Recordaantal flexwoningen nog steeds te laag
Vorig jaar werd een recordaantal van bijna 6.500 flexwoningen opgeleverd. Toch werd het gehoopte doel niet gehaald.

In 2024 werden 6.478 nieuwe flexwoningen opgeleverd, blijkt uit cijfers van het Expertisecentrum Flexwonen die werden opgevraagd door Omroep Gelderland. Het was het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Toch bleef het aantal royaal onder de laatste prognose van voormalig minister De Jonge: 8.300.
Toename
Het rijk streeft naar 100.000 nieuwe woningen per jaar, waarvan zo’n 15 procent moet bestaan uit flexwoningen. Dat aantal werd de laatste jaren bij lange na niet gehaald. In 2022 werden circa 3.400 flexwoningen gebouwd en in 2023 zo'n 5.100. De bijna 6.500 van vorig jaar betekenen wel een toename van meer dan 25 procent ten opzichte van 2023.
Iets beter
‘Het gaat steeds iets beter met de bouw van flexwoningen’, aldus Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen in De Gelderlander. ‘Maar we willen dat het nog beter gaat.’ Gelderland deed het met circa duizend nieuwe woningen bovengemiddeld goed.
SFT
Het rijk ondersteunt de bouw van flexwoningen via Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT). Daarvoor is dit jaar maximaal 14.000 euro per woning beschikbaar met een totaalbudget van bijna 80 miljoen euro. Eerdere subsidierondes bleven door een gebrek aan gemeentelijke aanvragen voor een aanzienlijk deel onderbenut.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Extreem dure kleine kuthokken, bouwfysisch slecht, hooguit interessant als daklozenopvang. En dan nog is het niet duidelijk waarom je voor "flex" zou kiezen. Ojh ja, dat was het: om omwonenden te besodemieteren.
Het waren studentenwoninkjes.
Die zijn al een jaar of vijf afgebroken en niets voor in de plaats.
Je zou het niet verwachten, dit zeggen dat doen.