Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eenmalige huurverlaging had weinig effect voor huurders

De eenmalige huurverlaging in 2023 had maar weinig effect op huurders. Wel zorgde de wet voor minder investeringsruimte voor nieuwe woningen

15 april 2025
Bord te huur op huis
Shutterstock

Eenmalig de huur verlagen van huurders met een laag inkomen. Dat was het doel van de Wet eenmalige huurverlaging in 2023, die mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon moest helpen met hun woonlasten. Dat doel werd echter nauwelijks gehaald, zo blijkt uit de evaluatie van de wet, die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Systeembeheerder

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Systeembeheerder

Coördinator Woonbeleid

Gemeente Delft
Coördinator Woonbeleid

Minder huurtoeslag

Uit de evaluatie blijkt dat het grootste deel van de huurverlaging netto niet bij de huurder terechtkomt. De huur werd gemiddeld 56 euro per maand lager. In de praktijk hielden huurders hieraan gemiddeld maar 24 euro per maand van over, omdat ze door de lagere huur ook minder huurtoeslag ontvingen. Gemiddeld daalde die met 32 euro per maand. Daardoor zakte de gemiddelde huurquote – het percentage van het inkomen dat mensen aan huur betalen – van 24,3 procent naar 20,8 procent voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon. De huurverlaging gold verder alleen voor huurders bij woningcorporaties.

Leencapaciteit daalt met miljarden

De Wet eenmalige huurverlaging had echter wel een groot effect op de inkomsten en de leencapaciteit van woningcorporaties. De huurinkomsten van de corporaties daalde met 397 miljoen euro per jaar. Daarmee nam de leencapaciteit van de corporaties af met 8,3 miljard euro.

Hoewel woningcorporaties door de huurverlaging minder inkomsten hadden, hadden ze nog steeds genoeg financiële ruimte om de afspraken over nieuwbouw en verduurzaming na te komen. De afschaffing van de verhuurderheffing in 2023 maakte deel uit van deze afspraken. Daardoor werd onder andere ook de eenmalige huurverlaging mogelijk.

Doorstroming onduidelijk

Uit de evaluatie blijkt nog niet of de huurverlaging invloed heeft gehad op de doorstroming van huurders. Dat is pas op de langere termijn goed te beoordelen. Een lagere huur zou er namelijk ook voor kunnen zorgen dat huurders minder snel verhuizen naar een woning die beter bij hun situatie past, waarmee ook dat doel onder druk kan komen te staan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie