Overijsselse politiek koerst af op beperkingen voor windturbines
De Overijsselse politiek neemt volgende week woensdag een besluit over aanpassingen in het provinciale beleid voor windenergie.
Na een drukbezochte inloopavond, bijna 110 insprekers en een politiek debat verspreid over twee avonden, neemt de Overijsselse politiek volgende week woensdag een besluit over aanpassingen in het provinciale beleid voor windenergie. Een ruime meerderheid in de Provinciale Staten lijkt het voorstel van het college te steunen, bleek woensdag tijdens de afsluitende commissievergadering over dit veelbesproken onderwerp. Dat betekent dat Overijssel naar verwachting zo'n negentig windturbines krijgt, vooral in vier voorkeursgebieden. Daarbuiten mogen alleen turbines komen in clusters van minimaal vier stuks, al geldt een uitzondering voor bedrijventerreinen.
Grote clusters
Op dit moment heeft Overijssel geen beperkingen gesteld, wat er volgens gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA) toe kan leiden dat ‘overal’ windturbines kunnen komen. De coalitiepartijen BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP spraken vorig jaar af actief te gaan sturen op een aantal grote clusters. In het voorstel dat nu op tafel ligt, staat naast voorkeursgebieden en een clustereis ook een maximum van 2,3 terawattuur (TWh) aan windenergie in de provincie. Daarmee limiteert Overijssel het aantal windturbines dat geplaatst kan worden.
Afspraken
De BBB, met afstand de grootste fractie in de Staten met 15 van de 47 zetels, gaat voor stemmen. De partij is weliswaar tegen windturbines op land, maar de provinciale afdeling van de BBB wil zich houden aan eerder gemaakte afspraken. ‘We kunnen niet alles tegenhouden. Op ruimtelijk gebied is dit het maximaal haalbare voor de BBB’, zegt Statenlid Annette Nijhuis. ‘We sluiten immers enorm veel gebieden uit. Nu is het wachten op de nieuwe landelijke gezondheidsnormen.’
Afsplitsing
De PVV, Forum voor Democratie en Overijssel Vooruit kondigden al aan volgende week in de Statenvergadering tegen te stemmen. Overijssel Vooruit bestaat uit twee Statenleden die zich in juni afscheidden van de BBB, uit onvrede over de koers van die fractie op het gebied van windenergie. Zij vinden dat ‘helemaal niet is geluisterd’ naar de tientallen mensen die in de afgelopen weken hun mening kwamen geven op het provinciehuis in Zwolle. De meeste insprekers waren tegen de komst van windturbines.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.