Europa: weg vrij voor 67.000 middenhuurwoningen
Door vereenvoudiging van regels voor staatssteun maakt de Europese Commissie de bouw van 67.000 middenhuurwoningen in Nederland mogelijk.

De weg komt vrij voor meer middenhuurwoningen in Nederland. De Europese Commissie werkt aan vereenvoudiging om meer middenhuurbouw mogelijk te maken. De Europese Commissie overweegt daarom de notificatieplicht bij staatsteun voor middenhuurwoningen schrappen. Voor sociale huur is dat al gebeurd.
Inzet waarborgfonds voor middenhuur
Door het schrappen van de notificatieplicht verwacht woonkoepel Aedes dat de investeringscapaciteit van corporaties voor middenhuur stijgt van 26.000 woningen naar 67.000. Want met het schrappen van de notificatie komt ook de weg vrij voor inzet van het onderlinge waarborgfonds sociale woningbouw (wsw) voor de middenhuur, verwacht Aedes. Door dat garantstellingsfonds dat nu gebruikt wordt voor sociale woningbouw, kunnen corporaties gunstiger lenen, waardoor bouwen goedkoper wordt en de investeringsruimte dus meer dan verdubbelt. Het is dus voor corporaties een belangrijke maatregel.
De Europese Commissie kondigde eerder deze week de vereenvoudiging aan bij de hoorzitting van de speciale volkshuisvestingscommissie van het Europees Parlement. Dat is een commissie die voor een jaar in het leven is geroepen om de Europese wooncrisis te helpen verzachten. Deze week was staatssteun het onderwerp bij de hoorzitting met experts, de Europese Commissie en Europarlementsleden. De komende weken zullen er meer hoorzittingen volgen, over onder meer dakloosheid en de invloed van toerisme op de woningmarkt. In 2025 komt het Europees Parlement met een rapport over de wooncrisis.
Niet in de weg zitten
Brigitte van den Berg, Europarlementariër van D66, noemt het verruimen van de staatssteunregels voor betaalbare huur een belangrijke stap, maar zeker niet de enige die gezet moet worden. ‘Deze hoorzitting ging toevallig over de staatssteun, maar het komende halfjaar organiseert het EP nog veel meer hoorzittingen om met betrokkenen te spreken over waar de EU kan helpen, of vooral niet in de weg moet zitten. In de tweede helft van 2025 neemt het Parlement hier politiek stelling in.’
Van den Berg meent dat het belangrijk is dat de Commissie nu vooruitloopt op de rest van het huisvestingsbeleid door alvast snel aan de slag te gaan met de staatssteunregels. ‘Dat is vooral voor Nederland echt een grote stap. Dat moeten we vooral snel regelen’
Woonproof maken
Bij de hoorzitting pleitte hoogleraar Human Geography aan de Universiteit Leuven Manuel Aalbers voor grotere regie van de EU op woningbouw. Dat zou ook helpen om bijvoorbeeld klimaatmaatregelen effectiever te implementeren. Van den Berg is daar geen voorstander van: ‘Brussel moet niet gaan besluiten waar bijvoorbeeld een rotonde moet komen.’ Ook Aedes pleit niet voor grotere regie. Wel pleit Aedes voor het ´wonen-proof´ maken van beleidsterreinen die wonen raken.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.