STOER-rapport aangeboden aan Mona Keijzer
Adviesgroep verandert ondanks kritiek weinig aan definitieve versie

De Adviesgroep Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving (kortweg STOER) heeft het definitieve programma aan minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) overhandigd. Kritiek op het programma dat de bouw moet versnellen is mondjesmaat verwerkt.
Waterschappen
Vooral vanuit de Unie van Waterschappen klonk kritiek op het eerste concept. Zo wil de adviesgroep ‘water robuuste woningbouw en drijvend wonen’ mogelijk maken langs de randen van het IJsselmeer, waar de unie die zoetwaterbuffer geheel intact wil laten. Over het bouwen in de uiterwaarden speelt een vergelijkbaar meningsverschil. Verder wil de adviesgroep dat provincies en waterschappen minder invloed hebben op het bouwen op watergevoelige locaties.
Grondbedrijven
Ook de Vereniging van Grondbedrijven toonde zich kritisch. Er werden door de adviesgroep STOER ‘soms erg kort door de bocht stellingen ingenomen, die niet of zeer mager zijn onderbouwd’. Het hanteren van de residuele waarde bij kostenverhaal zal volgens de vereniging de onrendabele toppen niet voorkomen. Ook wil ze de planbatenheffing anders dan de adviesgroep niet loslaten.
Te eenzijdig
Architecten voerden aan dat het ‘schrappen’ van regelgeving een te eenzijdige tactiek is om de wooncrisis werkelijk op te lossen. ‘Om de wooncrisis op een toekomstbestendige manier aan te pakken moet er kritisch gekeken worden naar de bestaande systemen omtrent betaalbaarheid, grondbeleid en de (grotendeels) afwezigheid van integraliteit. Wat ons betreft zit dat niet in meer of minder regels, maar in het opstellen van beleid vanuit visievorming.’
Kaderrichtlijn Water
In de definitieve versie van STOER wordt onder meer uitgebreider stilgestaan bij de gevolgen van de Kaderrichtlijn Water. ‘Omdat in het kader van de KRW in principe geen verslechtering van de waterkwaliteit is toegestaan, hoe gering en tijdelijk ook, kunnen toch stikstof-achtige situaties ontstaan’, aldus de adviesgroep. Ze dringt er daarom bij het kabinet op aan ‘preventief actie te ondernemen’ met de ‘inzet van juridische houdbare maatwerkmaatregelen’. Ook het Europese Affordable Housing Plan zou kunnen helpen door aan woningbouw een ‘dwingend algemeen belang toe te kennen waarmee een potentiële KRW-blokkade kan worden doorbroken’.
Nog voor de zomer zal de Tweede Kamer zich over de aanbevelingen van STOER gaan uitspreken. Dan moet blijken wat de lobby's vanuit de waterschappen en de ontwerpwereld waard zijn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.