ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Ben jij er ook bij op InfraTech 2025?

Dé ontmoetingsplaats voor opdrachtgever, opdrachtnemer en toeleverancier in de infrastructuur.

02 december 2024
Infratech in 2023 | Beeld: Duurzame Infra.
Infratech in 2023 | Beeld: Duurzame Infra.

Doe nieuwe inzichten op, ontdek innovaties en breid je netwerk uit: van 14 tot en met 17 januari 2025 vindt vakbeurs InfraTech plaats in Ahoy Rotterdam. Of je nu werkt bij een provincie, gemeente of waterschap, of Rijkswaterstaat, er is genoeg te ontdekken over duurzame infra. Van goede voorbeelden over duurzaam werken in de praktijk tot aan organisatie-overstijgend leren: dit artikel licht een tipje van de sluier op.

Tekenmoment: coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten

Op donderdag 16 januari van 12.00 tot 13.00 uur zetten diverse publieke opdrachtgevers, waaronder Rijkswaterstaat en de provincies Zeeland, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht, hun handtekening onder de intentieverklaring van de coalitie 'Duurzame Bruggen en Viaducten'. (Locatie: Rijkswaterstaatpaviljoen - Inlooptheater.) Het doel van deze samenwerking is om bruggen en viaducten sneller duurzamer te maken door materialen te hergebruiken, te recyclen en op een slimme, gestandaardiseerde manier te bouwen. 

De afgelopen jaren deden verschillende partijen al ervaring op met het realiseren van meer duurzame bruggen en viaducten. Op basis hiervan hebben opdrachtgevers met elkaar een marktvisie en inkoopstrategie opgesteld. Met het ondertekenen van de intentieverklaring spreken de betrokken partijen af om samen te werken en dezelfde eisen te stellen aan bouwbedrijven, zodat zij uitgedaagd worden om duurzame oplossingen te bedenken. Ook wordt afgesproken om ervaringen en kennis te delen, zodat anderen hiervan kunnen leren en de verduurzaming van de infrastructuur in Nederland versnelt.

Emissieloos en circulair werken bij de A1

Rijkswaterstaat daagt partners in koploperprojecten uit om werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Een geslaagd voorbeeld van een koploperproject is de uitbreiding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello, een verbreding van de snelweg over vijftien kilometer. Een groot deel van het materieel dat wordt gebruikt, bestaat uit elektrische voertuigen. Ook is er veel aandacht voor hergebruik van materialen en ruimte voor de natuur. 

Op woensdag 15 januari van 15.00 tot 16.00 uur nemen technisch managers Jasper Middelkamp (RWS) en Erik Steenbergen (Heijmans) je figuurlijk mee naar de A1. (Locatie: Rijkswaterstaatpaviljoen – Inlooptheater.) Je krijgt te zien hoe het duurzaam werken in de praktijk is gebracht. Hoe ging de contractfase? Wat was de aanpak van aannemer Heijmans? En hoe ging men om met de uitdagingen die bij een duurzame aanpak komen kijken?

Klimaatadaptatie met dubbele dijk

Bij de stand van de Provincieboulevard kun je elke dag terecht voor voorbeeldprojecten van verschillende provincies. Elke dag kent een ander thema, met aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Van collega’s werkzaam in de grond-, weg- en waterbouw tot aan bouwbedrijven en ingenieursbureaus: iedereen werkzaam in dit vakgebied is welkom.

Op dinsdag 14 januari is het thema assetmanagement. Op deze dag presenteert de provincie Groningen er het project Dubbele Dijk, waarmee wordt ingespeeld op klimaatverandering. Zo is de zeedijk tussen Delfszijl en Eemshaven versterkt. Ook wordt de dijk voorzien van een getijdenduiker. Daarachter is een tweede dijk aangelegd. In het tussenliggende gebied kan het zeewater vanaf volgend jaar in- en uitstromen. Hier bezinkt slib en ontstaat nieuwe natuur. Ook is er ruimte voor zilte teelt en aquacultuur. 

De pilot kenmerkt zich door een innovatieve aanpak en is een primeur voor Nederland, vertelt projectleider Bert Katerborg. Hij is verantwoordelijk voor de inrichting van het tussengebied. “Voor het eerst testen we deze aanpak in de praktijk. Het slib kan later opnieuw worden gebruikt als het klei is geworden. Bovendien geven we hiermee de landbouw perspectief op een nieuwe toekomst.”

We gaan flexibeler om met het hergebruiken van asfalt, mits de monitoring op orde is.”

Duurzaam asfalt verlaagt Co2-uitstoot

Op woensdag 15 januari is het thema duurzaamheid. Op deze dag laat provincie Zuid-Holland zien hoe duurzaam asfalt het beste tot zijn recht komt in de wegenbouw. Zo biedt de provincie graag de ruimte aan haar opdrachtnemers om meer hergebruikt asfalt te gaan gebruiken. “We gaan hier nu flexibeler mee om, mits de monitoring op orde is”, vertelt Thessa Luijendijk, adviseur duurzame infrastructuur. “Tegelijkertijd zijn we ons Handboek Wegen aan het verduurzamen. Een mooi resultaat is dat wij Warm Mix Asfalt toestaan, nog voordat het de landelijke standaard wordt.”

Voor wie Warm Mix Asfalt nog niet kent: dit type asfalt kent een duurzamer productieproces dan de meeste andere soorten asfalt. Daarnaast zorgt Warm Mix Asfalt voor een lagere CO2-uitstoot, omdat het op lagere temperaturen geproduceerd wordt. Met dit type asfalt kan de provincie haar CO2-uitstoot dan ook aanzienlijk verlagen. Thessa: “De aanleg, het beheer en onderhoud van ons asfalt is verantwoordelijk voor bijna 50% van de totale CO₂-uitstoot binnen de provincie Zuid-Holland.” Door Warm Mix Asfalt nu al toe te staan, kunnen meer partijen dit gaan gebruiken. Zo kan de provincie haar uitstoot omlaag brengen.

Praat mee over Schoon en Emissieloos Bouwen

Op het Gemeentenplein Emissieloos Bouwen is het tijd om naar de toekomst te kijken. Zowel publieke opdrachtgevers als koploperbedrijven in de infrasector zijn de startfase van Schoon en Emissieloos Bouwen voorbij en hebben de basis op orde. Wat kan er in 2025 en 2026 allemaal al? Wat komt er de jaren erna op het pad richting uitstootvrij bouwen in 2030? Tegen welke uitdagingen lopen ondernemers aan, en waar moeten opdrachtgevers en bedrijven samen de handen ineenslaan?

Of je nu bij een gemeente, een andere publieke overheid of bij een bouw-, infra- of transportbedrijf werkt: bij het Gemeentenplein kun je in gesprek gaan met de gemeenten die het convenant SEB op koploperniveau hebben ondertekend en het Emissieloos Netwerk Infra, over het beleid en de ontwikkelingen voor schone en emissieloze werktuigen. Paul van de Lande, beleidsadviseur Milieu bij de gemeente Rotterdam: “Neem bijvoorbeeld de netcongestie. Een bekende uitdaging wanneer je werkt met laadinfrastructuur. Door met batterijen te werken, help je het stroomnetwerk te stabiliseren. Hierover kun je op het Gemeentenplein in gesprek met andere gemeenten, horen hoe zij dit doen en van elkaar leren.”

Ook is er op woensdag tussen 12.00 en 12.45 uur een lunchsessie over zero emissie-bouwmaterieel, met de collega's van de G4 (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag). De sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het Emissieloos Netwerk Infra. Paul: “Kom langs voor koffie en een praatje: samen komen we verder!”  

Lessen uit 2 jaar Klimaatneutraal en Circulair Opdrachtgeverschap en Assetmanagement 

De waterschappen staan samen op het Waterschapsplein. Daar laten zij zien hoe zij hun werk duurzaam en innovatief maken, en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. Zo vertelt Bas Nanninga (Unie van Waterschappen) op dinsdag 14 januari van 16.00 tot 17.00 uur wat de waterschappen hebben geleerd van het traject Klimaatneutraal en Circulair Assetmanagement en Opdrachtgeverschap (KCAO).

Ben je benieuwd wat circulaire economie te maken heeft met assetmanagement en opdrachtgeverschap? Zorg dan dat je deze presentatie niet mist.”

De waterschappen startten dit traject in 2023 om de duurzaamheidsambities te vertalen naar concrete handelingsperspectieven voor de waterschapswerken. Bas: “Denk aan concrete doelen, presentaties en maatregelen voor de belangrijkste assetgroepen van de waterschappen: rioolwaterzuiveringsinstallaties, gemalen, oeverconstructies, waterkeringen en transportleidingen. Dit maakt duurzaam werken in de praktijk een stuk duidelijker en eenvoudiger. Ben je benieuwd wat circulaire economie te maken heeft met assetmanagement en opdrachtgeverschap? Zorg dan dat je deze presentatie niet mist.” 

Waterschapsgemalen: organisatie overstijgend leren van veel voor velen

De markt voor waterschapsgemalen kent veel kleine gemalen en een beperkt aantal grote gemalen. Opgeteld gaat het jaarlijks om een groot volume aan werk. Veel partijen en mensen werken aan deze opgave, steeds vaker met andere aanbestedingsvormen, zoals bijvoorbeeld programmatisch aanbesteden. Hoe haalbaar is dit voor het mkb? Kan een landelijke klankbordgroep dit faciliteren? Wat zijn de behoeften van opdrachtnemers en opdrachtgevers in deze markt?

Op woensdag 15 januari behandelen Leon Winthaegen (Waterschap Limburg) en Hidde Kriele (SWW, Mous Waterbeheer) deze vragen. Daarbij delen zij kennis over de belangrijke thema’s voor de sector: emissieloos bouwen, materialen hergebruiken, digitaliseren, standaardiseren en het implementeren van assetmanagement. Hidde: “De veranderende dynamiek in vraag en aanbod vraagt om een andere manier van samenwerken tussen alle partijen in de sector. Niet alleen als het gaat om (mens)capaciteit, maar vooral ook als het gaat om het creëren van een langetermijnperspectief, waarin het leren van elkaar en het behouden van kennis centraal staat.”

Meer weten?

Ga voor het volledige programma naar de website van InfraTech. Hier kun je ook de interactieve plattegrond bekijken. De Unie van Waterschappen heeft een overzicht gemaakt van alle presentaties die op het Waterschapsplein gegeven worden. Bekijk het overzicht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.