carrière / Partnerbijdrage

Hoe creëer je de ideale leeromgeving voor jouw medewerkers?

Zes manieren om daar te komen.

31 oktober 2022
Leeromgeving

Bijna elke organisatie noemt zichzelf tegenwoordig graag een ‘lerende organisatie’. Dit betekent immers dat je een dynamisch, toekomstbestendig bedrijf bent, dat continu meebeweegt met de snel veranderende markt en samenleving. Maar alleen als je een uiterst gezonde leercultuur hebt in jouw organisatie, kun je deze titel met recht dragen. En daarvoor dient jouw werkvloer, of je deze nu online of offline vindt, de ideale leeromgeving te zijn. Hoe je daar komt? Dat ontdek je in dit artikel.

Hoe creëer je de ideale leeromgeving?


1. Zet vertrouwen voorop (want falen mag!)

Als je een goed presterende organisatie wilt zijn en blijven, is vertrouwen onmisbaar. Je hebt dit nodig voor effectieve samenwerking, wendbaarheid en aanpassingsvermogen, en zeker ook om een gezonde leeromgeving te creëren. Mensen moeten geloven dat zij de vrijheid hebben om creatief te zijn, fouten te maken en risico's te nemen. Zonder die vrijheid wordt leren namelijk sneller uitgesteld en houden medewerkers zich liever vast aan “hoe we het hier altijd al deden”. Maar stilstand is achteruitgang. Zeker in deze tijd. In een vertrouwensvolle omgeving zullen mensen geloven dat verandering juist beter is, zullen zij nieuwe dingen durven uitproberen en dus zelf ook durven veranderen en ontwikkelen.

2. Zorg voor continue, constructieve feedback-loops

Durven falen heeft natuurlijk pas zin als er ook van de fouten wordt geleerd. Maar niet alleen verbeterpunten dienen effectief gecommuniceerd te worden; er dient ook volop positieve feedback te worden gedeeld als je de ideale leeromgeving wilt creëren. Alleen maar horen wat je fout doet, kan namelijk verlammend werken. Maar als je weet wat je goed doet én wat je nog kunt verbeteren, weet je zowel waar je nu al voor gewaardeerd wordt als waar je nog aan kunt werken. Continue, constructieve feedback-loops vergroten daarnaast ook het vertrouwen dat nodig is om nieuwe dingen uit te proberen.

3. Communiceer (heel veel) over leren & ontwikkelen

Uit de Studytube Learning & Development Monitor 2022 blijkt dat communicatie over leren & ontwikkelen in veel organisaties nog te wensen overlaat. Zonde, want door het onderwerp vaker dan eens per jaar in een beoordelings- of ontwikkelgesprek te bespreken, voorkom je dat je medewerkers hun groeimogelijkheden vergeten. Door met regelmaat over leren & ontwikkelen te communiceren, blijft het “top of mind”. Maak leren zo zichtbaar mogelijk als je de ideale leeromgeving wilt vormen en betrek marketing- en communicatie teams hierin. Zij weten immers welke kanalen en boodschappen het beste werken bij de activatie van jouw doelgroep. Ook de kanalen die je gebruikt bij de communicatie zijn van groot belang. Zo kan je denken aan: intranet, e-mail, social media, 1-op-1 gesprekken, of nieuwsbrieven. Heb je een nieuwe training of cursus toegevoegd aan jullie interne aanbod? Of is er nog teambudget beschikbaar voor een opleiding? Deel het via jullie go-to communicatiekanaal! En laat medewerkers hier zelf ook over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling aan het woord. Zo kunnen ze elkaar inspireren.

4. Maak persoonlijke leer- en ontwikkelplannen

Een leer- en ontwikkelplan geeft medewerkers houvast in hun ontwikkeling. Zo wordt er niet alleen “geleerd om te leren”, maar worden daadwerkelijk doelen en resultaten behaald. Hoe persoonlijker, hoe beter. Door niet alleen naar eventuele verplichte cursussen of opleidingen te kijken, maar ook naar persoonlijke interessegebieden, behoeften en ambities, wordt het leren meer medewerkergestuurd. En als je het gevoel hebt er zelf meer richting aan te kunnen geven, wordt het leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. In een persoonlijk ontwikkelplan of POP, leg je doelen vast en creëer je inzicht en overzicht, zowel voor de medewerker zelf, als voor de leidinggevende(n) en organisatie.

5. Bied voor iedereen de beste leermogelijkheden

In de ideale leeromgeving kan iedereen leren op een manier die het beste bij hem of haar past. Zelfs als de leerdoelen hetzelfde zijn, kan de gewenste leervorm namelijk nog sterk verschillen. Zo leert de een het liefst online, prefereert de ander een traditionele klassikale opleiding en gaat een derde weer liever naar een seminar of event. Zorg ervoor dat je leeraanbod dusdanig gevarieerd is, dat er voor elk wat wils te vinden is. Vernieuw het aanbod ook met regelmaat, want hoe vaak kijk jij dezelfde film of lees jij hetzelfde boek? Grote kans dat je dit meestal maar één keer doet en dan op zoek gaat naar iets nieuws. Zo werkt het ook met leercontent. Zorg er daarom voor dat de content in jouw leercatalogus of -platform continu bijgehouden en verfrist wordt. Houd er hierbij rekening mee dat de content goed moet aansluiten op uitdagingen en behoeften uit de praktijk.

6. Maak leren toegankelijk met de juiste tools

Leren is toegankelijk voor iedereen in de ideale leeromgeving. Of je nu vanuit huis werkt of op kantoor. Dit bereik je door de beste tools in te zetten die leren & ontwikkelen faciliteren en stimuleren. Je kunt hierbij denken aan een eigen Learning Experience Platform (LXP), een Learning Management Systeem (LMS) en tools om opleidingen of trainingen gemakkelijk te kunnen zoeken en boeken en eenvoudig nieuwe interne trainingen te kunnen aanmaken. Met het alles-in-één-leerplatform van Studytube heb je al die tools in één klap tot je beschikking. En zo’n leerplatform helpt je niet alleen om leren toegankelijker te maken, het kan je ook helpen om een aantrekkelijker werkgever te worden. In het webinar “Hoe je met een leerplatform talent aantrekt én behoudt” leggen we uit hoe een leerplatform jou kan helpen om “the war on talent” te winnen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.