Regieartikel als oplossing voor conflict rond trafo's
Netbeheerders en gemeenten twistten over grondposities voor elektriciteitshuisjes.

De regionale netbeheerders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een oplossing gevonden voor de onderlinge onmin over grondposities voor nieuwe transformatorhuisjes. Met oog op de netverzwaring moeten in Nederland tienduizenden trafo's worden bijgeplaatst, maar niet alle gemeenten willen de regie over de benodigde grond volledig afstaan aan een netbeheerder.
De VNG meldt nu dat de netbeheerders ermee akkoord zijn om in de zakelijke rechtsovereenkomst een regieartikel op te nemen. Hierin staan de voorwaarden waaronder een trafo in het ‘algemeen belang’ verplaatst kan worden.
Conflict
In het door de VNG voorgestelde regieartikel staat geen definitie van dat ‘algemeen belang’, maar als voorbeeld wordt de aanleg of verbreding van een weg genoemd. Als het college van B&W in zo'n geval het besluit heeft genomen dat sprake is van een conflict met een nabij gelegen transformatorhuisje, moet de gemeente met de netbeheerder in gesprek over een alternatieve plek. De gemeente draait vervolgens op voor de verplaatsingsschade en de notariële kosten.
Lastige gesprekken
Volgens de VNG ging het om ‘een klein aantal gemeenten’ dat het juridisch niet eens kon worden met een netbeheerder over grondposities voor transformatorhuisjes. Toch leefde bij de netbeheerders de behoefte een centrale oplossing te vinden. ‘We zijn die gesprekken in het najaar gestart, om te kijken hoe we kunnen zorgen dat we niet één op één met gemeentes lastige gesprekken hoeven te voeren terwijl we in heel Nederland het stroomnet moeten verbouwen’, vertelde Enexis-directeur Daphne Verreth eerder aan Binnenlands Bestuur.
Gedoogplicht
Ook betrokken bij het overleg was het Gemeentelijk Platform Kabels & Leidingen (GPKL). Een pijnpunt voor gemeenten was tot dusver, zo vertelde beleidsmedewerker Berry Kok, dat netbeheerders een gedoogplicht aanvroegen als een overheid de grond niet voor lange tijd wilde afstaan. ‘De laatste twee jaar is er een piek aan aanvragen van die gedoogplicht’, zei hij. ‘Dan gaat het met name over die trafo’s. We weten van zo’n vijftig gemeenten waarvoor een netbeheerder gedoogplicht heeft aangevraagd. Terwijl dit voorheen geen issue was.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.