Duitse deelstaat kiest voor digitale onafhankelijkheid
30.000 ambtenaren in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein moeten met opensourcesoftware leren werken.
In Duitsland beschouwen ze digitale afhankelijkheid als een serieus probleem. Daarom werpt de deelstaat Sleeswijk-Holstein zich op als ‘digitale pioniersregio’. Ongeveer 30.000 ambtenaren krijgen een digitaal soevereine IT-werkplek.
Geen Microsoft meer
Microsoft Office mag de deur uit in Sleeswijk-Holstein. Voortaan werken de ambtenaren met de opensourcesoftware LibreOffice. Het is het startschot in de richting van volledige digitale soevereiniteit, schrijft de deelstaat in een persbericht.
Volgens Dirk Schrödter, minister van Digitalisering van Sleeswijk-Holstein, kan digitale autonomie niet worden bereikt met standaard IT voor op kantoor. Grote softwareleveranciers verplaatsen hun applicaties veelal naar de cloud, waardoor gebruikers geen invloed hebben op waar de data heen gaan. Daardoor kunnen overheden volgens hem hun verantwoordelijkheid naar burgers en bedrijven niet nakomen.
Grote verantwoordelijkheid
‘We hebben een grote verantwoordelijkheid naar onze burgers en bedrijven toe om te zorgen dat hun gegevens veilig worden bewaard,’ zegt Schrödter. ‘We moeten ervoor zorgen dat we te allen tijde de controle hebben over de IT-oplossingen die we gebruiken en dat we als staat onafhankelijk kunnen handelen. Het waarborgen van digitale soevereiniteit is minstens zo belangrijk als energiesoevereiniteit.’
Het waarborgen van digitale soevereiniteit is minstens zo belangrijk als energiesoevereiniteit.
Investeren in interne digitale markt
De overstap leunt op opensourceproducten en op nieuw te ontwikkelen eigen producten, die de deelstaat ook opensource beschikbaar wil stellen. De verwachting is dat het de IT-veiligheid, kosteneffectiviteit, bescherming van data en de interoperabiliteit tussen de systemen ten goede komt. Doordat Sleeswijk-Holstein straks geen licentiekosten meer hoeft te betalen, is er geld over om te investeren in de binnenlandse digitale economie. De minister hoopt zo meer lokale waarde, open innovatie en welvaart te creëren.
Zes stappen
De overstap van Microsoft Office naar LibreOffice is de eerste van zes stappen. De deelstaat wil het besturingssysteem Microsoft Windows op den duur vervangen door Linux. In samenwerking met het rijk en met externe partijen implementeren ze een aantal opensourceproducten die de plaats innemen van Microsoft Sharepoint en Microsoft Exchange/Outlook. Ook moet er een opensourcedienst komen die de functie van Microsoft Active Directory overneemt. De deelstaat inventariseert welke specialistische procedures ook onder LibreOffice en Linux mogelijk moeten blijven. Tot slot is er een opensource-gebaseerde telefonieoplossing nodig die het huidige telefoniesysteem vervangt.
De ambtenaren krijgen training en ondersteuning voor het gebruik van LibreOffice. In een bijzinnetje behoudt de deelstaat zich het recht voor om eventuele uitzonderingen te maken als dat door omstandigheden nodig blijkt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.