Duur bakkie in Utrecht
UIt onderzoek blijkt dat de gemeente Utrecht aanmerkelijk meer is gaan betalen voor de koffie: in 2008 werd er nog een kwart miljoen euro voor de koffie betaald, in 2010 steeg de rekening naar 1,1 miljoen euro.
Gratis koffie, dat vinden we heel normaal op onze werkplek. Op het stadhuis van Utrecht is dat niet anders. Maar enig idee wat het Utrechts bakkie troost de belastingbetaler kost? Precies 5.654.685 euro en 10 cent, tussen 2008 en 2014. Een nieuwsgierige burger kreeg deze info boven water nadat hij een WOB-verzoek had ingediend.
Of er in Utrecht meer of minder koffie wordt geconsumeerd dan een gemiddeld gemeentehuis is uit dit WOB-verzoek niet af te lezen. Maar wat wel uit de documenten blijkt is dat de gemeente Utrecht aanmerkelijk meer is gaan betalen voor de koffie: in 2008 werd er nog een kwart miljoen euro voor de koffie betaald, in 2010 steeg de rekening naar 1,1 miljoen euro. Uit Koreaans onderzoek blijkt overigens, zo meldt NRC, dat ambtenaren die tussen de drie en vijf kopjes koffie per dag drinken minder kans hebben op hartfalen.
Afdelingsfuif
Overigens werd uit de informatie ook duidelijk dat Utrechtse ambtenaren wel van een feestje houden. Aan afdelingsfuifjes werd vorig jaar 275 duizend euro uitgegeven en aan de eindejaarsbonussen en kerstcadeaus was de gemeente in 2014 twee ton kwijt. Het stadhuis is duidelijk nog geen papierloos kantoor want aan papier, printers en inkt werd toch nog zo’n 5 miljoen euro uitgegeven tussen 2008 en 2014. De theorie dat dit toch in de loop der jaren sterk moet zijn afgenomen gaat ook niet op. Vorig jaar was de papier- en inktrekening namelijk nog zo’n 560 duizend euro.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voorbeeld als men de "papierkosten" binnen Utrecht vergelijkt zijn die in 2014 aanmerkelijk afgenomen t.o.v. de jaren ervoor. Wat bonussen betreft: twee ton voor zo'n groot ambtelijk apparaat is een schijntje t.o.v. de bonussen in het bedrijfsleven die afgelopen jaar weer enorm zijn gestegen.
BB mag en moet kritisch zijn over ambtelijk reilen en zeilen, maar het is ongepast om op ongenuanceerde en ongefundeerde wijze overheden te kijk te zetten.