Thuiswerken vraagt om leiderschap vanuit vertrouwen
Hoewel thuiswerkend Nederland het liefst de helft van de tijd thuis zou willen werken, heeft het er echter alle schijn van dat de balans weer doorslaat naar werken op de werkplek. Ongewenst, zo geven topmanagers aan in een onderzoek van I&O Research in opdracht van de Coalitie Anders Reizen.
Hoewel thuiswerkend Nederland het liefst de helft van de tijd thuis zou willen werken, heeft het er echter alle schijn van dat de balans weer doorslaat naar werken op de werkplek. Ongewenst, zo geven topmanagers aan in een onderzoek van I&O Research in opdracht van de Coalitie Anders Reizen.
Om ervoor te zorgen dat het voordeel van deels thuiswerken tot zijn recht blijft komen, is volgens het onderzoek met name bij leidinggevenden een cultuurverandering nodig. In plaats van hiërarchische aansturing is een zogeheten shift nodig naar een meer zich zelf organiserende werkvloer en leiderschap dat uitgaat van vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid en niet van controle en dwang.
Minder reizen
Uit het onderzoek – panelgesprekken met 19 CEO’s, 10 HR-directeuren, 7 (C)OR-voorzitters en 2 CIO’s en kwantitatief onderzoek onder 2.098 werkende Nederlanders – komt naar voren dat vier op de tien medewerkers goed thuis kunnen werken en een even groot aandeel niet. Deels komt dat, omdat het qua functie niet goed mogelijk is om thuis te werken.
De belangrijkste drijfveren om thuis te (willen) werken zijn flexibele werktijden en minder reizen. Een vijfde van de werkenden wil in de toekomst niet en nog eens een vijfde minder vaak wil reizen. Voor 45 procent van de werkenden Nederlanders maakt het nauwelijks nog uit voor de werkzaamheden waar hun woonplaats is. Ruim een kwart geeft aan verder van hun werkplek te kunnen wonen.
Uit een nadere analyse komt naar voren dat zelf willen en kunnen beslissen over waar,
wanneer en hoe je werkt de belangrijkste gronden zijn om (meer) thuis te willen werken. Daarnaast dragen goed thuiswerkbeleid, goede coaching bij het thuiswerken en goed voorbeeldgedrag van de leidinggevende bij aan sterkere neiging thuis te willen werken.
Doorgroeimogelijkheden
Dat medewerkers weer naar kantoor gaan, heeft vooral sociale redenen. Voor bijna twee op de drie respondenten geldt dat. Verder geeft 38 procent aan het fijn te vinden om tijdelijk het huis te kunnen verlaten en wil een kwart werk en privé juist van elkaar scheiden. De gang naar kantoor wordt echter ook weer gemaakt om invloed te kunnen uitoefenen en controle te willen houden.
‘Men maakt zich vooral zorgen om de doorgroeimogelijkheden en invloed op belangrijke besluiten’, aldus de onderzoekers.
Duidelijke richtlijnen
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat werkenden wel behoefte hebben aan duidelijke richtlijnen, waarbinnen ze dan de vrijheid hebben zelf te bepalen waar, hoe en wanneer ze hun werk doen. Ook als het gaat om het thuis dan wel op kantoor werken, valt de sterke behoefte aan keuzevrijheid op; beide moet een keuze kunnen zijn, vinden minimaal zeven op de tien werkenden.
Werkgeluk
In hiërarchisch aangestuurde organisaties blijkt thuiswerken minder goed mogelijk dan in zelfsturende (of zelf organiserende) organisaties. Daarmee bepaalt de mate van thuiswerken indirect het werkgeluk van werkend Nederland; daar waar meer thuiswerk mogelijkheden zijn,
ervaart men vaak meer eigen regelruimte en is men in het algemeen gelukkiger dan in organisaties waar die ruimte minder wordt ervaren.
Dit zegt genoeg over het vetrouwen (not!).