carrière / Partnerbijdrage

Bereid jouw ambtenaren voor op de uitdagingen van morgen

Hoe kun je dat als organisatie met één simpele analyse doen?

18 december 2024
ambtenaren in overleg
Beeld: Studytube

De wereld verandert snel, en overheidsorganisaties moeten meebewegen met technologische innovaties, maatschappelijke vraagstukken en complexe regelgeving. Dit vraagt veel van ambtenaren. HR-professionals kampen ondertussen met vragen over welke skills precies nodig zijn en hoe trainingen beter kunnen aansluiten op de behoeften. De oplossing? Een skill-gap-analyse! Deze biedt inzicht in huidige én benodigde vaardigheden, zodat je strategisch kunt bouwen aan een toekomstbestendige, flexibele overheidsorganisatie. Dankzij de praktische stappen in dit artikel én het e-book kan je hier direct mee aan de slag!

Wat staat er op het spel?

Skill gaps, de kloof tussen de vaardigheden die je organisatie nodig heeft en wat ambtenaren momenteel in huis hebben, vormen een groeiend probleem voor overheidsorganisaties. Ze remmen prestaties en belemmeren innovatie, groei en de kwaliteit van publieke dienstverlening.

Snel nieuwe skills verwerven met skill-based leren wordt dus steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan datagedreven besluitvorming, veilig gebruik van digitale tools en effectief kunnen samenwerken over afdelingen heen. Zonder deze vaardigheden kunnen (lokale) overheden niet adequaat inspelen op veranderingen met vertragingen, hogere werkdruk en een afname in kwaliteit als gevolg. En de urgentie is groot:

  • 56% van de werknemers wereldwijd beschikt momenteel niet over de vaardigheden om hun werk goed uit te voeren (Gartner).
  • Skill gaps leiden tot een verborgen productiviteitsverlies van 25% (Europese Commissie).
  • Organisaties met aanzienlijke skill gaps rapporteren een afname in innovatievermogen van 52%, wat betekent dat ze moeite hebben om nieuwe ideeën en oplossingen te ontwikkelen​ (Europese Commissie).
  • Medewerkerstevredenheid lijdt ook onder skill gaps: 67% is het eens dat niet investeren in groei en ontwikkeling zorgt voor vertrek van talent (Studytube L&D-monitor 2024)

Voor overheidsinstanties is dit extra problematisch, omdat zij niet alleen met interne druk te maken hebben, maar ook moeten voldoen aan maatschappelijke verwachtingen en regelgeving.

Voorbeelden van skill gaps in overheidsorganisaties

Of het nu gaat om een startende beleidsmedewerker die zich de complexiteit van wet- en regelgeving eigen moet maken, een zij-instromer die nieuwe systemen moet leren beheersen, of een ervaren projectleider die achterloopt op technologische innovaties – skill gaps vormen een uitdaging op alle ervaringsniveaus. Hieronder laten we zien hoe deze gaps zich op verschillende niveaus en in diverse functies kunnen manifesteren.

  1. Anouk – De startende beleidsmedewerker
    Anouk is net begonnen als beleidsmedewerker bij een gemeente. Ze heeft een goede theoretische basis, maar mist praktische vaardigheden zoals stakeholdermanagement, het schrijven van beleidsnota’s en kennis van gemeentelijke wet- en regelgeving, zoals het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zonder gerichte training kan het lang duren voordat ze zelfstandig dossiers kan oppakken.
  2. Bas – De zij-instromer in vergunningverlening
    Bas werkte voorheen in de commerciële sector en is nu overgestapt naar een functie als vergunningverlener. Hij moet zich nieuwe vaardigheden eigen maken, zoals het interpreteren van complexe regelgeving en het beoordelen van bouwplannen volgens lokale en nationale wetten. Zonder de juiste begeleiding en training bestaat het risico dat hij fouten maakt of vertraging veroorzaakt in vergunningprocessen.
  3. Fatima – De ervaren projectleider
    Fatima heeft ruim tien jaar ervaring als projectleider in infrastructurele projecten bij een provincie, maar merkt dat haar technische kennis achterblijft bij nieuwe ontwikkelingen, zoals het gebruik van BIM-software (Building Information Modeling). Daarnaast heeft ze behoefte aan trainingen in stakeholdermanagement en duurzame bouwmethoden om haar projecten optimaal te laten aansluiten bij actuele beleidsdoelen en duurzaamheidseisen.

