Nieuwe ouderenwoningen fractie van doelstelling
Dit jaar wordt slechts 1,4 procent van de tot 2030 benodigde 290.000 nieuwe seniorenwoningen opgeleverd.
Het aantal seniorenwoningen dat dit jaar wordt opgeleverd, blijft ver achter bij de doelstellingen van de overheid. Bovendien worden vooral woningen gebouwd die het minste aansluiten bij de wensen van ouderen, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw op basis van de database Bouwberichten.
Anderhalf procent
De ambitie om 290.000 nieuwe seniorenwoningen te bouwen voor 2030 is ver uit zicht, leert het onderzoek. Cobouw telde het aantal dit jaar opgeleverde ouderenwoningen, geclusterde zorgwoningen en nultredenwoningen voor senioren bij elkaar op. De drie categorieën komen in totaal uit op een krappe vierduizend woningen. Dat is een negende van het streefcijfer voor dit jaar en nog geen anderhalf procent van de totale opgave tot 2030.
Ver achter
Voor de komende twee jaar worden volgens Cobouw iets betere cijfers verwacht. Maar ook de dan naar verwachting opgeleverde seniorenwoningen – maximaal zo’n zesduizend per jaar – blijven ver achter bij de planning. De doelstelling van 290.000 nieuwe seniorenwoningen is vastgelegd in het Programma Wonen en Zorg voor Ouderen, dat is overgenomen door het kabinet-Schoof.
Nultredenwoningen
Daarnaast bestaat het opgeleverde aanbod vooral uit huurwoningen in grootschalige complexen, terwijl 65-plusparen koop en kleinschalige woonvormen prefereren. De grootste opgave bij de seniorenwoningen ligt in de 170.000 zogenaamde ‘ongeclusterde nultredenwoningen’: zelfstandige woningen waarin woonkamer, badkamer en tenminste één slaapkamer traploos bereikbaar zijn. Dit jaar worden er slechts 1.030 van opgeleverd. Dat is minder dan 1 procent van de totaalopgave en minder dan 5 procent van de jaaropgave over 2024.
Veel hobbels
Volgens senior adviseur Susan van Klaveren van Platform31 zijn er veel particuliere initiatieven om tot geclusterde woningen voor ouderen te komen, ook wel bekend als knarrenhoven. ‘Maar die komen veel hobbels tegen zoals het vinden van een geschikte locatie en de samenwerking met de gemeente’, zegt ze tegen Cobouw. Tot slot zetten projectontwikkelaars vaak – tegen de wens van de markt in – in op grootschalige koopprojecten om de businesscase van hun ouderenwoningen rond te kunnen krijgen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.