carrière / Partnerbijdrage

Skill-based leren: hét antwoord op (falend) traditioneel leren

Ontdek nu hoe je het succesvol implementeert in de publieke sector.

25 september 2024
skill based leren
Beeld: Studytube

De publieke sector staat voor grote uitdagingen wat duurzame inzetbaarheid (DI) betreft. Terwijl technologieën zich razendsnel ontwikkelen en regelgeving steeds complexer wordt, blijven de vaardigheden van medewerkers namelijk vaak achter. Dit leidt tot groeiende skill gaps in overheidsorganisaties met hogere kosten, lagere efficiëntie en een afname van innovatiekracht tot gevolg. Aan HR-professionals dus de dringende taak om ervoor te zorgen dat de juiste leerstrategieën worden geïmplementeerd. Ontdek in dit artikel waarom skill-based leren de oplossing is, en wat deze methode nu voor iedere organisatie bereikbaar maakt met vrijwel elk budget.

Waarom jouw skill-based leerstrategie niet langer kan wachten

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat meer dan de helft van de werknemers momenteel niet over de juiste vaardigheden beschikt om hun werk optimaal te doen. Continu leren is dus noodzakelijk, weten we al enige tijd in Nederland, maar traditionele leerstrategieën volstaan niet meer. Door de grote snelheid waarmee technologieën veranderen, zijn de geijkte leermethoden vaak te traag, rigide en onvoldoende persoonlijk. 

“In veel traditionele leertrajecten ontbreekt het aan maatwerk, waardoor zowel managers als medewerkers de focus verliezen. Het gevolg is dat leerprogramma’s te breed zijn opgezet, wat leidt tot een gebrek aan betrokkenheid en het in stand houden van skill gaps,” zegt Homam Karimi, CEO van leerplatform Studytube. Skill-based leren biedt een gerichte en effectieve oplossing.

Wat skill-based leren zo noodzakelijk maakt binnen de overheid

In plaats van ambtenaren te overspoelen met generieke leerprogramma’s, richt skill-based leren zich op de specifieke vaardigheden die zij écht nodig hebben om te slagen. Dit betekent dat je per medewerker en per functie een duidelijke analyse maakt van de huidige skills en de gaps die moeten worden overbrugd. Hierdoor worden leerbudgetten effectief benut om duurzame inzetbaarheid te vergroten en beter tegemoet te komen aan de veranderende verwachtingen van burgers ten aanzien van de dienstverlening van (lokale) overheidsinstanties.

Karimi: “Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI wordt skill-based leren nu voor meer organisaties toegankelijk." Waar het voorheen een tijdrovend en handmatig proces was om de benodigde vaardigheden per functie in kaart te brengen en passende opleidingsplannen op te stellen, kunnen organisaties nu met AI deze processen efficiënt automatiseren en effectiever inspelen op de leerbehoeften van hun medewerkers.”

Tot nu toe zetten veel overheidsorganisaties in op een Netflix-achtig model voor leren; dat wil zeggen: één plek waar een vrijwel oneindig leeraanbod te vinden is waaruit medewerkers zelf kunnen kiezen. Maar die tijd is voorbij, omdat medewerkers hier vaak door de bomen het bos niet meer zien. Bovendien is er in dit model nauwelijks sprake van personalisatie, omdat er niet wordt gekeken naar de specifieke ontwikkelingsbehoeften van individuen, maar alleen naar rollen. Met skill-based leren bied je geen eindeloze zee van leercontent meer, maar persoonlijke leerroutes gericht op de specifieke skills die nodig zijn om te slagen, passend bij zowel individuele ambities als de doelstellingen van organisaties en veranderende wet- en regelgeving.

Ontdek hoe je skill-based leren zelf succesvol implementeert in de publieke sector

Voor HR-professionals binnen de overheid is het opzetten van een skill-based leerstrategie essentieel om de kloof tussen huidige en vereiste vaardigheden te overbruggen. In ons gratis e-book '6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen' vind je concrete stappen en tips om deze strategie succesvol te implementeren. We geven er alvast twee aan je weg:

1.Begin met data

Verzamel en gebruik data over de huidige vaardigheden van je medewerkers om skill gaps inzichtelijk te maken. Slimme leerplatforms met geïntegreerde AI  kunnen helpen om dit sneller en accurater vorm te geven op basis van zowel je eigen gegevens als gegevens over de precieze skills die medewerkers in bepaalde functies in de (nabije) toekomst nodig hebben.

Tip:
Maak gebruik van een skill-matrix om de huidige vaardigheden van je medewerkers in kaart te brengen en voer vervolgens een skill-gap-analyse uit om te ontdekken welke vaardigheden ontbreken. Dit kun je snel en eenvoudig doen met behulp van AI via de Studytube Skill Navigator.

2. Start met een pilot

Voer eerst een kleinschalig project uit binnen een afdeling waar snelle veranderingen plaatsvinden. Gebruik deze resultaten om draagvlak te creëren voor bredere implementatie.   

Tip:
Identificeer een afdeling waar snelle veranderingen plaatsvinden of waar nieuwe vaardigheden cruciaal zijn. Start vervolgens met een kleinschalige leermodule voor deze afdeling en meet de resultaten. Gebruik deze resultaten ten slotte om een case te bouwen voor verdere uitbreiding.

Meer leren zodat je vandaag nog kunt starten?

Download nu het e-book en zet de eerste stap naar een sterke skill-based leerstrategie die werkt voor jouw overheidsorganisatie. Je ontdekt in dit e-book hoe je snel en effectief skill gaps in kaart brengt, gepersonaliseerde leerroutes creëert en de impact van leren meet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.