Faber (PVV): vervanger spreidingswet niet voor 1 november
De spreidingswet is ‘van kracht en actueel’, aldus Faber. Zij zal zich daar dan ook aan houden, al werkt ze aan vervangende wetgeving.
Beoogd asielminister Marjolein Faber is ‘zeer gemotiveerd’ om de migratieplannen van de nieuwe coalitie uit te voeren, maar waakt voor harde toezeggingen. De beloofde crisiswetgeving die het mogelijk moet maken de instroom te beperken, en waarin meteen afscheid wordt genomen van de veelbesproken spreidingswet, zal er niet binnen een dag zijn, waarschuwt de PVV’er.
De spreidingswet, waarmee gemeenten in het uiterste geval gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen, is ‘van kracht en actueel’, aldus Faber. Zij zal zich daar dan ook aan houden, al werkt ze tegelijkertijd aan vervangende wetgeving. Zij kan niet beloven dat die er is voor 1 november, de datum waarop provincies met hun verdeelplannen moeten komen.
Brussel
In een hoorzitting met Tweede Kamerleden hield Faber wel meer slagen om de arm. Ook de uitzondering op Europese asielregels die de coalitiepartijen in Brussel willen bedingen, noemde zij ‘complexe materie’ waarover zij nog geen toezeggingen wil doen. ‘Het is niet zo dat we het volgende maand voor elkaar hebben. We hebben een lange weg te gaan.’
Verzet ‘breken’
Daarnaast is de kandidaat minister ervan overtuigd dat haar ambtenaren gaan meewerken aan ‘het strengste asielbeleid ooit’. En als zij dat niet willen, kunnen ze zelf ervoor kiezen om weg te gaan. De PVV’er reageerde daarmee op een vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD). Die wilde weten hoe zij eventueel verzet op haar departement ‘gaat breken’.
Onrust
Op verschillende ministeries is onder ambtenaren onrust over de komst van PVV-bewindspersonen en de andere beleidskoers die ze gaan ontwikkelen. Faber krijgt een nieuw ministerie onder haar hoede, maar de manier waarop dat wordt georganiseerd is nog niet duidelijk.
Koning
Faber zei dat ze vertrouwen heeft ‘in de kunde, de kennis en de inzet van de ambtenaren. Ik ben ervan overtuigd dat ambtenaren gaan meewerken’. Ze verwees daarbij naar koning Willem-Alexander die het onlangs volgens haar ‘mooi heeft verwoord’. De koning zei eerder deze maand tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten naar aanleiding van mogelijke bezwaren bij ambtenaren dat Nederland ‘een uniek ambtenarensysteem heeft. Het feit dat een ambtenaar loyaal is aan wie dan ook de politieke baas is, is een fantastisch systeem dat ik ook zeer steun’.
Ontslag
Tegelijkertijd benadrukte de vorst dat het aan betrokkenen zelf is om een keus te maken of ze op een ministerie willen blijven werken of ontslag nemen. ‘Maar het staat iedereen vrij om, als dat niet met zijn of haar geweten overeenkomt, een andere baan te zoeken. En ergens anders zijn of haar kwaliteiten in te zetten.’ Faber zei dat ze daar niets aan toe te voegen heeft.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.