Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

In Overijssel geen zonnepanelen meer op landbouwgrond

Provinciale Staten stemden ook over de omstreden plaatsing van windturbines.

ANP
10 oktober 2024
Een Overijsselse melkveehouderij met zonnepanelen op het dak.
Een Overijsselse melkveehouderij met zonnepanelen op het dak.ANP

De provincie Overijssel heeft vastgelegd dat er geen zonneparken meer worden aangelegd op landbouwgrond. Op D66 na stemden alle partijen in Provinciale Staten voor het voorstel van het college (41-2). Alleen projecten waarvoor voor 13 oktober 2023 een positief principebesluit is genomen door een gemeente, mogen nog worden afgemaakt.

Beleidsadviseur Juridische Zaken

Veiligheidsregio Gelderland Zuid
Beleidsadviseur Juridische Zaken

Strategisch adviseur Control

Instituut Mijnbouwschade Groningen
Strategisch adviseur Control

BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP hadden vorig jaar in hun coalitieakkoord opgeschreven dat ze geen grote velden van zonnepanelen meer willen op landbouwgrond in Overijssel. Dit moest echter nog wel worden vastgelegd in de omgevingsverordening, de provinciale regels voor de fysieke leefomgeving. Dat gebeurde woensdag in de Statenvergadering.

‘Stukje onfatsoenlijk bestuur’

D66 pleitte nog wel voor een wat ruimere overgangsregeling, zodat projecten waar al veel werk en tijd in is gestoken - met name op het gebied van participatie - toch zouden kunnen doorgaan. ‘We moeten dit repareren, anders faciliteren we een stukje onfatsoenlijk bestuur’, zei Statenlid Niels van Elk van D66. Hij kreeg hiervoor echter niet genoeg steun binnen de Staten.

2,5 keer Zwarte Cross

Tjalle Morsink zei namens BBB dat bij een ruimere regeling nog eens 400 hectare landbouwgrond zou verdwijnen onder zonnepanelen. ‘Op 400 hectare kan je 160.000 auto's parkeren, 2,5 keer de Zwarte Cross organiseren of maar liefst 10.000 woningen bouwen. En het beste kunnen we die enorme oppervlakte inzetten voor voedselzekerheid, zodat dit een zekerheid blijft.’

Overijssel heeft als doel om in 2030 via zon en wind 3,3 terawattuur (TWh) aan elektriciteit op te wekken. Daarvan moet 40 procent via zonnepanelen gebeuren en 60 procent via windturbines. Wat betreft de opwek via zon is dat doel al zo goed als bereikt.

Wilgroei van turbines

De Provinciale Staten stemden woensdag ook in met regels die een wildgroei van windturbines in de provincie moeten voorkomen. In Overijssel staan nu ruim dertig turbines en de provincie heeft er nog ongeveer negentig extra nodig om te voldoen aan de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie. Die nieuwe turbines moeten vooral komen in vier hiervoor aangewezen voorkeursgebieden en daarbuiten alleen in clusters van minimaal vier stuks.

De grote BBB-fractie in Overijssel (vijftien zetels) stemde voor, hoewel de partij in principe tegen windturbines op land is. Volgens de BBB en ook volgens het college wordt met dit besluit voorkomen dat in de hele provincie een wirwar van turbines komt. We sluiten ruim 99 procent van Overijssel voorgoed uit van het plaatsen van windturbines, aldus BBB-Statenlid Annette Nijhuis. Het voorstel werd aangenomen met 35 stemmen voor en 8 tegen.

Windturbines bij het Ommerkanaal in Overijssel.
Windturbines bij het Ommerkanaal in Overijssel.Shutterstock

Windmolenclusters

De BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP spraken vorig jaar in hun coalitieakkoord al af actief te willen sturen op een aantal grote windmolenclusters. Die komen langs de A35, langs de A1, rond Ommen en Hardenberg, en in het gebied rond de gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland. Om 'verrommeling' van het landschap te voorkomen, mogen buiten deze gebieden alleen windturbines komen in groepen van minimaal vier. Een uitzondering geldt voor bedrijventerreinen. Overijssel heeft een maximum vastgesteld van 2,3 terawattuur (TWh) aan windenergie per jaar in de provincie.

110 insprekers

De weerstand tegen de komst van windturbines is groot, zo bleek de afgelopen maanden. De provincie ontving tientallen ingezonden brieven van boze inwoners, gemeenten en bedrijven. Op een inloopavond over dit onderwerp kwamen bijna tweehonderd mensen af. En in de afgelopen weken luisterden de Statenleden naar bijna 110 insprekers, van wie er velen zeiden bezorgd te zijn om hun gezondheid als er windmolens in hun buurt komen.

Gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA) benadrukte dat nieuwe aanvragen voor het plaatsen van turbines worden getoetst aan de aangescherpte landelijke normen voor onder meer geluid en slagschaduw die in de maak zijn. Het is de bedoeling dat die nieuwe regels medio volgend jaar ingaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie