Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Toch geen centrale vindplek van voorontwerpen

Een vrijwel voltallige senaat wilde ook voornemens van ruimtelijke plannen kunnen vinden in het DSO. Dat gebeurt niet.

17 juli 2024
Verrast kijkende man
Shutterstock

Zorg dat er één vindplaats in het Digitaal Stelsel Omgevingswet komt voor alle voorgenomen ruimtelijke plannen waarover nog participatie moet plaatsvinden. Die duidelijke opdracht van een op de PVV na volledige Eerste Kamer in maart 2023 aan (toenmalig) minister De Jonge is ‘nu niet opportuun’, schrijft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een recente voortgangsbrief.
 

Operationeel Manager Nieuwe Regelingen S12

JS Consultancy
Operationeel Manager Nieuwe Regelingen S12

Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Yacht
Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Bezorgd

Participatie verschuift onder de Omgevingswet naar de initiatiefnemer en is vormvrij. Alleen bij zogenaamde buitenplanse omgevingsplanactiviteiten gelden hiervoor expliciete spelregels. Een bezorgde senaat voorzag in maart vorig jaar dat burgers op die die manier lang onwetend konden blijven van ruimtelijke initiatieven in hun directe omgeving. Het opnemen van voornemens van plannen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet zou dat moeten ondervangen, zo werd in de motie-Moonen bepleit. Ook de Raad van State uitte eerder haar zorgen over een 'samenhangende raadpleegbaarheid van omgevingsplannen'.

Geen vervolg

De duidelijke opdracht die voormalig minister De Jonge van de senaat meekreeg krijgt niet veel vervolg, blijkt in een voortgangsbrief van VRO. ‘De huidige digitale vormgeving en de bewust gelaten vrijheid aan medeoverheden om participatie in te richten is niet geheel verenigbaar met deze motie’, schrijft het ministerie in een nota bij de voortgangsbrief implementatie Omgevingswet tweede kwartaal 2024.    

Vlaggetje

De Eerste Kamer had onder meer gevraagd om een ‘vlaggetje’ in de toolkit van de landelijke voorziening van het DSO op te nemen voor het beter zichtbaar maken van conceptregelingen (‘vergelijkbaar met voorontwerpen van bestemmingsplannen onder de oude Wro2’). Dit vlaggetje blijkt ‘technisch mogelijk’ en wordt ‘in de prioritering van het DSO meegenomen en nader afgewogen’, maar zonder harde datum. 

Niet voorzien

Een verdere invulling van de motie-Moonen is ‘nu niet opportuun’, schrijft het ministerie van VRO. ‘ De uitwerking strookt niet met de principes van de eigen keuze in de participatie en technisch is hier niet een toepasbare oplossing voor. Dit naast het feit dat het ontwerpen, implementeren en het beheer hiervan niet voorzien is en geen financiële dekking heeft.’

TAM

De voortgangsbrief bevatte ook goed nieuws voor gemeenten. De Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM) waarmee gemeenten nog op de ouderwetse manier hun omgevingsdocumenten kunnen publiceren worden met maximaal een jaar verlengd tot 1 januari 2026.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dat is nu precies het probleem als hoge ambtenaren uit de vorige kabinetten weigeren een draai te maken en voortgaan met hun eigen visie die in samenspraak met De Jonge was uitgestippeld. Ze hebben er gewoon geen trek in. Het hele foute "participatietraject" van de omgevingswet moet dus per direct op de schop.
Advertentie