Advertentie
sociaal / Nieuws

VWS spoort sector aan alert te zijn op zorgfraude

Wat volgens minister Agema helpt in de strijd tegen zorgfraude is als zorgaanbieders flexpools inrichten zonder de inzet van intermediairs.

14 augustus 2024
Fraude in de zorg neemt toe.
Shutterstock

Het tegengaan van zorgfraude is volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vooral een zaak van de zorgaanbieders zelf. Die moeten alert zijn op valse diploma’s, certificaten, erkenningen en ook Verklaringen omtrent het gedrag (VOG’s).

Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

BMC
Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Raad voor het Openbaar Bestuur
Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Toezicht

Dat antwoordt verantwoordelijk minister Agema op vragen van Tweede Kamerlid Sarah Dobbe. De SP-parlementariër stelde ze naar aanleiding van een verkenning van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO). Daaruit kwam een toenemende verwevenheid van de criminaliteit met de zorg naar voren evenals het bestaan van een toezichtsvacuüm.

Zorgelijk

De PVV-minister zegt die toenemende verwevenheid van criminele netwerken met de zorg en het ontoereikende toezicht zorgelijk te vinden en dat het aanleiding is voor gesprekken ‘over vervolgacties in bredere zin.’ Daarover zal dit najaar meer bekend worden, zo verwacht ze. Maar in haar ogen zijn de zorgaanbieders eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. ‘Bij vermoedens van valsheid in geschrifte dienen zij aangifte te doen bij de politie en/of een melding te doen bij de IGJ’,

Zzp’ers

Uit bij de Opsporingsdienst binnenkomende meldingen en signalen blijkt dat fraude zich vaak voordoet in de vorm van onterecht en onnodig hoge indicatiestellingen door wijkverpleegkundigen. Volgens Dobbe zou een te grote afhankelijkheid van zzp’ers in de zorg er mogelijk mede voor zorgen dat dit soort criminele netwerken makkelijker kunnen opereren binnen de zorg. Agema wil dat verband echter niet zo stellig leggen. ‘Uit de verkenning blijkt dat de Inspecties een toenemende verwevenheid zien van zorg met criminaliteit en fraudenetwerken. De inspecties zien bijvoorbeeld het risico dat bemiddelingsbureaus die – al dan niet doelbewust – ongekwalificeerde en onbevoegde/onbekwame zzp’ers uitzenden bij zorgaanbieders en het risico dat diploma’s worden vervalst. Richting zorgaanbieders wordt dan ook benadrukt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor zorgverleners die namens hen aan het werk zijn en dat het belangrijk is om diploma’s van zorgverleners te controleren in het diplomaregister van DUO.’

Flexpool

Wat volgens de minister zou helpen is als zorgaanbieders een flexpool inrichten zonder de inzet van intermediairs. Zij verwijst naar hoe het samenwerkingsverband FAIR Brabant het aanpakt. De samenwerkende zorginstellingen in Zuidoost-Brabant hebben in eigen beheer een coöperatie opgezet met een centraal, fysiek servicebureau. Om deel te kunnen nemen dienen zzp’ers hun CV, diploma’s, VOG en uittreksel van de KVK aan te leveren voor een controle. Daardoor wordt volgens Agema het risico op fraude geminimaliseerd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Prima, maar het gaat ook om het ten onrechte in rekening brengen van werkzaaheden e.d. Daar zullen zo nodig Gemeenten op moeten controleren en actie ondernemen.
Advertentie