Advertentie
financiën / Nieuws

FNV spreekt financiële probleemgemeente Vlissingen

Volgens de vakbond komen minima in Vlissingen er door de financiële tekorten bij de gemeente bekaaid vanaf.

22 februari 2024
Vlissingen Haven wolken
Donkere wolken boven VlissingenShutterstock

Vakbond FNV gaat in gesprek met de Vlissingse raad over de financiële situatie daar en de impact op het sociaal domein. Dit na berichtgeving in het BNNVARA programma Kassa over de chronisch zieke Jennifer die in die gemeente lang geen passende hulp kreeg.

Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

BMC
Orthopedagoog Generalist Jeugd(zorg) | Amersfoort

Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Raad voor het Openbaar Bestuur
Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Jennifer

Jennifer heeft een bindweefselaandoening waardoor ze veel hulp nodig heeft, bijvoorbeeld in het huishouden, en bij de zorg voor haar kind. Inmiddels heeft ze 32 uur per week ondersteuning, maar pas nadat ze een tussenpersoon inschakelde om te bemiddelen. Toen ze eerder zelf aanklopte bij de gemeente werd volgens Jennifer direct ingezet op het vinden van een pleeggezin voor haar dochter, terwijl ze dat helemaal niet wilde. ‘Traumatiserend’, zegt Jennifer tegen Kassa. ‘Ik wacht nog steeds op excuses.’

'Minima slecht af in Vlissingen'

Jennifer meent dat Vlissingen uit financieel oogpunt lastig doet bij het toekennen van ondersteuning. Ze krijgt daarin bijval van de FNV. ‘Als je weinig geld hebt, dan ben je in Vlissingen slechter af dan de rest van Nederland. Minima in Vlissingen hebben het gevoel dat het stadsbestuur ze in de kou laat staan’, zegt vicevoorzitter Kitty Jong tegen Kassa.

Al tien jaar 

De financiële situatie in de Zeeuwse havenplaats schiet al jaren ernstig tekort. De gemeente Vlissingen staat daarom al bijna tien jaar onder financieel toezicht bij de provincie. Recent bleek uit een analyse van Binnenlands Bestuur dat Vlissingen op basis van haar inwonersaantal van alle gemeenten veruit het minste eigen vermogen heeft.

Sober en adequaat

De gemeente bestrijdt echter dat de situatie van Jennifer het gevolg is van de financiële situatie. ‘Als het gaat om de WMO en de jeugdwet dan is er geen verschil in het beleid van ons en andere gemeenten. Je moet dit namelijk gewoon op basis van de wetgeving uitvoeren’, aldus wethouder Albert Vader tegen het BNNVARA programma. Hij noemt het sociaal beleid ‘sober en adequaat’.

In gesprek

De FNV gaat naar aanleiding van de situatie en de berichtgeving op 28 februari in gesprek met de politiek in Vlissingen. Dat meldt de vakbond op haar website. ‘Volgens de FNV is het niet nodig om de bezuinigingen door te rekenen naar de minima. Er zijn andere manieren om te bezuinigen en er kunnen op andere posten bezuinigd worden. De vakbond wil samen met de politiek zoeken naar een oplossing voor dit nijpende probleem.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie