als enige schuldeiser overblijft. Met geld van lokale stichtingen Dullertsstichting, Stichting Sint Nicolai Broederschap en Stichting Het Burger en Nieuwe Weeshuis is er een opkoopfonds opgericht om het experiment te bekostigen.
Schaamte
‘Ik ben blij dat we met hulp van drie lokale stichtingen kunnen onderzoeken hoe we de spiraal rondom schuldenproblematiek écht kunnen doorbreken’, aldus wethouder Mark Lauriks. ‘Tegelijkertijd voel ik ook de schaamte omdat wij als overheid financiële hulp nodig hebben voor een taak die wij zélf moeten kunnen dragen.’
Giftige spiraal
Arnhem spreekt van een ‘giftige spiraal’ bij schulden. ‘Door stress worden de problemen vaak groter, waardoor het moeilijk is om uit de schulden te komen. Schulden die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.’ Daarom krijgen bij het experiment gezinnen met kinderen voorrang.
'Tijd voor radicale oplossing'
Tegen de NOS zegt Lauriks dat het tijd is voor een ‘radicale oplossing’. Het Arnhemse project is dan ook het meest verreikende in zijn soort. Arnhem hekelt daarnaast de schuldenindustrie en wijst erop dat er ieder jaar 17 miljard euro aan kosten wordt gemaakt voor het oplossen van schulden. Dit is een veelvoud van de totale schuldwaarde van zo’n 3,5 miljard euro. Onderzoekers zullen het project, dat twee jaar duurt, nauwlettend volgen.
zie https://allecijfers.nl/buurt/immerloo-ii-arnhem/