FNV wil dat ambtenaar er 7 procent bij krijgt in 2025
Nieuw is wat de VNG betreft de ruimte die medewerkers krijgen tweede Paasdag en tweede Pinksterdag om te ruilen voor een andere feestdag.
Vakbond FNV gaat voor een loonsverhoging van 7 procent in de nieuw af te sluiten cao voor gemeenteambtenaren. CNV en CMHF houden het op een aanzienlijke koopkrachtverbetering. Wat de gemeentelijke werkgevers betreft is de loonontwikkeling prudent, passend bij de financiële ontwikkelingen voor gemeenten.
Looptijd
Op vrijdag 15 november beginnen de gemeentelijke werkgevers en de vakbonden met de onderhandelingen over een nieuwe cao op basis van de inzetbrieven die ze op 7 november uitwisselden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zet in op een afspraak voor twee jaar, de bonden willen een looptijd van een jaar.
De inzet van de gemeentelijke werkgevers is gebaseerd op de arbeidsvoorwaardennota en de ledenraadpleging daarover onder alle gemeenten. Die van de bonden is gebaseerd op een gezamenlijke enquête onder bijna 28.000 leden.
Disfunctioneren
De werkgevers stellen – opnieuw – voor om te komen tot een modernisering van de arbeidsvoorwaarden door het afschaffen van sociale zekerheidsregelingen ‘die nog stammen uit de tijd van de ambtelijke rechtspositie.’ Zo zou voor (oud) medewerkers die na het ingaan van de nieuwe cao werkloos worden, de Na-wettelijke uitkering niet meer gelden. Ook gaat wat de VNG betreft met ingang van de nieuwe cao (1 april 2025) een streep door het recht op de Aanvullende uitkering voor oud-medewerkers waarvan de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens disfunctioneren. ‘Er zijn veel voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een ontslag bij disfunctioneren (verbetertrajecten, scholing, coaching, herplaatsen, etc.), waardoor bij een eventueel ontslag in het kader van disfunctioneren al een passende inspanning vanuit de werkgever heeft plaatsgevonden. Bij een dergelijk ontslag worden publieke middelen dan niet meer besteed aan een aanvulling op een werkloosheidsuitkering’, zo motiveren de werkgevers hun standpunt.
Ruilen feestdagen
Nieuw is wat de VNG betreft de mogelijkheid die medewerkers krijgen om tweede Paasdag en tweede Pinksterdag om te ruilen voor een andere feest- en/of herdenkingsdag verband houdend met religie, culturele achtergrond, nationaliteit of levensovertuiging. Ook het opnemen van zogeheten gendertransitieverlof moet worden opgenomen in de nieuwe cao, zowel volgens de FNV als de VNG. De medewerker die in gendertransitie is of gaat, krijgt dan binnen de sector gemeenten gedurende een periode van 10 jaar recht op maximaal 24 weken transitieverlof met behoud van salaris en salaristoelage(n).
Reiskosten
Op voorhand lijken bonden en werkgevers het al eens over de verplichting een lokale regeling vast te stellen voor een vergoeding voor reiskosten woonwerkverkeer. In de lokale belangenafweging bij het bepalen van die onkostenvergoeding moet er in elk geval aandacht zijn geweest voor verschillende vervoersmodaliteiten, waar wel of géén lokale onkostenvergoeding voor wordt gemaakt en de CO2-reductie doelstelling. Het verstrekken van een OV-abonnement.
34-urige werkweek
CNV wil uiteindelijk toe naar een 30-urige werkweek. In de nieuw af te sluiten cao wil de vakbond een eerste stap op het gebied van werktijdverkorting zien vastgelegd naar en voltijdsdienstverband van 34 uur per week, met behoud van salaris. De FNV is zover nog niet, maar stelt wel een onderzoek voor naar de invoering van een vierdaagse werkweek. Door een grote groep medewerkers, zo blijkt uit de enquête, wordt die wens namelijk gesteund.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.