Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minister Keijzer erft slechtlopende subsidie flexwoningen

In de tweede tranche is bijna 60 miljoen euro ongebruikt blijven liggen.

17 juli 2024
De bouw van flexwoningen in een fabriek in Wognum, Noord-Holland.
De bouw van flexwoningen in een fabriek in Wognum, Noord-Holland.ANP

De nieuwe minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, heeft een slechtlopende subsidieregeling voor flexwoningen geërfd van haar voorganger Hugo de Jonge. In een Kamerbrief laat zij weten dat opnieuw veel te weinig gemeenten hebben ingeschreven op de Meerjarige stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen. Dat is de tweede keer. Afgelopen maart gebeurde hetzelfde met de eerste tranche. Na de zomer is een derde tranche gepland. Maar eerst houdt het ministerie de subsidievoorwaarden nog eens tegen het licht.

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Vaart maken

In flex- en transformatiewoningen zag minister De Jonge een mogelijkheid om vaart te maken in het aanpakken van het woningtekort. Duidelijk was wel dat gemeenten dan geholpen moesten worden met de onrendabele top van deze woningen. In 2022 kwam er honderd miljoen euro vrij in een tijdelijke stimuleringsregeling, die volledig werd uitgekeerd aan vele tientallen gemeenten. De gemeente Amsterdam haalde met 12 miljoen euro het meeste geld op.

Met de voorjaarsnota van het jaar erop kwam nog eens 300 miljoen beschikbaar voor flex- en transformatiewoningen. Het overgrote deel werd geoormerkt voor een nieuwe stimuleringsregeling, lopend tot en met 2026. Elk jaar komen er drie tranches vrij, waarvan de eerste twee nu een opvallend slecht lopen. Dat te meer omdat De Jonge ook een financiële en fysieke herplaatsingsgarantie aan gemeenten aanbiedt, als zij op later datum weer van de flexwoningen afmoeten.

Tientallen gemeenten

De Jonge mikte met de eerste tranche van 55 miljoen euro op 10.000 flexwoningen, maar uiteindelijk ging er slechts 20,6 miljoen euro uit voor 2643 verplaatsbare huizen. De aanvragen voor nog ruim 350 extra woningen door de gemeenten Heemskerk en Zaltbommel werden afgewezen.

De tweede tranche bevatte een nog groter bedrag, 74 miljoen, terwijl voor nog minder is toegekend: 14,5 miljoen euro voor 1806 flex- en 62 transformatiewoningen. De ambtenaren van minister Keijzer schrijven in de beslisnota bij haar Kamerbrief dat wij weten dat tientallen gemeenten flexwoningprojecten gepland hebben. Daarom komt de subsidieregeling opnieuw op de tekentafel te liggen. In de zomer wordt overlegd met de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG), corporatiekoepel Aedes en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), uitvoerder van de regeling.

Kajsa Ollongren

Ook de voorganger van Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren, zag flexwoningen als een snelle oplossing. Zij kwam in 2019 met de Stimuleringsaanpak Flexwonen

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ook hier ging minister de Jonge weer vreselijk de mist in; hij creëert over ca. 15 jaar weer een extra huisvestingsprobleem als de bewoners van flexwoningen binnen korte termijn massaal op straat komen te staan; hij regeert daarmee doelbewust over zijn graf. Dat is inclusief de opkoopregeling waar hij volgende kabinetten en gemeentes mee opzadelt die dan de verantwoordelijk hebben om alternatieve huisvesting aan hun inwoners aan te bieden. Dit tijdelijke ophok scenario kan alleen maar een dwalende schoolmeester bedenken, zie:
https://vastgoedactueel.nl/rijk-kan-flexwoningen-tegen-woningnood-niet-kwijt
Advertentie