Advertentie
sociaal / Column

All inclusive

Eind juni, begin juli. Het hoofd neigt naar vakantie. Sterker nog, er is al geboekt, via - gemak dient de mens - internet. Tijdens de online oriëntatie viel me op dat veel aanbieders, zelfs in nota bene Italië, benadrukken dat hun blokhutten, heuvelhuisjes, zonboerderijtjes of strandappartementen ook geschikt zijn voor de gehandicapte medemens.

29 juni 2011

Eind juni, begin juli. Het hoofd neigt naar vakantie. Sterker nog, er is al geboekt, via - gemak dient de mens - internet. Tijdens de online oriëntatie viel me op dat veel aanbieders, zelfs in nota bene Italië, benadrukken dat hun blokhutten, heuvelhuisjes, zonboerderijtjes  of strandappartementen ook geschikt zijn voor de gehandicapte medemens. Dat is zowel aardig als slim: ook mensen met een beperking vormen een interessante doelgroep voor de vakantiesector. En bij de bouw, renovatie en de inrichting van veel vakantie-accommodaties is daar dan ook rekening meegehouden. Mooi voorbeeld van inclusief denken, inderdaad, ook inclusief die commerciële insteek.

Wat voor de vakantiewoningmarkt kennelijk al heel normaal is, blijkt op onze eigen woningmarkt nog een hele klus. Woningcorporaties, projectontwikkelaars  en hun architecten, kunnen allicht wat bijscholing gebruiken. Immers, veel woningen zijn vanaf de tekentafel allesbehalve geschikt voor mensen met een beperking.  

Er wordt te veel modaal ontworpen en gebouwd, gericht op de standaard Nederlander. Probleem is: die bestaat niet, en is in de beleving van modaaldenkers in elk geval niet gehandicapt. Dus nieuwbouwwoningen zijn vaak niet meteen makkelijk bewoonbaar voor de gehandicapte medemens, behoudens algemeen geldende voorzieningen als standaard brede deuropeningen en drempelvrije vloeren.

Serieuze aanpassingen aan woningen komen pas ter sprake als ze node gemist worden. Dan worden benodigde voorzieningen alsnog gerealiseerd, en kan er ook best veel.  Maar kostenefficiënt is anders. Dus daar ligt een uitdaging.

Het huidige kabinetsbeleid komt neer op: minder regels, minder welstand, meer vrijheid. Maar daarbij dacht de minister vast niet in eerste instantie aan een toegankelijker woningmarkt voor gehandicapten. Vraag ik me toch af: Waarom wel een masterplan voor autowegen, en geen masterplan voor aangepaste woningen?

Wat in Italië kan, moet hier toch zeker lukken?! Worden veel mensen blij van. En het helpt vast ook tegen zwaarmoedigheid, werkloosheid, de crisis, de opmars van resistente bacteriën en ….

Wat? OK, u hebt gelijk. Ik ben toe aan vakantie.  Al dan niet ‘all inclusive’.

Hans Spigt

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie