Aantal wolvenaanvallen verdrievoudigd
Ruim negen op de tien landeigenaren hadden niet de voorzorgsmaatregelen genomen die worden aangeraden om wolvenaanvallen tegen te gaan.
Wolven vallen steeds vaker schapen en andere dieren aan. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 267 aanvallen op dieren vastgesteld, in dezelfde periode van 2023 waren dit er nog 77. Dat zijn er ruim drie keer zoveel. In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of prikkeldaad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan.
Meeste in Ooststellingwerf
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12. Deze organisatie handelt voor de provincies wolvenzaken af. De meeste aanvallen vonden plaats in Ooststellingwerf, een Friese gemeente op de grens met Drenthe. Daar zijn in 2024 tot nu toe al 39 aanvallen vastgesteld. Over het algemeen slaat de wolf het vaakst toe in gemeenten op en rondom de Veluwe, zoals in de gemeenten Ede (27 keer) en Elburg (22 keer). Gelderland telt na drie maanden al meer bevestigde aanvallen dan in heel 2023. In de periode van januari tot en met maart vonden daar 138 aanvallen plaats, tegenover 112 in heel 2023.
Steeds meer wolven
Het aantal aanvallen kan in werkelijkheid nog hoger zijn. Het is namelijk niet verplicht om een aanval aan BIJ12 door te geven. Ook zijn alleen aanvallen meegeteld waarbij helemaal zeker is dat de schade door een wolf is aangericht. Dat wolven steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. ‘Anderhalf jaar geleden telden we 29 wolven, afgelopen winter waren het er 51’, vertelt een woordvoerster van BIJ12.
Te weinig maatregelen
‘We zien ook dat er nog te weinig maatregelen worden genomen om te voorkomen dat een wolf schade kan aanrichten.’ Van de wolvenaanvallen in de eerste drie maanden van dit jaar hadden ruim negen op de tien landeigenaren niet de maatregelen genomen die BIJ12 aanraadt. In meerdere provincies zijn subsidies beschikbaar om preventieve maatregelen te installeren.
Begin deze maand verdween een hond in Leusden door een vermoedelijke wolvenaanval. Een week later werd een meisje in hetzelfde gebied door een wolf gebeten. Incidenten met mensen en huisdieren komen niet in aanmerking voor een tegemoetkoming en worden daarom ook niet meegenomen.
41 schapen
In Ede zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog 41 schapen gedood. Ook waren meerdere schapen zodanig gewond dat een dierenarts ze heeft laten inslapen, zo melden de gemeente Ede en landbouworganisatie LTO. Enkele andere dieren zijn door een dierenarts behandeld. De schapen liepen in heidegebied Noord-Ginkel voor natuurbeheer. Bijna de helft van de kudde van 88 dieren is gedood.
Voor voorzitter Wim Brouwer van de afdeling Gelderse Vallei van landbouworganisatie LTO staat vast dat de wolf achter de aanval zit, onder meer door de aard van de verwondingen van de dieren. Hij denkt dat het gaat om meerdere wolven, omdat er zoveel dieren tegelijkertijd zijn gedood. In de omgeving van Ede leven meerdere wolven. De afgelopen jaren zijn in Ede en omgeving al meermaals schapen gedood door wolven, volgens de organisatie BIJ12 die voor de provincies actief is. De gemeente spreekt van een vermoedelijke wolvenaanval. BIJ12 heeft DNA-monsters afgenomen bij de schapen, waarmee kan worden aangetoond of het wolven waren en hoeveel.
Raster
De kudde werd volgens de gemeente beschermd door een raster dat door BIJ12 was geadviseerd om schapen te beschermen. Die hekken waren woensdag nog gecontroleerd en op dat moment op orde, meldt de gemeente donderdag. 'De provincie is vandaag ter plaatse geweest en onderzoekt of het raster inderdaad aan de eisen voldeed en hoe het eventueel mogelijk is dat het niet geholpen heeft om de schapen te beschermen. De gemeente wacht de uitslag hiervan af.' De schapenhouder is volgens Brouwer 'zeer en zeer ontdaan'. 'Het is een schapenhouder die vorig jaar zeer ernstig is getroffen door blauwtong. Als je met een bepaald gevoel met de dieren bezig bent geweest en nu zijn er 47 dood door een wolf, dan zakt de moed je in de schoenen.' Volgens hem loopt het 'helemaal de spuigaten uit' met de wolf.
Dikke streep
De Edese wethouder Jan Pieter van der Schans noemt het 'vreselijk om te horen' dat er zoveel schapen gedood zijn. 'Als gemeente hebben wij schapen nodig voor bosbeheer. Zij helpen ons bij natuuronderhoud en dragen bij aan natuurherstel. Wij hebben als gemeente al meerdere keren opgeroepen naar Rijk en provincie om actief beleid te voeren op het beheer van de wolf. Na vandaag zet ik daar nog een keer een dikke streep onder', zegt hij in een verklaring.
Wolvencommissie en wolvenconsulent
De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.
De gedeputeerde heeft contact gehad met staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de wolvenpopulatie in Utrecht en om hulp en advies gevraagd. ‘We hebben afgesproken om samen op zoek te gaan naar een oplossing in de huidige kwestie. Tevens hebben we afgesproken dat we in kaart brengen wat nodig is aan nadere ondersteuning van de provincie en de gemeenten’, schrijft Sterk.
De provincie Utrecht heeft inmiddels een wolvenconsulent aangesteld, die dierhouders onder meer kan adviseren over beschermende maatregelen tegen de wolf. Sterk onderzoekt ook de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Onder meer de provincie Gelderland heeft al sinds 2019 zo'n commissie. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de veehouderij, terreineigenaren, faunabeheer en gemeenten. De wolvencommissie adviseert dierhouders maatregelen te nemen om schade door wolven te voorkomen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.