Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brussel akkoord met staatssteun kernreactor Petten

De houding ten opzichte van nieuwe kerncentrales is aan het veranderen. Pensioenfonds PME wil investeren in meer kernenergie.

ANP
26 juli 2024
De huidige onderzoeksreactor in Petten, in Noord-Holland.
De huidige onderzoeksreactor in Petten, in Noord-Holland.ANP

Nederland krijgt binnenkort goedkeuring van Brussel voor het financieren van de nieuwe PALLAS-kernreactor in Petten. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de staatssteun onder voorwaarden op een akkoord van de Europese Commissie kan rekenen.

Regisseur wijkveiligheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Regisseur wijkveiligheid

Manager Economie & Cultuur

Gemeente Maastricht
Manager Economie & Cultuur

Medische isotopen

De nieuwe kernreactor is bedoeld voor het veiligstellen van de leveringszekerheid van medische isotopen. Deze radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij de diagnose en behandeling van kanker. Met de financiering is afgerond 2 miljard euro gemoeid.

Aan het fiat van Brussel zou nog wel een voorwaarde verbonden zijn. Nederland zou moeten beloven dat de isotopen straks niet onder de kostprijs op de markt worden gebracht. Dit naar aanleiding van een eerdere klacht van de Amerikaanse maker van medische isotopen SHINE Technologies.

Zaak loopt nog

Het is niet duidelijk wanneer het oordeel van de Europese Commissie precies naar buiten wordt gebracht. Volgens de ingewijden is dit mogelijk vrijdag al. Een woordvoerder van de commissie zegt alleen dat de zaak nog loopt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag weigerde tegenover Reuters commentaar te geven.

Vergunning

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gaf in februari vorig jaar al goedkeuring voor de bouw van de nieuwe reactor in het Noord-Hollandse Petten. Het was voor het eerst in decennia dat er een vergunning werd verleend voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Nederland.

Petten geldt al als een van de belangrijkste leveranciers van medische isotopen ter wereld. De PALLAS-reactor moet de verouderde Hoge Flux Reactor in Petten vervangen. De huidige proefreactor in Petten, in de gemeente Schagen, is al decennia oud. Door de komst van de PALLAS-reactor kan Nederland minstens de komende vijftig jaar doorgaan met de productie van de isotopen.

Beheersbaar probleem

Het sentiment rondom kernenergie is langzaam maar zeker aan het veranderen. Zo maakte Pensioenfonds PME donderdag bij Nieuwsuur bekend te willen investeren in kernenergie. Bestuursvoorzitter Eric Uijen moedigt andere pensioenfondsen aan dit ook te overwegen. Want volgens hem gaat het niet hard genoeg met hernieuwbare energie. Het pensioenfonds heeft bij de deelnemende bedrijven onderzocht of die zo'n investering goedkeuren. 63 procent zegt ja.

PME streeft met de investering in kernenergie vooral een goed rendement na. Dat staat volgens de bestuursvoorzitter op nummer één. Maar voor PME is ook een leefbare wereld belangrijk, stelt hij.  Met kernenergie wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de uitstoot van CO2. Dat weegt voor het pensioenfonds zwaarder dan het probleem van het afval van kerncentrales. Uijen ziet dat als ‘een beheersbaar probleem’.

Vier kerncentrales

Banken en verzekeraars zeggen nog nee tegen kernenergie of hebben geen standpunt, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Ook pensioenfonds PMT keurt het nog af. Maar PME wil met de overheid gaan praten. Het kabinet Schoof wil vier kerncentrales bouwen en wil dat dat voornamelijk met private investeringen gebeurt. PME heeft een paar voorwaarden geformuleerd, waaronder staatsdeelname aan de investeringen. Ook wil het pensioenfonds dat er al rendement komt tijdens de bouw. De bouw van een kerncentrale duurt ongeveer 15 jaar en kost circa 20 miljard euro. Een andere voorwaarde is een vaste elektriciteitsprijs.

CDA-leider Henri Bontenbal reageerde op X: ‘Moedige en belangrijke stap van pensioenfonds PME. Ik hoop en verwacht dat andere pensioenfondsen ook in kernenergie willen investeren. Kernenergie is veilig, CO2-vrij en betrouwbaar; een goede toevoeging aan een groene en robuuste energiemix.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie