Advertentie
financiën / Nieuws

‘Onderuitputting mag niet in de begroting staan’

De Kamer stemt voor een motie die voorstelt gemeenten wél de optie te geven onderbesteding te begroten.

08 april 2025
Judith Uitermark ANP
Minister Judith UitermarkANP/Remko de Waal

Volgens de huidige regels van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) mogen gemeenten niet al in de begroting opnemen dat een deel van de uitgaven uiteindelijk niet gedaan zal worden. Dat benadrukt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties na vragen van Binnenlands Bestuur. Dinsdag werd een motie aangenomen waarin VVD, NSC en D66 het kabinet oproepen dit wel mogelijk te maken.

Voorzitter en 2 leden Raad van Commissarissen bij Doon (via PublicSpirit)

Doon Roermond B.V. (Doon)
Voorzitter en 2 leden Raad van Commissarissen bij Doon (via PublicSpirit)

Beleidsadviseur medior

JS Consultancy
Beleidsadviseur medior

Van tekort naar overschot

Kamerleden Wingelaar (NSC) en Sneller (D66) stelden de onderuitputting bij gemeenten ter discussie tijdens het meest recente commissiedebat over de financiën van decentrale overheden. Zij wilden van minister Uitermark weten of het niet mogelijk is vooraf rekening te houden met enige mate van onderuitputting. Het lijkt een trend te zijn dat gemeenten vooraf tekorten begroten, maar achteraf bij de jaarrekening veel minder geld tekort komen. Of zelfs geld overhouden.

Realistisch begroten

Is het dan niet beter om vooraf, in de begroting, al rekening te houden met deze onderuitputting? Dat vroeg de Kamer zich af. De minister liet in een schriftelijke reactie na het debat echter direct weten dat dit geen optie is. ‘De BBV-voorschriften bieden geen mogelijkheid om onderuitputting op begrotingsbasis te ramen en hiervoor een stelpost op te nemen’, aldus Uitermark. ‘Van onderuitputting is alleen sprake bij de jaarrekening.’

Teruggefloten

In de praktijk doen gemeenten dit soms wel, blijkt uit de jaarstukken van verschillende gemeenten. Zo raamde de gemeente Gouda in de meerjarenbegroting 2024-2027 nog structureel een miljoen euro per jaar aan onderuitputting op de totale begroting. Gemeenten als Tiel en West Betuwe werden eerder door de provincie teruggefloten toen ze onderuitputting probeerden te ramen.

Mag niet

Het mag dan ook niet, benadrukt het ministerie na vragen door Binnenlands Bestuur. ‘Het is wel mogelijk om onderbouwd stelposten op te nemen voor specifieke baten en lasten, als deze moeilijk ingeschat kunnen worden’, voegt BZK toe. Sommige gemeenten, zoals Haarlemmermeer, Leiden en Dordrecht, hebben een stelpost voor de onderuitputting van het totaal aan kapitaallasten. Het is maar de vraag of dat wel mag. Volgens de regels van het BBV moeten dergelijke stelposten namelijk goed onderbouwd zijn en over specifieke begrotingsonderdelen gaan.

Motie

Het rijk is niet gebonden aan de BBV-voorschriften en kan dus wel onderuitputting ramen in de rijksbegroting. De motie van VVD, D66 en NSC roept het kabinet op dit ook mogelijk te maken voor gemeenten, met als doel om dat gemeenten makkelijker realistisch kunnen begroten. De Kamer stemt dinsdagmiddag over de motie, alsmede over 13 andere moties met betrekking tot de financiën van decentrale overheden.

Aangenomen

De motie van VVD, NSC en D66 is door de Kamer aangenomen, ondanks dat deze werd ontraden door minister Uitermark. Mogelijk wordt het dus voor gemeenten in de nabije toekomst wel een optie om onderuitputting op te nemen in de begroting.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
HUH?!

"Het rijk is niet gebonden aan de BBV-voorschriften en kan dus wel onderuitputting ramen in de rijksbegroting."
Hielco Wiersma
Het Rijk kan/moet o..a. vooral:
-beter ramen.
-geplande uitgaven/investeringen beter afstemmen op de beschikbare capaciteit.
-te plannen uitgaven beter prioriteren.
-het personeelsbestand van de gehele organisatie doorlichten en herschikken.
-meer verantwoordleijkheid leggen bij het personeel/tussenlagen management schrappen.
-overbodige regels schrappen/wetgeving waar mogelijk vereenvoudigen.
-toeslagen koppelen aan het aantal gewerkte uren en waar mogelijjk schrappen.
-innoveren (AI, ICT, Cloud).
Dit (eventueel) te bereiken via een Rijkscommissaris c.s. met speciale opdracht en bevoegdheden
Hielco Wiersma
Onderuitputting kan plaatsvinden als er in de begroting structureel te royaal en met teveel zekerheden wordt geraamd. Precies wat er bij het Rijk -bij jaarlijkse overschotten van 15 tot 25 miljard euro- al een aantal jaren plaatvindt. Het is trouwens niet zo dat de eerdergenoemde miljarden volledig aan onderuitputting zijn toe te schrijven. Een deel van de genoemde bedragen wordt overgeboekt na het daarop volgende jaar; deze vloeien namelijk voort uit de overloop van projecten. De realisering zal in die situatie over meerdere jaren plaatsvinden .
Het overblijvende bedrag van de onderuitputting (zichtbaar bij de totstandkoming van de exploitatierekening) kan het daarop volgende jaar alsnog in de begroting worden verwerkt. In ons land wordt dit deel al in een reeks van jaren gebruikt voor het verlagen van de staatsschuld (deze schommelt inmiddels rond de 40%, mag maximaal 60% zijn van EU). Verlaging van de staatsschuld heeft als voordeel dat er lagere rentelasten ontstaan en dat geeft ook meer ruimte in een nieuwe begroting.
Alles draait om voldoende balans tussen wenselijke/noodzakelijke prioriteiten om de juiste keuzes te maken. Daarbij kunnen (toekomstige) risico's ook een rol spelen.
Advertentie