Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Hergebruik eerste generatie flexwoningen’

Meer dan tienduizend flexwoningen moeten de komende vijf jaar weg van hun huidige locatie.

18 maart 2025
Flexwoningen voor studenten
Shutterstock

Tussen 2025 en 2030 zullen zo’n 11.500 flexwoningen worden verwijderd van hun huidige locatie, zo becijfert Capital Value. Volgens het adviesbureau moeten gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen meer werk maken van herplaatsing, om te voorkomen dat de flexhuizen uit de woningmarkt verdwijnen.

Beleidsadviseur

NEPROM
Beleidsadviseur

Projectleider AFIS

JS Consultancy
Projectleider AFIS

Specifieke groepen

Van de bijna 30.000 flexwoningen in Nederland is circa twee derde in handen van gemeenten en corporaties en een derde in bezit van de markt. Ze worden door gemeenten ingezet voor specifieke groepen als spoedzoekers, statushouders en jongeren. Veel animo is er bij de lokale overheden doorgaans niet voor. De vele tientallen miljoenen die het rijk met een stimuleringsregeling voor meer flexbouw beschikbaar stelde, bleven voor een belangrijk deel onbenut.

Hergebruik

Nu dreigt het aantal geplaatste flexwoningen terug te gaan lopen, omdat de exploitatietermijn van tussen 2015 en 2020 gerealiseerde woningen binnen afzienbare tijd afloopt. Vanaf dit jaar ziet Capital Value een verplaatsingsgolf op gang komen. In hergebruik van de bestaande woningen ziet het adviesbureau ‘een belangrijke bijdrage’ aan het terugdringen van het woningtekort. Het voorkomt bovendien kapitaalvernietiging en draagt bij aan een circulaire economie.

Uitdaging

Volgens Capital Value ontberen gemeenten beleid ten aanzien van de herplaatsing van flexwoningen. Projectontwikkelaars en woningcorporaties zouden op hun beurt moeten investeren in verplaatsing en renovatie. ‘De uitdaging bij hergebruik ligt met name in de financiering en logistiek.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
"Het voorkomt bovendien kapitaalvernietiging en draagt bij aan een circulaire economie."

Bullshit. Er is niks duurzaams aan steeds weer een ander terrein bouw- en woonrijp maken, funderingen te maken en met die nare hokken te zeulen. Die Temu-huizen lossen niks op, kosten de gemeenschap klauwen vol geld en niemand is er blij mee laat staan geholpen behalve de producenten van die troep.
Nico Bos
Zoals was te verwachten is het dus geen duurzame oplossing van de woningnood en is het weer wachten op een wetswijziging die dit probleem weer vooruit schuift. Quote: "In hergebruik van de bestaande woningen ziet het adviesbureau ‘een belangrijke bijdrage’ aan het terugdringen van het woningtekort." ... Hoezo, daar wonen toch al mensen in die ze dan op straat moeten zetten of moeten mee verhuizen? Wat een nonsens.
Advertentie