Pak je skill gaps niet aan, loop je het risico om niet meer effectief of efficiënt te kunnen functioneren in een steeds complexere omgeving. En dit aanpakken begint met identificeren. Hier komt de skill-gap-analyse om de hoek.

De oplossing: de skill-gap-analyse

Een skill-gap-analyse is de onmisbare eerste stap voor organisaties die toekomstbestendig willen worden en blijven. Het is een proces waarbij je de huidige vaardigheden van medewerkers vergelijkt met de skills die nodig zijn om zowel huidige als toekomstige organisatiedoelen te bereiken. Door deze kloof in kaart te brengen, krijgen HR- en L&D-professionals waardevolle inzichten in waar de focus moet liggen op het gebied van ontwikkeling, werving en strategische planning​.

Het proces begint vaak met het opstellen van een skill-matrix, waarin je per functie de benodigde vaardigheden en het gewenste niveau vastlegt. Vervolgens wordt in kaart gebracht welke vaardigheden medewerkers al beheersen en waar nog hiaten zitten. Dit kan via zelfevaluaties, 360-graden feedback of data uit prestatiebeoordelingen of een Learning Management System (LMS). De verzamelde gegevens worden geanalyseerd om zowel individuele skill gaps als bredere trends binnen teams of afdelingen te identificeren.

Het resultaat van de skill-gap-analyse

De kracht van een skill-gap-analyse zit in de concrete resultaten die het oplevert. Zo kun je:

  • Doelgericht opleiden
    Je kan persoonlijke leertrajecten ontwikkelen die aansluiten op de specifieke behoeften van ambtenaren.
  • Efficiënter werven
    Je kan gericht focussen op de skills die jouw organisatie mist, in plaats van op brede functieomschrijvingen.
  • Je organisatie toekomstbestendig maken
    Je kan medewerkers voorbereiden op nieuwe technologieën en strategieën, zodat jouw overheidsorganisatie wendbaar blijft in een snel veranderende wereld​.

Dit alles zorgt voor minder verspilling van middelen, een hogere productiviteit en medewerkers die beter voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen.

Het maken van een skill-gap-analyse hoeft overigens niet langer een tijdrovende of complexe taak te zijn. Dankzij tools zoals de AI-gedreven Skill Navigator van Studytube kan dit proces tegenwoordig veel efficiënter verlopen dan voorheen. Hiermee krijg je namelijk niet alleen een skill-matrix met slimme suggesties voor skills op basis van functies, niveaus en de doelen van je organisatie. Ook worden deze in je leerplatform direct aan de ideale trainingen gematcht. Zo kan je organisatie snel en doelgericht inspelen op veranderingen en ervoor zorgen dat hun medewerkers altijd over de juiste skills beschikken.

Aan de slag: een skill-gap-analyse in 4 praktische stappen

Direct starten met je eigen skill-gap-analyse? Volg dan deze vier praktische stappen:

1. Stel een skill-matrix op

Begin met het in kaart brengen van de vaardigheden die nodig zijn per functie om organisatiedoelen te behalen. Denk hierbij aan zowel technische skills als (inter-)menselijke powerskills, zoals samenwerking, digitale vaardigheden en probleemoplossing. Je kunt dit handmatig doen met een eenvoudige skill-matrix (maak gebruik van ons handige template!), maar dankzij slimme tools zoals de eerder genoemde Skill Navigator gaat dit proces veel efficiënter en nauwkeuriger.

2. Breng huidige vaardigheden in kaart

Laat je medewerkers hun vaardigheden evalueren via zelfbeoordelingen, 360-graden feedback of gegevens uit performance reviews of een LMS. Dit geeft een helder beeld van de huidige situatie.

3. Analyseer de skill gaps

Vergelijk de benodigde vaardigheden met de huidige competenties om hiaten te identificeren. Deze analyse helpt je prioriteiten te stellen: welke skills moeten direct ontwikkeld worden en welke zijn cruciaal voor de toekomst?

4. Koppel actieplannen aan de resultaten

Gebruik de inzichten om gepersonaliseerde leerpaden te ontwikkelen, trainingen te plannen of gerichte wervingsstrategieën op te zetten.

Tip: AI-gedreven platforms zoals Studytube kunnen dit proces sterk vereenvoudigen. Ze helpen je skill gaps snel inzichtelijk te maken en bieden concrete handvatten om je medewerkers voor te bereiden op de uitdagingen van morgen.

Meer leren?

Download nu ons gratis e-book ‘Alles wat je moet weten over de skill-gap-analyse’ en ontdek meer praktische tips om jouw organisatie ‘skill fit’ te maken in het nieuwe jaar!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.