EU-Rekenkamer: staatssteun in Nederland slecht te controleren
De Europese Rekenkamer noemt Nederland als voorbeeld van een land waar de staatssteun moeilijk valt te controleren.
De Europese Rekenkamer noemt Nederland als voorbeeld van een land waar het moeilijk valt te controleren of er terecht staatssteun is uitgekeerd.
In zijn recentste rapport haalt de Rekenkamer aan dat het kabinet tijdens de coronapandemie bedrijven subsidies heeft toegekend voor omzetverlies zonder dat die hoefden aan te tonen dat het omzetverlies was veroorzaakt door de pandemie.
Ongelijk speelveld
Wat Nederland heeft gedaan is niet fout. Maar het is een goed voorbeeld, zegt de Rekenkamer, hoe de onduidelijke Europese regelgeving over staatssteun kan zorgen voor een ongelijk speelveld tussen ondernemingen. Dat geldt zowel binnen landen als tussen EU-landen onderling. Want de diverse EU-landen zullen de regels op hun eigen manier uitvoeren. Een ander probleem van staatssteun is dat rijke landen zoals Nederland makkelijker subsidies kunnen verstrekken dan arme EU-lidstaten, zegt de Rekenkamer.
Vrije concurrentie
De Europese Rekenkamer waarschuwt de Europese Commissie dat dit anders moet. Vooral nu de Europese Commissie de laatste jaren soepeler is geworden met het toestaan van staatssteun. Terwijl in de Europese Unie het verlenen van staatssteun in principe verboden is om de vrije concurrentie en de interne markt niet te verstoren.
Uitzonderingen
Vanwege de coronapandemie en de Russische inval in Oekraïne werden uitzonderingen mogelijk. Daarna volgde in 2023 nog een regeling om landen te helpen om de natuur- en klimaatdoelen van de Green Deal te halen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.