Advertentie
carrière / Nieuws

Jeukwoord 2024: ergens een plasje over doen

In de jaarlijkse verkiezing van het jeukwoord heeft deze keer de onsmakelijke uitdrukking ‘ergens een plasje over doen’ gewonnen.

03 juni 2024
Jeukwoord - ergens een plasje over doen
Jeukwoord - ergens een plasje over doenBerend Vonk

Wie het heeft bedacht, mag Joost weten, maar onsmakelijk is het zeker: ergens een plasje over doen. De uitdrukking is in de jaarlijkse verkiezing van A&O fonds Gemeenten gekozen tot Jeukwoord 2024. Dat werd afgelopen donderdag bekendgemaakt op de Dag van de Arbeidsmarkt.

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

JS Consultancy
Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Met overmacht

‘Ergens een plasje over doen’ won met overmacht. Op plek 2 en 3 staan dit jaar ex aequo ‘stukje bewustzijn’ en ‘onboarden’. Ook het onbegrijpelijke woord ‘meekoppelkansen’ scoorde hoog, net als het onvermijdelijke ‘bila’. ‘Laaghangend fruit’ schopte het nog tot een verdienstelijke zesde plaats. ‘Ergens een plasje over doen’ is de opvolger van het jeukwoord ‘dagdagelijks’ dat dezelfde verkiezing in 2023 won. De editie daarvoor won de uitdrukking ‘in je kracht staan’.

Duidelijke taal

Volgens organisator A&O fonds Gemeenten staat de verkiezing voor meer dan enkel ‘je frustratie kwijt kunnen’ over irritante woorden of uitdrukkingen. Het is volgens de organisatie belangrijk om onderling op de werkvloer duidelijke taal te spreken, ‘want dan doen wij dit ook naar de inwoners’. Experts Ben Tiggelaar en Japke D. Bouma leggen uit dat er op die manier geen ‘ruis’ ontstaat en de afstand van overheid tot inwoner niet toeneemt. ‘Zo zullen we elkaar beter begrijpen.’

Moeilijk praten

‘Duidelijke taal zorgt voor een duidelijke opdracht, wat vervolgens zorgt voor duidelijke resultaten’, zegt Ben Tiggelaar. Bouma noemt als een van de redenen dat mensen met ‘jeukwoorden’ praten dat zij ‘moeilijk praten, omdat dat makkelijk is’. Ook maken ze zich er ‘gewichtig’ mee, is het handig om mee te ‘liegen’ of weten ze gewoon niet hoe de vork in de steel zit. Een van de inzenders had het woord ‘samen’ ingestuurd. ‘Te pas en te onpas wordt het woord “samen” gebruikt. Vooral als er bedoeld wordt dat een ANDER iets moet doen.’

A&O fonds Gemeenten roept mensen op om hun jeukwoorden te blijven insturen, zodat die mee kunnen met de volgende verkiezing. Stuur uw jeukwoord naar redactie@aeno.nl.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inez Boone
Op zich is de uitdrukking "ergens een plasje over doen" helemaal niet versluierend. Je geeft er (volgens mij) mee aan dat mensen zich ergens onnodig mee willen bemoeien, iets alleen maar aan willen passen om zichzelf te profileren. Met deze uitdrukking zeg je dat zonder het expliciet uit te hoeven spreken.
Advertentie