30 miljoen voor duurzamere bedrijventerreinen
Het rijk ruimt blijkens het regeerprogramma 30 miljoen uit voor duurzamere bedrijventerreinen. Een pot voor binnensteden ontbreekt nog.
Het kabinet-Schoof zet in op een ‘integrale aanpak voor toekomstbestendige en betaalbare bedrijventerreinen’. Er komt 30 miljoen euro beschikbaar om die terreinen verder te verduurzamen, waarbij het rijk rekent op een zelfde bijdrage vanuit de lagere overheden.
Stroomslurpers
Lang waren bedrijventerreinen een ondergeschoven kind in de energietransitie. Pas een jaar of twee geleden drong breed door dat veel van die terreinen stroomslurpers herbergen die op eigen kracht de verduurzaming niet rond kregen. En dat er met een betere bundeling van energiebronnen en energiegebruikers op de terreinen nog een wereld te winnen viel. Bedrijven keken naar de gemeente; de gemeente keek naar de bedrijven – zonder dat er veel gebeurde.
Samenwerking
Vorig najaar kwam de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) met het rapport Samen werken: kiezen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen. Vooral het gesprek aan organisatiegraad op veel van die terreinen kwam daarin aan bod, en de rol van de (lokale) overheid om die samenwerking te stimuleren. Volgens de Rli moesten bedrijven zelfs kunnen worden verplícht om samen te werken, onder meer om netcongestie tegen te gaan.
Bewust
Ook in het regeerprogramma van het kabinet-Schoof wordt het belang van de bedrijventerreinen onderschreven. Er komt 30 miljoen euro beschikbaar om die terrein toekomstbestendig maken. Wel noteert de Kennisalliantie voor bedrijven en werklocaties SKBN dat een harde doelstelling van voormalig minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (die tot 2050 15 procent extra ruimte voor bedrijven beloofde) in het regeerprogramma niet wordt herhaald. Schoof c.s. beloven slechts ‘bewust’ om te gaan met die ruimte.
Content
Lector ondernemende regio bij Fontys Cees-Jan Pen is content met de royale aandacht in het regeerprogramma voor de bedrijventerreinen. ‘Het kabinet zet ruimte voor werken en beter, duurzamer en intensiever benutten bedrijventerreinen stevig op de agenda.’ Wel noemt hij het op LinkedIn ‘een enorme gemiste kans’ dat het kabinet het advies van de Rli om de organisatiegraad op de terreinen te verbeteren niet ter hand neemt.
Binnensteden
Een andere misser vindt Pen dat de aanpak van binnensteden (‘een kloppend hart’) in het regeerprogramma nauwelijks aandacht krijgt, zo schrijft hij in een opiniestuk op Stadszaken.nl. Hij hoopt dat het nog kan worden hersteld door die centra een expliciete plek te geven in de Regio Deals. ‘Impliciet hint het regeerprogramma hierop. Wellicht kan de huidige Impulsaanpak binnensteden als inspiratie dienen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.