Te weinig milieucontroles door gebrek personeel
Het lukt omgevingsdiensten nog niet om op te schalen zodat ze voldoende milieucontroles kunnen uitvoeren.
Een aantal omgevingsdiensten erkent niet te kunnen voldoen aan de eigen kwaliteitseisen, zo blijkt uit een analyse van al hun jaarstukken over 2023 door de regionale omroepen en de NOS. Het gebrek aan adequaat opgeleid personeel vormt een sta-in-de-weg.
Achterstand
De afgesproken hoeveelheid controles wordt niet altijd gehaald. In het jaarverslag van de Omgevingsdienst Twente staat dat dit heeft geleid tot ‘een structureel hoge werkvoorraad’. De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid meldt ook een ‘achterstand die niet meer kon worden weggenomen’ na het vertrek van een aantal ervaren inspecteurs.
Geen verrassing
De problemen komen niet als een verrassing. In 2021 schreef een commissie onder leiding van oud-VVD-minister Jozias van Aartsen een zeer kritisch rapport over de kwaliteit van de omgevingsdiensten en kwam met tien aanbevelingen om die te verbeteren. Ze moesten onder meer onafhankelijker kunnen opereren van hun opdrachtgevende gemeenten en er moest meer geld beschikbaar komen voor opleiding en training van personeel. Een aantal kleinere omgevingsdiensten zou (verplicht) moeten fuseren om zo meer slagkracht te ontwikkelen.
Te weinig
In een tussentijdse review van het in 2022 ingezette interbestuurlijke programma Versterking VTH-stelsel constateerden Van Aartsen en Winnie Sorgdrager eerder dit jaar dat de noodzakelijke aanpassingen veel te langzaam verlopen. ‘Er is iets gebeurd, maar te weinig’, verklaarden ze tegenover Binnenlands Bestuur.
Interne scholing
Koepelorganisatie Omgevingsdienst NL wilde niet reageren op concrete vragen van de regionale omroepen en de NOS. De koepel laat in algemene zin weten dat men ‘constateert uit de verhalen van de leden dat het in deze tijd minder makkelijk is om gekwalificeerde, specialistische medewerkers te vinden. Soms duurt het invullen van vacatures langer dan gewenst.’
Zelf opleiden
De omgevingsdiensten proberen dit probleem mede op te lossen door intern mensen op te leiden, aldus de koepelorganisatie. ‘Omgevingsdienst NL investeert met de ODNL-academie in opleiding en training. De omgevingsdiensten zien het belang en investeren in collega's en het zelf opleiden van nieuwe medewerkers.’
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De meeste Omgevingsdiensten kunnen worden bestemmeld als 'slappe hap'. Op een aantal is overigens door Overheden fors bezuinigd. Sommige diensten zijn echter schromelijk in gebreke gebleven bij het regelmatig inspecteren van (grote) vervuillende bedrijven en daar orde op zaken te stellen.