Advertentie
sociaal / Nieuws

Bronckhorst stopt met bonnen huishoudelijke hulp

Mantelzorgers die nog vouchers hebben kunnen deze tot 1 juli verzilveren.

05 april 2024
Een vrouw strijkt. Op de achtergrond zit een oudere dame.
Shutterstock

De gemeente Bronckhorst is gestopt met het uitgeven van bonnen waarmee mantelzorgers korting krijgen op huishoudelijke hulp. Aanbieders lieten weten dat ze steeds meer moeite hebben om de vouchers te verzilveren. Belangenvereniging MantelzorgNL betreurt het besluit en betwijfelft of een aanvraag via de Wmo een geschikt alternatief is.

Senior adviseur Wonen

BMC
Senior adviseur Wonen

Senior adviseur Wonen

BMC
Senior adviseur Wonen

Mantelzorgers konden in Bronckhorst de afgelopen jaren via de gemeente bonnen kopen waarmee zij korting kregen op huishoudelijke hulp. Voor minimaal twee uur per keer werden deze vrijwillige zorgverleners ontlast bij klusjes, zoals wassen, strijken en het huis schoonmaken. De tegoedbonnen konden worden ingeleverd bij de hulp zelf. Mensen met een Wmo-indicatie voor huishoudelijke hulp konden via deze bonnen ook extra hulp inkopen. Niet gebruikte tegoedbonnen konden weer worden ingeleverd bij de gemeente. De inwoners kregen vervolgens hun geld terug. De bonnen kostten 10 euro voor één uur werk.

Verzilveren

Dat systeem blijkt echter niet meer houdbaar. Volgens de gemeente lieten aanbieders van huishoudelijke hulp weten dat ze steeds meer moeite hebben om de bonnen te verzilveren. Dit vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Om te zorgen dat noodzakelijk hulp beschikbaar blijft, besloot het college van Bronckhorst te stoppen met de huidige werkwijze.

Gevolgen

Of het besluit zoden aan de dijk zet is de vraag. Zorgaanbieder Markenheem, die huishoudelijke hulp levert in de Achterhoekse gemeente, verwacht niet dat het afschaffen van de bonnen ingrijpende gevolgen heeft. ‘Inwoners en mantelzorgers die ondersteuning nodig hebben, kunnen hiervoor terecht bij de gemeente. Dit verandert niet’, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Ondersteuning mantelzorg

Bronckhorst benadrukt dat de ondersteuning voor mantelzorgers die huishoudelijke hulp nodig hebben blijft bestaan. ‘Wij willen overbelasting van mantelzorgers voorkomen. Mantelzorgers die huishoudelijke hulp nodig hebben, kunnen een Wmo-aanvraag doen en kunnen wanneer noodzakelijk een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning krijgen’, schrijft de gemeente. Inwoners die al een indicatie voor huishoudelijke hulp hebben kunnen geen extra poetshulp meer inkopen.  

Dienstenvouchers

Bronckhorst is niet de eerste gemeente die recent een streep zette door deze voorziening. Tot voor kort verkocht Dijk en Waard ook waardebonnen waarmee inwoners huishoudelijke hulp konden inkopen. De Noord-Hollandse gemeente is sinds 1 januari gestopt met het verstrekken van deze ‘dienstenvouchers’.

Coupons  

De coupons werden in 2015 bedacht ten behoeve van de werkgelegenheid. Het rijk schrapte destijds ongeveer een derde van het budget voor huishoudelijke hulp. Omdat de Achterhoek toen nog te boek stond als ‘krimpregio’, meenden zorgaanbieders dat zij niet meer genoeg werk zouden hebben.

Laagdrempelig en flexibel

De landelijke belangenvereniging MantelzorgNL vindt het besluit van Bronckhorst betreurenswaardig. ‘Dit systeem met bonnen was eerst landelijk geregeld. Toen dit werd afgeschaft bleven sommige gemeenten deze vouchers aanbieden. We zien nu dat steeds meer gemeenten hier van af stappen’, licht persvoorlichter Fleur Kusters toe. Spijtig, want volgens haar was het een waardevol steuntje in de rug. ‘Het voorkomt overbelasting en is bovendien heel laagdrempelig en flexibel. Mantelzorgers kunnen immers zelf kiezen wanneer ze de bon willen inzetten’, zegt ze.

Lastig

Kusters betwijfelft of een aanvraag via de Wmo een geschikt alternatief is. ‘In de praktijk horen we van mantelzorgers dat huishoudelijke hulp voor hun naaste regelen al heel lastig is. Laat staan voor de mantelzorger zelf. Daarbij zijn er nog steeds wachtlijsten en tekorten op de arbeidsmarkt’, vertelt de persvoorlichter.

Restitutie

Sinds deze maand zijn de coupons in Bronckhorst niet meer verkrijgbaar. Mantelzorgers die nog tegoedbonnen hebben kunnen deze tot 1 juli verzilveren. Niet gebruikte bonnen kunnen tot 31 december worden ingeleverd bij de gemeente in ruil voor een restitutie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie